Γόνιμοι Δεσμοί / Σουηδοί φωτογράφοι βλέπουν την Καβάλα

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Καβάλα // Δημοσίευση: 04 Απρ 2016

διπλή έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

Η έκθεση πραγματοποιείται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών / το Σουηδικό Σπίτι σε συνεργασία με την Ένωση Σουηδών Φωτογράφων (SFF) με αφορμή τα 80 χρόνια από την ανέγερση του Σουηδικού Σπιτιού στην Καβάλα και τα 40 χρόνια από την εκχώρηση της κυριότητας του οικήματος από το Σουηδικό Μονοπώλιο Καπνού στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και θα εγκαινιαστεί από την πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα την Κα. Charlotte Wrangberg την Τρίτη 5 Απριλίου στις 18:00.

Η ιδέα της έκθεσης ξεκίνησε από τον Σουηδό φωτογράφο Stig Hammarstedt, ενώ ακολούθησε πρόσκληση προς όλους τους φωτογράφους που έχουν κατά καιρούς μείνει και εργαστεί στο Σουηδικό Σπίτι, να συμβάλλουν στην έκθεση στέλνοντας φωτογραφίες τους με κεντρικό θέμα το περιβάλλον της Καβάλας. Στην εν λόγω πρόσκληση ανταποκρίθηκαν αρκετοί φωτογράφοι, με αποτέλεσμα η επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις 51 πιο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από συνολικά 26 φωτογράφους. Αυτές οι φωτογραφίες τυπώθηκαν και εκτίθενται στη Δημοτική Καπναποθήκη της Καβάλας. Παράλληλα όμως, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μέσω προβολέα το σύνολο των φωτογραφιών που στάλθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο θα παρουσιαστούν δείγματα διαφόρων τάσεων της σύγχρονης σουηδικής φωτογραφίας πάντα με παρόν το περιβάλλον της Καβάλας.

Εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης, ο πρόεδρος των «Φωτογράφων - Συγγραφέων» Magnus Westerborn βρίσκεται ήδη στην Καβάλα για να συμμετάσχει στην προετοιμασία και στην επιμέλεια της έκθεσης. Μαζί του είναι και ο φωτογράφος και μέλος της Ένωσης Σουηδών Φωτογράφων, Per Englund, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήρι φωτογραφίας για τα μέλη του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας με θέμα την κατασκευή και παραγωγή ενός φωτογραφικού βιβλίου.


Η Ένωση Σουηδών Φωτογράφων (SFF) ιδρύθηκε το 1895. Είναι ο παλαιότερος σύλλογος επαγγελματιών φωτογράφων της Σουηδίας και συνάμα ο πολυπληθέστερος, αριθμώντας 2100 μέλη, από τα οποία τα 400 περίπου ανήκουν στο τμήμα «Οι Φωτογράφοι-Συγγραφείς» έχοντας όλοι τους εκδώσει φωτογραφικά βιβλία. Το τμήμα «Οι Φωτογράφοι - Συγγραφείς» έχει από το 1997 δώσει υποτροφίες σε περίπου 90 φωτογράφους δίνοντάς τους την ευκαιρία να μείνουν και να εργαστούν στο Σουηδικό Σπίτι στην Καβάλα. Στα πλαίσια των υποτροφιών αυτών, 5 Σουηδοί φωτογράφοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Καβάλα και έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της πόλης. Κατά τη διαμονή τους, που μπορεί να διαρκέσει έως και ορισμένες εβδομάδες, όπως είναι φυσικό, αποτυπώνουν τις εντυπώσεις τους στον φωτογραφικό φακό.

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας μετράει ήδη 34 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της πόλης, κι ίσως αυτό να ήταν που οδήγησε την Ελένη Γουλτίδου (curator του Σουηδικού Σπιτιού της Καβάλας από το 2012 ως το 2014) να έρθει σε επαφή μαζί μας, να μας γνωρίσει και να ανακαλύψει τη δουλειά μας. Η γνωριμία δεν άργησε να εξελιχθεί σε συνεργασία που συνεχίστηκε -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- από την τωρινή curator του Σουηδικού Σπιτιού Καβάλας, Ελίζαμπεθ Gullberg - Καΐδη. Έτσι ξεκίνησε ένα φιλόδοξο φωτογραφικό project όπου μία ομάδα μελών του Ομίλου μας κλήθηκε να ψαύσει με το βλέμμα και να αποτυπώσει μέσω της φωτογραφίας όλα τα στοιχεία που συναπαρτίζουν την πολιτισμική και πολιτιστική εστία που είναι το Σουηδικό Σπίτι ώστε να τα μετουσιώσει και να τα κοινωνήσει στους υπόλοιπους Καβαλιώτες -και όχι μόνο. Το καλλιτεχνικό σμίξιμο όμως του Φωτογραφικού Ομίλου με το Σουηδικό Σπίτι δεν έμεινε εκεί, συνεχίζεται και τώρα με την από κοινού έκθεση των έργων μας. Η ελληνική κουλτούρα, λοιπόν, συνάντησε τη σουηδική και το πάντρεμα ελπίζουμε να το βρείτε ενδιαφέρον.