Προσφορές από το ΜΙΕΤ

λογότυπο φορέα
· Εκδόσεις · Βιβλία · Λευκώματα · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 27 Νοε 2015

μειωμένες τιμές σε βιβλία και λευκώματα για τον μήνα Δεκέμβριο από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Στη λίστα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις του ΜΙΕΤ, οι οποίες, για τον μήνα Δεκέμβρη, διατίθενται σε ιδιαίτερα φιλικές τιμές.

 

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ
Κείμενα: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Ε. Χ. Κάσδαγλης, Γιάννης Σταθάτος
ΜΙΕΤ, 2000, 183 σελ. με 129 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου: 48,69 € / Τιμή προσφοράς: 29,21 €
Το λεύκωμα παρουσιάζει τις φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο ποιητής από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1918 - 1924) ως τις τελευταίες εκδρομές του στην Ελλάδα (1969-1970). Οι φωτογραφίες τυπώθηκαν μία ανά σελίδα, σε μεγάλο σχήμα και με χρονολογική σειρά προκειμένου να αναδειχθεί η στιβαρή και συχνά αψεγάδιαστη γοητεία τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1943-1980

Κείμενα: Ματθίλδη Πυρλή, Βασιλική Χατζηγεωργίου, Κωστής Λιόντης, Heba Farid
ΜΙΕΤ, 2011, 567 σελ. με 626 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου: 84,60 € / Τιμή προσφοράς: 50,76 €
Ο Δημήτρης Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918. Από το 1956 μέχρι και το 1980 και με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδεψε και φωτογράφισε την Ελλάδα. Η έκδοση αυτή παρουσιάζει περισσότερες από 500 φωτογραφίες που χρονικά καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες και γεωγραφικά τη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

ΚΛΕΙΤΟΣ ΚΥΡΟΥ
ΨΗΓΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1936-2000

Κείμενα: Μαργαρίτα Καλαφάτη, Ξενοφών Α. Κοκόλης, Γιώργος Κουμαρίδης
ΜΙΕΤ, 2011, 159 σελ. με 12 έγχ. και 105 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου 40,40 € / Τιμή προσφοράς 24,25 €
Η έκδοση αυτή έρχεται να μας γνωρίσει μία ακόμα πλευρά της πολυσχιδούς δραστηριότητας του Κλείτου Κύρου, την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία που άρχισε από τα εφηβικά ακόμη χρόνια του. Ο ίδιος ο Κύρου, στο αυτοβιογραφικό του κείμενο Οπισθοδρομήσεις. Αναδρομή ζωής, έγραφε: «Τι να πω για τα διάφορα πάθη που με κατείχαν μια ολόκληρη ζωή! Για το πάθος που είχα για την φωτογραφία από τα δεκαπέντε μου, που με καταδίωκε όπου κι αν πήγαινα». Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το Φωτογραφικό αρχείο του Κύρου, το οποίο ανήκει στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ

Κείμενα: Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Άρις Γεωργίου
ΜΙΕΤ, 2011, 135 σελ. με 54 έγχ. και 70 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου: 29,86 €/ Τιμή προσφοράς: 17,92 €
Η οδός Παπαμάρκου είναι ένας μικρός δρόμος στην καρδιά της περιοχής που παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα Μπαζάρ και σήμερα ως Πλατεία Άθωνος στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό αυτή χτυπά η καρδιά μιας κυψέλης μαγαζιών και εργαστηρίων που από τον Μεσοπόλεμο φιλοξενούνται σε μικρά, ισόγεια και διώροφα οικήματα. Οι φωτογραφίες του Άρι Γεωργίου είναι μια περιήγηση σε αυτήν την περιοχή.

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

Κείμενα: Βίκυ Τσαλαματά, Richard Noyce, Ειρήνη Οράτη
ΜΙΕΤ, 2011, 131 σελ. με 78 έγχ. και 18 α/μ εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά και αγγλικά
Τιμή πανόδετου 32,15 € / Τιμή προσφοράς 15,00 €
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το ΜΙΕΤ. Τα Αστικά τοπία δημιουργήθηκαν με βασικό άξονα το φωτογραφικό υλικό με θέμα το αστικό περιβάλλον -από τα ταξίδια της καλλιτέχνιδας στο Σικάγο, την Κίνα, το Λουξεμβούργο, τη Ρώμη, την Πομπηία-που συνδυάστηκε με στοιχεία/λεπτομέρειες της βαθυτυπικής χαρακτικής της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΦΙΑΔΑΚΗΣ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κείμενα: Βασιλική Χατζηγεωργίου
ΕΛΙΑ, 2005, 96 σελ. με 62 α/μ φωτογραφίες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά και αγγλικά
Τιμή χαρτόδετου: 15,21 € / Τιμή προσφοράς: 9,13 €
Πρόκειται για τον κατάλογο της έκθεσης του αξιόλογου ερασιτέχνη φωτογράφου Γιώργου Βαφιαδάκη, που παρουσιάστηκε στο ΕΛΙΑ το 2005, όπου απεικονίζονται οι 63 φωτογραφίες του που αφορούν την αφηγηματική-βιογραφική πλευρά του έργου του. Αυτό που διακρίνει το έργο του από την ερασιτεχνική οικογενειακή εικονογραφία της εποχής είναι η επιλογή των θεμάτων, η μελέτη του κάδρου, η σκηνοθετική ματιά και το πηγαίο χιούμορ που συνοδεύει τις λήψεις και τα σχόλιά του.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1863-1873. ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Συγγραφέας: Γιάννης Επαμεινώνδας
ΜΙΕΤ, 2014, 135 με 169 έγχ. και α/μ εικόνες
Τιμή χαρτόδετου: 27,87 € / Τιμή προσφοράς: 16,72 €
Το βιβλίο αυτό φέρνει στο φως νέα, άγνωστα τεκμήρια για την ιστορία της Θεσσαλονίκης του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα: φωτογραφίες, χάρτες, αναλυτικά σχέδια, υπομνήματα και καρτ ποστάλ, που ανατρέπουν πολλά από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την εποχή κατά την οποία η Θεσσαλονίκη έμπαινε στη νεωτερική εποχή. Η παλαιότερη φωτογραφία της πόλης, το πανόραμα του Γιόσεφ Σέκελυ (από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης), τραβηγμένη το 1863, δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά σε τέσσερις μεγάλες αναδιπλούμενες σελίδες συνολικού μήκους ενός μέτρου. Η έκδοση αυτή βασίστηκε στην έκθεση «Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης».

ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΤΟΥ 1911
Επιμέλεια: Μαρία Καζανάκη-Λάππα, Φανή Μαλλούχου-Tufano
ΙΕΕΕ,2009, 354 σελ. με 152 α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου: 49,77 € / Τιμή προσφοράς: 36,82 €
Οι εκατόν πενήντα δύο φωτογραφίες των βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων της Ελλάδας, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκδοση αυτή, προέρχονται από τη συμμετοχή της χώρας μας στη Διεθνή Έκθεση της Ρώμης το 1911. Οι φωτογραφίες αυτές σήμερα αποτελούν πολύτιμο υλικό τεκμηρίωσης για την κατάσταση των βυζαντινών και μεσαιωνικών μνημείων του τόπου μας στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΑΘΗΝΑ. Η ΠΟΛΗ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ1859-1990
Κείμενα-επιμέλεια: Ιφιγένεια Βογιατζή, Νίκη Μαρκασιώτη, Μπέτυ Χωριανοπούλου
ΙΕΕΕ,2014,690 σελ. μεέγχ. και α/μ εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνική και αγγλική
Τιμή πανόδετου: 89,58 € / Τιμή προσφοράς: 71,66 €
Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει επιλογή από φωτογραφίες της Αθήνας που φυλάσσονται στο Φωτογραφικό Αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Χρονικά καλύπτουν την περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1850, εποχή που συμπίπτει με τη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας της πόλης ως πρωτεύουσας του νεαρού ελληνικού κράτους, μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνα.

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΚΟΥΛΗ

Κείμενα: Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, Χρήστος Μιχαηλίδης, Νίκη Μαρκασιώτη
ΙΕΕΕ, 2010, 174 σελ. α/μ εικόνες
Τιμή πανόδετου: 29,86 / Τιμή προσφοράς: 20,90 €
Η αξία των φωτογραφιών που εμπεριέχονται σ ́αυτό το λεύκωμα και που περιλαμβάνουν όλη την ιστορία από την Τραπεζούντα κυρίως, αλλά και από άλλα σημεία του Πόντου, Κρατούντα, Σαμψούντα, Κοτύωρα, Πλάτανα, Ριζούντα, Οινόη κ.ά. είναι ανεκτίμητη γιατί δίνουν την εικόνα του τόπου τη δεκαετία 1880-1890, δηλαδή πριν από ένα αιώνα και πλέον. Ο κρυμμένος και άγνωστος ως τώρα αυτός θησαυρός που βγαίνει στο φώς δημοσιότητας, είναι πλέον στη διάθεση του κάθε μελετητή, του κάθε θεατή, του κάθε ταξιδιώτη, αλλά κυρίως του κάθε νοσταλγού των χαμένων πατρίδων του Πόντου.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
ΑΘΩΣ. ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Κείμενα: Στράτος Καλαφάτης, Νίκος Ξυδάκης
Εκδόσεις Άγρα, 2014, 216 σελ. με 142 εγχ. εικόνες
Ελληνική και αγγλική έκδοση
Τιμή χαρτόδετου: 29,00 € / Τιμή προσφοράς: 21,17 €
H φωτογραφική εργασία του Στράτου Καλαφάτη «Άθως. Τα χρώματα της πίστης» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013. Συνολικά χρειάστηκαν εικοσιπέντε επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία και ένα σύνολο διακοσίων ημερών φωτογράφισης, για να παρουσιάσει μια σύγχρονη εκδοχή για το τοπίο και τους ανθρώπους σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.

MAN RAY
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Κείμενα: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau
ΙΒΕΓ, 2015, 352 σελ. με έγχ. και α/μ εικόνες
Τρίγλωσση έκδοση: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά
Τιμή πανόδετου: 30,58 € / Τιμή προσφοράς: 25,99 €
Το λεύκωμα είναι ένα αφιέρωμα στον πολυσχιδή και διακεκριμένο Man Ray. Η θεματική του έχει ως άξονα αναζήτησης τη Γυναίκα στις διαφορετικές της εκδοχές και τα ποικίλα πρόσωπά της. Η ανώνυμη ή η επώνυμη, η μούσα ή η ερωμένη, η αγνοημένη ή η καταξιωμένη, η γνωστή ή η άγνωστη γυναίκα, είναι μορφές που παρελαύνουν και απαθανατίζονται με την αμεσότητα και τον αυθορμητισμό του φακού του Man Ray.

JOHN DONAT ΚΡΗΤΗ 1960
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μαρία Βασιλάκη
ΠΕΚ, 1999, 141 σελ. με α/μ εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά και αγγλικά
Τιμή χαρτόδετου: 25,00 € / Τιμή προσφοράς 15,00 €
Η έκδοση αυτή παρουσιάζει περίπου 140 από τις φωτογραφίες που ο John Donat τράβηξε σε δυο διαδοχικά ταξίδια του στην Κρήτη το 1960 και το 1961. Το ενδιαφέρον των φωτογραφιών αυτών δεν βρίσκεται μόνο στην αισθητική αξία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αλλά και στον πολύ προσωπικό τρόπο με τον οποίο ο Donat απαθανάτισε τον τόπο, τα πρόσωπα και τις ασχολίες τους, έτσι που να αναδύεται έντονα η ατμόσφαιρα της εποχής.

ΚΡΗΤΗ 1898-1899. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Κείμενα: Χάρης Γιακουμής, Γιάννης Κοκκινάκης
Έρευνα-τεκμηρίωση: Ειρήνη Λυδάκη
ΠΕΚ, 2001, 259 σελ. με α/μ εικόνες
Τρίγλωσση έκδοση: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά
Τιμή χαρτόδετου: 60,00 € / Τιμή προσφοράς: 36,00 €
Οι φωτογραφίες αυτής της έκδοσης προέρχονται από το προσωπικό λεύκωμα του πρίγκιπα Γεωργίου, πρώτου ύπατου αρμοστή της Κρήτης κατά την περίοδο της αυτονομίας της (1898-1913). Το λεύκωμα περιέχει φωτογραφίες που προβάλλουν στιγμές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής του Γεωργίου στην Κρήτη κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του, όπως αυτές καταγράφηκαν από τον φακό του επίσημου φωτογράφου του Περικλή Διαμαντόπουλου, αλλά και από τον ίδιο τον Γεώργιο ή μέλη της ακολουθίας του.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ
Κείμενα: Αντώνης Καρκαγιάννης, Γιώργος Χ. Χουρμουζιάδης
Φωτογραφίες: Τάκης Τλούπας
Εκδόσεις Καπόν / Μουσείο Μπενάκη, 2005, 400 σελ. με α/μ εικόνες
Ελληνική και αγγλική έκδοση
Τιμή πανόδετου: 100,70 € / Τιμή προσφοράς: 65,45 €
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει ένα θαυμάσιο δείγμα της δουλειάς αυτού του μοναδικού Λαρισαίου φωτογράφου, που υπηρέτησε τη φωτογραφία ως δημιουργική τέχνη, με βάση την προσωπική του αισθητική της εικόνας και τη βαθιά του πίστη στη σημασία της έρευνας. Γι’ αυτό το λόγο το παρόν βιβλίο δεν είναι ένα απλό «άλμπουμ» με καλές φωτογραφίες. Προσπαθεί να δείξει με ποιο τρόπο ο καλλιτέχνης έβλεπε τη φύση και τους ανθρώπους μέσα από το φωτογραφικό του φακό, έτσι ώστε να μας δώσει τις αλήθειες ενός κόσμου που εμείς οι άλλοι δεν έχουμε μάθει να βλέπουμε.

ΤΑΚΗΣ ΤΛΟΥΠΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 1969

Κείμενα: Κώστας Μπαλάφας, Γ. Ν. Πεντζίκης
Εκδόσεις Καπόν, 2001, 160 σελ. με α/μ εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά και αγγλικά
Τιμή πανόδετου: 44,52 € / Τιμή προσφοράς: 33,39 €
Ο Τάκης Τλούπας, καλλιτέχνης-φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τη δουλειά του στη Θεσσαλία, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος το 1969. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του κατέγραψε με το φακό του την καθημερινή ζωή και τα πρόσωπα των μοναχών, καθώς και τα ιερά κτίσματα. Το οδοιπορικό του Τάκη Τλούπα περιλαμβάνει 115 φωτογραφίες που, πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία, αποτελούν ιστορικές μαρτυρίες για τη ζωή στο Άγιον Όρος το 1969.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Συγγραφέας: Λέων Ναρ
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος
Εκδόσεις Καπόν, 2011, 168 σελ. με έγχ. εικόνες
Δίγλωσση έκδοση: ελληνικά και αγγλικά
Τιμή χαρτόδετου: 34,82 € / Τιμή προσφοράς: 24,37 €
Το βιβλίο εκδόθηκε με αφορμή την εκατοστή επέτειο από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αποτυπώνει με υλικό απρόσμενο και με μια φρέσκια οπτική το σύμπαν της πόλης, μεταδίδοντας την αίσθηση των βυζαντινών αποχρώσεών της και αναδεικνύοντας παράλληλα όψεις της σύγχρονης δυτικής μεγαλούπολης. Το κείμενο και οι 150 εικόνες που περιλαμβάνονται στον τόμο επικαιροποιούν τη μνήμη και καταδεικνύουν τις σπουδαίες μεταβολές που έχει υποστεί η Θεσσαλονίκη τον τελευταίο αιώνα.

Σημειώσεις: Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ
** 6% για τα βιβλία και τα λευκώματα
** 23% για τα χαρακτικά
Περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματός μας www.miet.gr, καθώς επίσης και στα blogs των βιβλιοπωλείων του ΜΙΕΤ:
**στην Αθήνα http://miet-amerikis13.blogspot.com και
**στη Θεσσαλονίκη http://miettsimiski11.blogspot.com


Η λίστα που δίνεται εδώ αποτελεί μέρος του εκπτωτικού καταλόγου και έχει άμεση σχέση με την τέχνη της φωτογραφίας. Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος.