Εισαγωγή στη Φωτογραφική Πράξη

συμμετέχοντες σεμιναρίου
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 28 Mar 2016

Ταχύρυθμο Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον Στέργιο Καράβατο στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

3 πολυ-θεματικές συναντήσεις όπου τεχνική, θεωρία και πρακτική συμπλέκονται και συνδιαλέγονται ενεργά.

Σε ποιους απευθύνεται:

Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα που δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και επιθυμούν να προσεγγίσουν τη φωτογραφία τόσο τεχνικά όσο και μέσω μιας συνολικής θεώρησης του μέσου και της πρακτικής του.

Θεματικές ενότητες:

  • Συνοπτική ιστορική επισκόπηση: από την εφεύρεση της φωτογραφίας μέχρι τις μέρες μας, με έμφαση στις καλλιτεχνικές εφαρμογές και τη χρήση της ως ντοκουμέντο.
  • Θεωρία μέσου: ποια η σημασία του να είναι μία εικόνα φωτογραφία; Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας και οι σχέσεις της με άλλα μέσα. Ο χρόνος και ο χώρος στη φωτογραφία.
  • Τεχνική: κύριες λειτουργίες και δυνατότητες φωτογραφικής μηχανής, βασικές τεχνικές λήψης ψηφιακής φωτογραφίας, βασικά ζητήματα επιλογής και σύνθεσης φωτογραφικού κάδρου.
  • Πρακτική εξάσκηση: επιτόπιες ασκήσεις, ομαδικές φωτογραφίσεις, κριτική ανάλυση και συζήτηση φωτογραφιών.

Διδακτική προσέγγιση:

Εναλλαγή διαλέξεων/ παρουσιάσεων με πρακτική εξάσκηση και κριτική ανάλυση. Διανομή σημειώσεων.

Bασικές Πληροφορίες

Διάρκεια: 1, 2 & 3 Απριλίου 2016
Σύνολο ωρών: 13
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα

Πρόγραμμα
Παρασκευή 1 Απρ., 18:00 – 21:00 (3 ώρες)
Σάββατο 2 Απρ., 11:00 – 17:00 (6 ώρες με ωριαίο διάλειμμα)
Κυριακή 3 Απρ., 11:00 – 17:00 (6 ώρες με ωριαίο διάλειμμα)

Ελάχιστες απαιτήσεις
Κατοχή ψηφιακής μηχανής (D-SLR, mirrorless ή compact με δυνατότητα manual χειρισμών. Όχι κινητό)

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Κόστος συμμετοχής & Τρόποι πληρωμής
Το κόστος συμμετοχής για το σεμινάριο είναι 80 ευρώ. Η επικύρωση της συμμετοχής προϋποθέτει την καταβολή του ποσού των 20 ευρώ μέσω τραπεζικής κατάθεσης. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί έως την έναρξη του σεμιναρίου. Έκπτωση 15 ευρώ προσφέρεται στα Μέλη του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Το σεμινάριο θα επαναληφθεί με την ίδια ακριβώς θεματολογία και την ίδια διάρκεια στις 15, 16 & 17 Απριλίου. Μπορείτε να συμπληρώσετε την online αίτηση συμμετοχής για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εδώ


Ο Στέργιος Καράβατος (Θεσσαλονίκη, 1972) είναι φωτογράφος και μελετητής της φωτογραφίας με πολύπλευρη διδακτική εμπειρία. Το διάστημα 2002-2008 εργάστηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτικές σχολές στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στην οργάνωση εργαστηρίων φωτογραφίας με Μουσεία και κοινωνικούς φορείς για ευπαθείς ομάδες (μετανάστες 2011, άνεργοι 2012-2013, καρκινοπαθείς 2015) και πάνω στην καταγραφή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με τη ΜΚΕ Monumenta και το πρόγραμμα MA in Heritage Management (University of Kent & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Με το Athens Photo Festival συνεργάζεται στο συντονισμό των εκθέσεων του Φεστιβάλ (2013, 2015) και στην οργάνωση του εργαστηρίου «Εισαγωγή στη Φωτογραφική Πράξη». Στο πρόσφατο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης. Συχνά συνδυάζει τη φωτογραφία με άλλα αφηγηματικά μέσα, όπως ηχητικά ντοκουμέντα, video και αρχειακό υλικό.