νέο βιβλίο από τον Χρήστο Χρυσόπουλο
Στο νέο του βιβλίο «Άννα Βέρα» ο Χρήστος Χρυσόπουλος επιχειρεί μια διπλή σύζευξη.
Από τη μια μεριά, οι ιδιότητες του συγγραφέα και του φωτογράφου συνδυάζονται σε ένα «ανοιχτό» ποιητικό κείμενο που, φέρνοντας σε επαφή λόγο και εικόνα, ισορροπεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και τον εσωτερικό συλλογισμό.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο Χρυσόπουλος συμπλέκει στοιχεία της δικής του προσωπικής μνήμης με την ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που γνώρισε σε ένα ταξίδι, προσεγγίζοντας τη διεργασία της ενσυναίσθησης: με ποιον τρόπο κατασκευάζουμε τον αληθινό εαυτό μας προσομοιώνοντας διαρκώς τον άλλο.
Επινοώντας μια ιστορία γύρω από ένα υπαρκτό –μολονότι άγνωστο– πρόσωπο, ο Χρυσόπουλος επιστρέφει στη συνείδηση των πρωταρχικών συστατικών της ανθρώπινης συλλογικότητας: τη μνήμη, την απώλεια, τη λήθη και την αναγνώριση της δυνατότητας να συνδεθούμε με τον άλλο.
«Πριν από μερικά χρόνια έζησα για λίγο σε ένα παράξενα σκοτεινό σπίτι στην Ουγγαρία. Επισκέπτης στον ίδιο χώρο όπου είχε ξοδευτεί μια άλλη ζωή. Ονομαζόταν Άννα Βέρα και βρήκα μερικές φωτογραφίες της αφημένες σε ένα συρτάρι. Ερήμην της, μετά τον θάνατό της, μου είχε προσφέρει τη φιλοξενία εκείνη που μόνο οι απόντες μπορούν να προσφέρουν. Επιστρέφοντας από εκεί, έφερα μαζί μου κάποιες εικόνες και τους ήχους μερικών παράξενων λέξεων. Ένα είδος σουβενίρ. Όπως το όνομα Άννα Βέρα, που είναι την ίδια στιγμή γνωστό και άγνωστο. Καιρός να ανταποδώσω τη φιλοξενία στην Άννα Βέρα. Καιρός να επινοήσω τη δική της ζωή».
Το βιβλίο «Άννα Βέρα» συμπληρώνεται από την έκθεση En[Syn] aesthesis / Anna Vera και φιλοξενείται στο υποσκήνιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έως τις 3 Ιανουαρίου 2016.
ISBN: 978-618-82219-2-5
Σελ. 32
Σχήμα: 23,8χ16εκ.
Διάθεση: Εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Παραγωγή: fairead
Σχεδιασμός: ty[π]o / Περικλής Δουβίτσας
Διόρθωση: hy[φ]en / Ελένη Ζαφειρούλη
1η έκδοση, Οκτώβριος 2015
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (1968) έχει εκδώσει 14 βιβλία, ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία και με τη φωτογραφία.
Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) και με τα γαλλικά βραβεία Prix Laure Bataillon (2014) και Prix Ravachol (2013).
Το 2015 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συγγραφέων (SEUA), καθώς και fellow του διάσημου Iowa Writers’ Program (IWP).
To 2014 το γαλλoγερμανικό κανάλι ARTE του αφιέρωσε ένα ωριαίο τηλεοπτικό πορτρέτο.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς performers και εικαστικούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δώδεκα γλώσσες.
Ατομικές Εκθέσεις: Disjunction / Η συνείδηση του πλάνητα (Αθήνα: ArtWall Gallery), My mother’s Silence (Αθήνα: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Άμφισσα: The Symptom Projects-Οικία Δελμούζου), Disjunction (Μασσαλία: MuCEM, Παρίσι: Galerie Desmos), Encounters (Ρέικιαβικ: Contemporary Art Museum - με την Diane Neumaier), The Black Dress (Νιου Τζέρσεϊ: RCIPP - με την Diane Neumaier), Idiolexicon (Πράγα: The centre for metamedia).