Από το DADA στο ελληνικό ΜΕΤΑ - Νταντά και από εκεί στο χάος

logo ΦΚΘ
· Βιβλία · *Διαδίκτυο // Δημοσίευση: 12 Mar 2016

δωρεάν κατέβασμα του βιβλίου του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Ένα τέτοιο μήνα, αλλά σε τελείως διαφορετικές καταστάσεις, σε ένα καμπαρέ της Ζυρίχης (η Ελβετία παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων πολέμων που ματοκύλισαν την Ευρώπη), το καμπαρέ Voltaire, άρχισαν οι περίφημες παραστάσεις των Ντανταϊστών.

Το DADA ήταν ένα πολύτεχνο κίνημα, μία ιδιότυπη συνάντηση καλλιτεχνών, που θα άλλαζε πολλά στην εξέλιξη της τέχνης ή σε αυτό που αποκαλούμε τέχνη. Ήταν η χρονιά του 1916. 80 χρόνια μετά, μία από τις ομάδες θεωρητικής επεξεργασίας της Φωτογραφικής Τέχνης, (βλέπαμε και βλέπουμε φωτογραφία αδιαίρετη από το φάσμα των υπολοίπων τεχνών), εργάστηκε και θεμελίωσε αυτό που αργότερα ονομάστηκε «Θεσσαλονικιώτικο ΜΕΤΑ - Νταντά» (για να ξεχωρίζει από το παγκόσμιο ΜΕΤΑ - Dada), μία κίνηση που άλλαξε για πάντα την εξέλιξη της Νέας Ελληνικής Φωτογραφίας.

Ήμασταν μία ομάδα δημιουργών που εκείνη την εποχή λειτουργούσε και πειραματιζόταν στο πλαίσιο της «Φωτογραφικής Ομάδας Τριανδρίας», αυτή που ο πολύς κόσμος σήμερα γνωρίζει από το διακριτικό της τίτλο σαν Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μία από τις δημόσιες δράσεις / παρουσίες αυτής της ομάδας, η παρθενική, καταγράφηκε σε ένα χειροποίητο βιβλίο (artistbook) που κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Το καθένα από αυτά τα βιβλία, στα πρότυπα της ομάδας του DADA, ήταν μοναδικό, καθώς περιελάμβανε copyart, αυθεντικά μοναδικά ζωγραφικά έργα (σε κάθε τόμο και ξεχωριστό έργο), σχέδια και αυθεντικές φωτογραφίες.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά το καμπαρέ Voltaire και 20 χρόνια μετά την έκδοση αυτών των «πρακτικών» της μοναδικής εκείνης συνάντησης του Θεσσαλονικιώτικου ΜΕΤΑ - Νταντά, ίσως είναι ευκαιρία να το ξαναθυμηθούμε. Βρίσκεται για δωρεάν κατέβασμα εδώ.

Ελάχιστα για την πορεία, τους πειραματισμούς και τις μεταβάσεις του Θεσσαλονικιώτικου ΜΕΤΑ - Νταντά βρίσκονται στο βιβλίο: Από το ΜΕΤΑ - ΝΤΑΝΤΑ στο ΧΑΟΣ. Για ελεύθερο κατέβασμα εδώ.