Workshops Μαΐου από τη σχολή Όραμα

ασπρόμαυρη φωτογραφία με τη σιλουέτα ενός αγορίου πάνω σε μια γέφυρα και στο πισω μέρος θάλασσα
· Workshops · Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα · Αμπελόκηποι // Δημοσίευση: 28 Απρ 2016

φωτογραφικά workshops από τη σχολή Όραμα

DSLR FILMMAKING 12-13-15-17-19/05

Εισηγητής: Άρης Μπασιάς

Τα μαθήματα εισάγουν τους συμμετέχοντες στις θεμελιώδεις γνώσεις και τεχνικές που απαιτούνται για τη δημιουργία video με DSLR φωτογραφικές μηχανές. Μέσα από την πρακτική εξάσκηση θα διδαχθούν τις βασικές αρχές του κάδρου και τις κινήσεις της κάμερας, ενώ θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν video υψηλής ανάλυσης και αισθητικής ποιότητας μεταφέροντας την οπτική ενός φωτογράφου στα καρέ τους.

Τις δύο πρώτες μέρες το εργαστήριο θα εστιάσει σε βασικά τεχνικά θέματα όπως ο χειροκίνητος έλεγχος, η χρήση των φακών, οι τεχνικές λήψης ήχου, η χρήση του διαθέσιμου φωτισμού και οι διαφορετικές ρυθμίσεις της κάμερας. Οι μαθητές θα διδαχθούν τις βασικές αρχές του κάδρου, θα εξοικειωθούν με τους χειρισμούς της μηχανής και θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του γυρίσματος της επόμενης μέρας.

Την τρίτη ημέρα το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο στην Αθήνα, όπου με την καθοδήγηση του εισηγητή οι συμμετέχοντες θα βιντεοσκοπήσουν ένα σύντομο έργο προσεγγίζοντας το θέμα τους δημιουργικά, καλύπτοντας με τα πλάνα τους το κομμάτι των ρόλων που έχουν αναλάβει. Θα χρησιμοποιήσουν υλικά που αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της DSLR μηχανής και θα μάθουν να λειτουργούν αποτελεσματικά σαν ομάδα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται τις δύο επόμενες μέρες με τις βασικές τεχνικές επεξεργασίας των πλάνων στο μοντάζ, με την χρήση του προγράμματος Premiere. Στο τέλος των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν πώς να οργανώνουν παραγωγές με χαμηλό κόστος και να τις εξελίσσουν σε μικρά αριστουργήματα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους που έχουν τις απαραίτητες βασικές τεχνικές γνώσεις και διαθέτουν DSLR μηχανή.

Προτεινόμενες γνώσεις: Η Φωτογραφία στην Πράξη

Πληροφορίες

Διάρκεια: 17 ώρες
Κόστος: 120 € +ΦΠΑ
Πότε: Πέμπτη 12, Παρασκευή 13, Κυριακή 15, Τρίτη 17 και Πέμπτη 19 Μαΐου
Ώρες: Πέμ, Παρ, Τρί & Πέμ, 19:00 - 22:00 / Κυρ, 11:00 - 16:00
Εγγραφές: έως Δευτέρα 9 Μαΐου

 

Εισαγωγή στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 14/05

Εισηγητής: Γιάννης Ριζόμαρκος, Ειρήνη Μιχοπούλου

Οι βασικές λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής και η τεχνική προσέγγιση της λήψης, δημιουργούν τις συνθήκες που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να ενταχθούν στον κόσμο της φωτογραφίας.

Τα θέματα που αναλύονται περιλαμβάνουν την κατανόηση της ταχύτητας κλείστρου και του διαφράγματος, τις διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων, την ισορροπία λευκού, τα αρχεία RAW, τις εστιακές αποστάσεις και την χρήση των φακών.

Η σχολή παρέχει όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό επίδειξης, ενώ όσοι διαθέτουν φωτογραφική μηχανή καλούνται να τη φέρουν.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 4 ώρες
Κόστος: 30 € +ΦΠΑ
Πότε: Σάββατο 14 Μαΐου
Ώρες: 12:00 - 16:00
Εγγραφές: έως Τετάρτη 11 Μαΐου

 

Φωτογραφία Ντοκουμέντο: Αναζητώντας το μύθο της Αθήνας 20-21-22/05

Εισηγητής: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Το θέμα αυτού του μοναδικού workshop είναι η αποτύπωση, μέσω της φωτογραφίας ντοκουμέντο, της πόλης μας και του χαρακτήρα της μέσα από τη ματιά αυτών που την αντικρίζουν για πρώτη φορά. Πώς φαίνεται η Αθήνα στα μάτια των τουριστών και πώς τους βλέπουμε εμείς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και τελικά ποιους μύθους περιμένουν να ανακαλύψουν; Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τους τρόπους να συνθέτουν μια ιστορία καθώς και τις τεχνικές να οργανώνουν τον εαυτό τους και τον χρόνο τους ώστε να αναπτύξουν το θέμα τους πρακτικά και εννοιολογικά.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου, η εισηγήτρια θα αναλύσει τις φωτογραφικές μεθόδους αφήγησης που θα βοηθήσουν το μαθητή να αναπτύξει τη θεματολογία του. Στη συνέχεια θα καθοριστούν οι στόχοι της εργασίας, η μεθοδολογία και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και θα συζητηθούν οι προκλήσεις της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου έργου. Οι συμμετέχοντες καλούνται στο πρώτο μάθημα να φέρουν το πορτφόλιο τους.

Τη δεύτερη μέρα θα φωτογραφίσουν το θέμα τους με την εισηγήτρια και τη βοηθό της να καθοδηγούν και να συμβουλεύουν προσωπικά τον καθένα, ώστε να γίνει κατανοητή η διαδικασία παραγωγής ενός φωτογραφικού ντοκιμαντέρ.

Η τελευταία μέρα θα αφιερωθεί στην ανάλυση και κριτική των εικόνων, συνοψίζοντας όλα όσα διδάχθηκαν και συζητώντας την εξέλιξη και τις πιθανές χρήσεις της ιστορίας

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φωτογράφους, με βασικές θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις ή επαγγελματίες, πρόθυμους να ξεπεράσουν τα όρια τους, προκειμένου να εξελιχθούν σε ένα ανώτερο φωτογραφικό επίπεδο.

Προτεινόμενες γνώσεις: Πρόγραμμα Βασικής Κατάρτισης

 

Πληροφορίες

Διάρκεια: 15 ώρες
Κόστος: 100 € +ΦΠΑ
Πότε: Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22 Μαΐου
Ώρες: Παρασκευή 18:00 - 21:00, Σάββατο φωτογράφιση όλη μέρα, Κυριακή 19:00 - 22:00
Εγγραφές: έως Δευτέρα 16 Μαΐου

 

Φωτογραφικό Οδοιπορικό στα Χανιά: Φωτογραφίζοντας το Χαρακτήρα ενός Τόπου 17-19/06

[Εκτός Πολης]

Εισηγητής: Γιάννης Ριζομάρκος

Η ταξιδιωτική φωτογραφία επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση του φωτογράφου με τους τόπους που επισκέπτεται μεταφράζοντας τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του σε εικόνες. Στο σεμινάριο οι μαθητές καλούνται να εξερευνήσουν τις ιδέες και την αισθητική τους στην πόλη των Χανίων.

Τα θέματα που αναπτύσσονται αφορούν την τεχνική, τον εξοπλισμό, την έρευνα και τον προγραμματισμό των λήψεων. Ο εισηγητής θα εξηγήσει πώς τα διαφορετικά είδη φωτογραφίας συνθέτουν την ταξιδιωτική ενώ θα παρουσιάσει και εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των θεμάτων δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπικής ματιάς και της καλλιτεχνικής προσέγγισης του τόπου.

Μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ανάλυση και κριτική των εικόνων, θα παρακολουθείται η πορεία των εργασιών ώστε οι συμμετέχοντες να βελτιώσουν την τεχνική και την αισθητική τους,

Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου είναι να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες μέσω τεχνικών και θεωρητικών αναλύσεων, πώς να αποτυπώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε τόπου. Να οδηγήσει στο να γίνονται τα ταξίδια αφορμή για «δυνατές» εικόνες, ακόμα και με περιορισμένο χρόνο και σε ιδιαίτερες συνθήκες. Να αντιληφθούν ότι η ταξιδιωτική φωτογραφία έχει να κάνει περισσότερο με τη διαδρομή παρά με την ίδια τη φωτογραφία.

Το workshop απευθύνεται σε αρχάριους με βασικές τεχνικές γνώσεις, αλλά και σε πιο έμπειρους φωτογράφους που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους και την αισθητική τους. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους laptop για την επεξεργασία των εικόνων.

Προτεινόμενες γνώσεις: Πρόγραμμα Βασικής Κατάρτισης

Πληροφορίες

Διάρκεια: 3 ημέρες
Κόστος: 120 € +ΦΠΑ. Για εγγραφές έως Τετάρτη 27 Απριλίου κόστος 100 €
Ημερομηνία: Παρασκευή 17, Σάββατο 18, Κυριακή 19 Ιουνίου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σχολή έχει εξασφαλίσει περιορισμένο αριθμό δωματίων σε ειδικές τιμές στην πανσιόν Τερέζα στο παλιό Ενετικό λιμάνι όπου θα γίνονται οι εισηγήσεις (www.pensiontheresa.gr). Ενδεικτικά το κόστος διαμονής ανέρχεται σε 40 € έως 50 € ανά δωμάτιο και ανά μέρα ανάλογα τον τύπο. Όσοι επιθυμούν να κλείσουν δωμάτιο θα πρέπει έγκαιρα να επικοινωνήσουν με την γραμματεία της σχολής καταβάλλοντας στη συνέχεια το κόστος. Λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος την Δευτέρα 20 Ιουνίου, θα πρέπει επίσης να φροντίσουν για την έγκαιρη εξασφάλιση των ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών τους εισιτηρίων.
Εγγραφές: έως Τετάρτη 8 Ιουνίου

 

Βασικές Αρχές Φωτογραφίας 01-06-08-13-15-22/06

Εισηγητής: Γιάννης Ριζόμαρκος, Ειρήνη Μιχοπούλου

Η θεωρητική διδασκαλία και η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος επικεντρώνεται στην ανάλυση των αρχών της φωτογραφίας ενώ δίνεται έμφαση στις βασικές λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής και στην τεχνική προσέγγιση της λήψης. Μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις, παρουσιάσεις και εξωτερικές λήψεις, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις βασικές θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν την ουσία της τέχνης της φωτογραφίας.

Πληροφορίες

Διάρκεια: 18 ώρες
Κόστος: 120 € +ΦΠΑ
Πότε: 01, 06, 08, 13, 15, 22 Ιουνίου
Ώρες: 19:00 - 22:00
Εγγραφές: έως Τετάρτη 25 Μαΐου