Βαλκανική Πράσινη Ζώνη

χάρτης Βαλκανικής πράσινης ζώνης
· Διαγωνισμοί · Ελληνικοί · *Διαδίκτυο // Δημοσίευση: 02 Mar 2016

1ος Φωτογραφικός Διαγωνισμός για τη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη

Ξεκίνησε και στην Ελλάδα ο πρώτος διαβαλκανικός Φωτογραφικός Διαγωνισμός με θέμα τη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη!

Αν έχεις ταξιδέψει ή σκοπεύεις να ταξιδέψεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας ή κατοικείς σε κάποια περιοχή από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη, τώρα είναι η στιγμή να ζωντανέψουν μέσα από τη φωτογραφική σου μηχανή η ποικιλία των τοπίων, τα σπάνια είδη πουλιών και ζώων, ενδημικά φυτά και ενδιαφέρουσες εικόνες των ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη φύση. Μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πολλαπλές εναλλαγές τοπίων και αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη αποτελεί ιδανικό φόντο για τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Στην Ελλάδα, η Πράσινη Ζώνη περιλαμβάνει ποτάμια όπως ο Καλαμάς και ο Έβρος, λίμνες όπως οι Πρέσπες, η Κερκίνη και η Δοϊράνη και όλες τις οροσειρές κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας, όπως η Ροδόπη και η Βόρεια Πίνδος. Απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, μερ ικά από τα πιο σημαντικά πάρκα της χώρας, βουνά και δάση που αποτελούν καταφύγια απειλούμενων ειδών, όπως η καφέ αρκούδα, συνθέτουν ένα ν ενδιαφέρον τα προορισμό και τόπο εξερεύνησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Αν ζεις ή τυχαίνει να ταξιδέψεις σε μέρη όπως:

 • ο ποταμός Καλαμάς
 • ο Γράμμος και η Βόρεια Πίνδος
 • οι λίμνες των Πρεσπών και τα γύρω βουνά
 • το όρος Καϊμάκτσαλαν
 • οι λίμνες Δοϊράνη και Κερκίνη και το όρος Μπέλες
 • η οροσειρά της Ροδόπης
 • ή ο ποταμός Έβρος

ή σε οποιαδήποτε άλλη συνοριακή περιοχή από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη, πάρε τη φωτογραφική σου μηχανή στο χέρι και άρχισε να ψάχνεις για τοπία που κόβουν την ανάσα, σπάνια είδη πουλιών και ζώων, πα νέμορφα λουλούδια και φυτά, αλλά και ενδιαφέρουσες εικόνες με ανθρώπους που αντικατοπτρίζουν το ύφος της ζωής της περιοχής.

 

Ο διαγωνισμός που διοργανώνεται στην Ελλάδα από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και συντονίζεται από τη γερμανική ΜΚΟ EuroΝatur στις 9 χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου που διασχίζει η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016. Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες του ελληνικού σκέλους του διαγωνισμού θα ταξιδέψουν μέχρι τη Γερμανία, όπου θα επιλεγούν οι πέντε καλύτερες και από τις 9 χώρες.

Τις φωτογραφίες θα κρίνουν 5 ειδικοί του χώρου της φωτογραφίας και της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος:

 • Έλενα Εφέογλου – Φωτογράφος/Εικαστικός, Διδάσκουσα Εργαστηρίου Φωτογραφίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
 • Θάνος Καστρίτης – Διευθυντής Προγραμμάτων, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
 • Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Προϊσταμένη Δασαρχείου Δράμας
 • Θεόδωρος Ναζιρίδης – Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης
 • Νίκος Πέτρου – Φωτογράφος Φύσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Όσες φωτογραφίες προκριθούν θα προβληθούν τόσο στο site της ΕΠΠ www.spp.gr, όσο και του δικτύου Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη (European Green Belt) www.europeangreenbelt.org.

 

Ποιος μπορεί να πάρει μέρος;

Όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει και επισκεφτεί τη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη που βρίσκεται εντός των ελλαδικών συνόρων (δηλαδή τις περιοχές των βόρειων συνόρων της χώρας), αλλά και οι κάτοικοι αυτής.

Ποια είναι τα βραβεία;

 1. ;Μια ξενάγηση ειδικά για εσένα στις λίμνες των Πρεσπών, που προσφέρει η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, μαζί με το βιβλίο «Πρέσπα: μία ιστορία για τη φύση και τον άνθρωπο», Γιώργος Κατσαδωράκης
 2. Μια ξενάγηση ειδικά για εσένα στην οροσειρά της Ροδόπης, που προσφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και το φωτογραφικό λεύκωμα «Ροδόπη: Χρώματα του Δάσους», Νίκος Πέτρου, Κώστας Βιδάκης
 3. Μια ξενάγηση ειδικά για εσένα στη λίμνη Κερκίνη, που προσφέρει ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης και έναν Οδηγό Για Τον Επισκέπτη Και Τον Ερευνητή, και πάλι προσφορά του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης.

Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής των φωτογραφιών;

30 Ιουνίου 2016

Πως μπορώ να στείλω τις φωτογραφίες μου;

Η συμμετοχή είναι φυσικά δωρεάν. Μπορείτε να στείλετε τις φωτογραφίες σας στο: b.greenbelt.photocontest.SPP@gmail.com ή να τις ανεβάσετε στη σελίδα μας στο Facebook. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο τέλος του Ιουλίου 2016 στο site της ΕΠΠ.


Πληροφορίες

1) Κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος» που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια, αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη, ένας οικολογικός διάδρομος που διασχίζει 24 χώρες και ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή υπήρξε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη. Έτσι, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νοητή γραμμή μεταξύ της Θάλασσας Μπάρεντς στη Ρώσο – Νορβηγική μεθόριο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα Βαλκάνια μετονομάστηκαν σε Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη , ενώ το ομώνυμο δίκτυο συγκροτήθηκε το 2003. Το νοτιότερο σκέλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τις οροσειρές, καθώς και λίμνες και ποτάμια της Βαλκανικής.

2) Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη που αποτελείται από κρατικούς και επιστημονικούς φορείς, και περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και για το νοτιότερο σκέλος της, τη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, θα δείτε εδώ: www.europeangreenbelt.org