A Cut in Time και Art Brut - Outsider Art - Η Ετερότητα ως καθρέφτης της Ταυτότητας

ασπρόμαυρη φωτογραφία γυναίκας που καθαρίζει σκάλες και η σκιά της φαίνεται σα να καρφώνει κάποιον με κοντάρι
· Εκθέσεις · Προβολές · Αθήνα // Δημοσίευση: 12 Μάιος 2016

έκθεση φωτογραφίας και video screening στο ArtWall Project Space

A Cut in Time

Εγκαίνια: Τρίτη 17 Μαίου 2016, 20:00
Διάρκεια: ‬‬17 Μαίου – 17 Ιουνίου 2016

Στην έκθεση "A Cut in Time", οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν μία φωτογραφία ή μια φωτογραφική ενότητα μέσα στην οποία ο χρόνος μετρά σε 3 διαφορετικές ταχύτητες, του σήμερα, του χθες ή/και του αύριο. Πως συνδιαλέγονται ο χρόνοι μεταξύ τους, πως ένα στοιχείο που αποτυπώνεται στο παρόν, μπορεί να χαρακτηριστεί αόρατος μελλοντικός εχθρός ή στοιχείο λύτρωσης από το παρελθόν.

Όπως αναφέρει ο Derrida (Grosz 1999, p.1,) ο χρόνος αποτυπώνεται κυρίως στην μεταλλαξή ή τη φθορά των αντικειμένων και του περιβάλλοντα χώρου. Ωστόσο, η σύλληψη μιας φωτογραφίας και η ανάγνωση της από τον θεατή εμπεριέχει μια νέα διάσταση του χρόνου που φέρει ο παρατηρητής.

Tο πραγματικό νόημα μιας φωτογραφίας υπάρχει μόνο εάν ο φωτογράφος συνειδητά αισθάνεται την παρουσία του στο χώρο και χρόνο της σύλληψης (Cartier-Bresson).
Τυχαίος ή προγραμματισμένος (staged), ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο για το τελικό frame που θα επιλεχθεί να εκπροσωπήσει μια ιδέα ή μια θεματική. Είναι η τελική αυτή επιλογή, μια τομή και μέσα στο χρόνο, ή ένα μανιφέστο όπου παρόν, μέλλον και παρελθόν εμπλέκονται ως υπαρκτές διαστάσεις μέσα στον χρόνο;

Συμμετέχουν: Φίλιππος Γαβριλάκης, Νίκος Καραθανάσης, Μαρία Κοσμαδάκη, Γιώργος Στριφτάρης, Σπύρος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Γιώργος Φιοράκης, Χρήστος Χρυσόπουλος

μεγάλη κούκλα απο λούνα πάρκ

φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης

 

Art Brut - Outsider Art - Η Ετερότητα ως καθρέφτης της Ταυτότητας
Video Art Project "Clinamen"

Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, 21:00 - 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 13 - 15 Μαΐου 2016
Ώρες προβολής: 21:00 - 23:00

Αυτό είναι μια τραμπάλα. Και είναι πολύ διαφορετική από την κούνια. Γιατί αν το σκεφτείς, στην πραγματικότητα τραμπάλα σημαίνει οδύνη «κοινωνική», έξω στην ύπαιθρο και μαζί με τον Άλλο.. Σε καμιά κούνια δεν υπάρχει χώρος για δύο. Αντίθετα, η τραμπάλα ενώνει δύο Εγώ στην ισορροπία του Εμείς.

Η Art Brut/Outsider Art δεν αποτελεί γέννημα συγκεκριμένου τόπου, χρόνου, πνευματικού κινήματος ή κοινωνικών και ιστορικών συγκυριών. Η δύναμη αντίστασης της «Ωμής Τέχνης» (ιστορικά αυτή των παιδιών και ψυχικά ασθενών) και της «τέχνης του περιθωρίου» στην καθεστηκυία κουλτούρα οφείλεται στην απουσία της «κανονικοποίησης» τους μέσα στο σύστημα της βιομηχανίας της τέχνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Art Brut - Outsider Art: Η Ετερότητα ως καθρέφτης της Ταυτότητας» που οργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (Ε.Μ.Π.Ε), σε συνεργασία, για δεύτερη χρονιά, με ένα από τα Εργαστήρια Βίντεο του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του AΤΕΙ Αθήνας και το Εργαστήριο Φωτογραφίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, παρουσιάζεται το video art project με τίτλο "Clinamen", με επιλεγμένα έργα καλλιτεχνών και φοιτητών των Σχολών τους.

Η πρόκληση που τίθεται στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης να πραγματευτούν τις ψυχικές και διανοητικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον Άλλο, έγκειται στην πληθώρα των αναπάντητων ερωτήσεων που μοιάζουν να απαιτούν εξίσου μια πληθώρα προσεγγίσεων: από την ευθεία απο-μίμηση ως την -αντιθετική της- αλληγορία, από την «απολυτότητα» της αντικειμενικής πραγματικότητας ως την έννοια του εν δυνάμει. Όμως οι αντιληπτικοί δρόμοι που διαβαίνουν οι καλλιτέχνες της έκθεσης για να βιώσουν το πλησίασμα του Άλλου, εκτείνονται πέρα από δυϊκές αντιπαραθέσεις, συσχετισμούς και ερμηνείες. Στους δρόμους που κινούνται και δημιουργούν, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται.

γυναίκα κάθεται σε καρέκλα και ακουπά τον καφέ της σε μία σκυμμένη κοπέλα

Επιμελητές της έκθεσης:
Βασιλική Βαγενού, Ιστορικός τέχνης
Μυρτώ Βουνάτσου, Συνεργάτης στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτ/κών ΑΤΕΙ Αθήνας/ MFA in Digital Arts
Στέλιος Ντεξής, Επίκουρος Καθηγητής στη Σ.Κ.Τ. ΑΠΘ/ MFA in Digital Arts
Γιώργος Κατσάγγελος, Καθηγητής Φωτογραφίας στη Σ.Κ.Τ. ΑΠΘ

Συμμετέχοντες: Αλέξανδρος Ακρίβος, Γιασμίνα Βουνάτσου - Ευτυχία Μαραβέγια, Μαρία Γιαπουτζή, Κώστας Γκουρτζής, Κώστας Γραμμάδας, Τζωρτζίνα Κακοσίμου, Μυρσίνη Κουτλή - Ναυσικά Λιζάρδου, Χρυσάνθη Λυκούση, Αλεξάντρα Μαυροφρύδη, Γεωργία Μπάντιου, Νεφέλη Παπαϊωάννου, Ευσεβία Σεργίδου - Μαρία Χoίρα - Τζοβάνα Αντωνίου, Κατερίνα Στοϊκοβα - Ιουλία Πάσκα, Γιώργος Ταξίδης - Εύα Κωνσταντινίδου, Ορφέας Τιμογιάννης, Γιώργος Τόγιας, Μαρία Τσιρουκίδου, Ευσταθία Φλωκατούλα, Γιάννης Χαντζίδης, Κατερίνα Χατζηδημητρίου.