Επικοινωνία με το περιθώριο της αφήγησης

ασπρόμαυρη και κουνημένη φωτογραφία ενός ζευγαριού
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 25 Ιαν 2016

ο Ηλίας Γεωργιάδης παρουσιάζει το φωτογραφικό του έργο

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00, o Ηλίας Γεωργιάδης θα παρουσιάσει τη δουλειά του με τίτλο: «Επικοινωνία με το περιθώριο της αφήγησης». Όπως πάντα θα ακολουθήσει συζήτηση.

«Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι η αλληλεπίδραση που έχουμε με τα όρια μας. Ψυχικά και σωματικά. Κάποιες φορές, μπορεί ο στόχος να μην είναι το να τα ξεπεράσεις ή να τα αποφύγεις, αλλά να γνωρίζεις ότι υπάρχουν. Να έχεις την επίγνωση ότι είναι εκεί και αργά η γρήγορα, χωρίς να το περιμένεις, θα γεννήσουν μια ιστορία που, δεν θα μοιάζει με ιστορία ή μια αφήγηση που δεν θα μοιάζει με αφήγηση και θα ξεκινά μόνο από το στομάχι. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει πραγματικά και αυτό προσπαθώ να χτίσω. Αυτό για μένα έχει να κάνει με το να πλησιάσω κάποια πράγματα που φοβάμαι και να δώ το αποτύπωμα τους πάνω μου. Πιστεύω πως η όποια «απόσταση» που δημιουργούμε με ότι βρίσκεται δίπλα μας χτίζεται πάνω σε μια βάση που αλληλεπιδρά με κάποιο φόβο ή ένα άγχος που έχουμε. Η φωτογραφία για μένα είναι ένας μηχανισμός που σπάει αυτήν την βάση».

 

Λίγα λόγια για τον φωτογράφο
Ο Ηλίας Γεωργιάδης ξεκίνησε να φωτογραφίζει στην ηλικία των 19.
Από το 2011, ανέπτυξε μια προσέγγιση με ιδιαίτερη έμφαση στην περιθωριακή νυχτερινή ζωή σε μικρές πόλεις και μικρές κοινωνίες.
Έπειτα ξεκίνησε να ταξιδεύει πιο έντονα στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση περισσότερο στο αστικό και φυσικό περιβάλλον.
Μετά από κάποια χρόνια ξεκίνησε να ερευνά ζητήματα σχετικά με το προσωπικό ντοκουμέντο, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα ψυχοκοινωνικά περιβάλλοντα.
Δείγματα της πρώτης του δουλειάς με τίτλο "Over|State" έχουν προβληθεί σε διάφορα travelling shows και φεστιβάλ ανά την Ευρώπη και έχουν παρουσιαστεί σε ψηφιακά και αναλογικά έντυπα και περιοδικά.

Επιλογές:

  • Το 2014 επιλέγεται από τον οργανισμό “Photoworkshop New York” να δουλέψει με υποτροφία μαζί με τον Michael Ackerman στο Βερολίνο πάνω στο ζήτημα “The Personal Narrative” (H Προσωπική Αφήγηση)
  • Το 2015 επιλέγεται νικητής του διαγωνιστικού τμήματος στον Μήνα Φωτογραφίας της Κρακοβίας (Πολωνία) όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη του μεγάλη έκθεση -μέρος του επίσημου προγράμματος- γνωρίζοντας μεγάλη απήχηση απο κριτικoύς και κοινό. Ταυτόχρονα παρουσιάζει την δουλειά του στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ εκθέτοντας για πρώτη φορά σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Βρετανία, Ολλανδία, Πορτογαλία
  • Στο φεστιβάλ Noorderlicht της Ολλανδίας η σειρά "Over|State" επιλέγεται να παρουσιαστεί στην ομαδική έκθεση με τίτλο "Pulse", μια έκθεση αφιερωμένη στις πιο σημαντικές δουλειές αυτοβιογραφικού τύπου και προσωπικού ντοκομέντου απο ανερχόμενους φωτογράφους
  • Το φθινώπορο του 2015 η δουλειά του θα συμπεριληφθεί στον δεύτερο τόμο της γνωστής ανθολογίας με τίτλο «MONO» (νικητής διαγωνιστικού τμήματος ) μιάς τριλογίας αφιερωμένης στα πιο σημαντικά σύγχρονα φωτογραφικά πρότζεκτ που βασίζονται στο ασπρόμαυρο