Πεδίο Δράσης Κόδρα

λογότυπο φορέα
· Φεστιβάλ · Θεσσαλονίκη · Καλαμαριά // Δημοσίευση: 02 Σεπ 2010

10ο φεστιβάλ εικαστικών τεχνών

Φέτος κλείνοντας τον κύκλο των δέκα χρόνων το Πεδίο Δράσης Κόδρα, διατηρώντας τον αρχικό του χαρακτήρα µε βασικό πυρήνα της έκθεσης την δράση KODRA FRESH, µε τις συµµετοχές φοιτητών ή πρόσφατα απόφοιτων από τις Σχολές Καλών Τεχνών, συνεχίζει να δίνει έναυσµα για γόνιµους διαλόγους ανάµεσα σε νέους και ώριµους καλλιτέχνες, λειτουργώντας ως σηµείο εκκίνησης οσµώσεων και δηµιουργικών συνεργασιών.

Για δέκατη χρονιά έπειτα από µία περιπετειώδη διαδροµή µε κορυφώσεις και κάµψεις, µε καταθέσεις οραµάτων από καλλιτέχνες, ιστορικούς και θεωρητικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς, επιµελητές, πολιτιστικούς µάνατζερ, καθιερώθηκε στην πολιτισµική µας συνείδηση ο χώρος του στρατοπέδου, χώρος φορτισµένος από συσσωρευµένες µνήµες και συναισθήµατα, µε µία ωριµότητα που έχει κερδίσει και γίνεται ολοένα πιο ευδιάκριτη. Ίσως καταφέρει να αφήσει ως ίχνος µία καλή καταγραφή, ένα ιδιαίτερα σηµαντικό υλικό µελέτης και ίσως να τοποθετήσει το δικό του λιθαράκι στην αναδυόµενη contemporary εγχώρια εικαστική σκηνή, µε αποτελέσµατα ανοιχτά σε κάθε είδους αµφισβήτηση...

Σίγουρα απόκτησε τη δική του ιστορία και λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια ως αφετηρία για τη δηµιουργία µιας πλατφόρµας για αναπάντεχες αντιπαραβολές εννοιών, συναισθηµάτων, κοινούς τόπους ανταλλαγής εικόνων και απόψεων, επαναπροσδιορισµού προσεγγίσεων και συσχετισµών. Παρείχε την δυνατότητα στους πολίτες και το πολιτιστικό κοινό της πόλης-και όχι µόνο-, να εξοικειώσουν τη µατιά τους, να ενσωµατώσουν επιρροές, να επανεξετάσουν θέσεις, να επαναδιατυπώσουν απορίες και απόψεις, µε µια ελευθερία ενάντια στις συµβατότητες, προλήψεις, προκατασκευασµένα ιδεολογικά στερεότυπα, και σχήµατα, πέρα από τα όρια της κατανόησης και της ανοχής της τοπικής κοινωνίας της ίδιας και της θεσµικής της οργάνωσης. Πρότεινε και προέτρεπε σε εξερευνητικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές, προσπάθειες πολλαπλασιασµού των νέων πηγών επαναδιατυπώσεων, ερµηνείας και επεξεργασίας της κοινωνικοπολιτιστικής παράδοσης, µνήµης και ιστορίας.

Πρόγραµµα - ΔΡΑΣΕΙΣ

Διάρκεια: 3-12 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια: 3 Σεπτεμβρίου, 20:00

Το πρόγραµµα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

KODRA FRESH µε επιµέλεια του Νίκου Μυκωνιάτη. Αποτελεί την δράση πυρήνα του Πεδίου Δράσης Κόδρα µε συµµετοχές φοιτητών ή πρόσφατα απόφοιτων των Σχολών Καλών Τεχνών.

Τα projects IN THE BACKYARD OF KINGS και ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY), µε επιµελητές την Ειρήνη Λιναρδάκη - Vincent Parisot και την Εύη Μπανιωτοπούλου αντίστοιχα, και η performance µε τίτλο “The shadow” της οµάδας Realitaten Revue (Kirill Lorenz, Elio Wahlen and Ulrike Tuch) αποτελούν τις τρεις διεθνείς συµµετοχές του φετινού προγράµµατος.
IN THE BACKYARD OF KINGS είναι µια προσπάθεια: «να φέρουµε στο νου αυτές τις ηµέρες, όπου τα όνειρα και η ζωή ήταν ένα και το αυτό. Η έκθεση αυτή είναι µία ωδή για το µύθο των µικρών παιδιών που ονειρεύονται να µεγαλώσουν, την αίσθηση του χρόνου και την απώλεια της, την έκπληξη για τα θαυµάσια πράγµατα». Η Ειρήνη Λιναρδάκη και ο Vincent Parisot παρουσιάζουν εδώ έργα και κείµενα από καλλιτέχνες και µη καλλιτέχνες εξίσου: Fanny Allié, Michele Butchko, Marie deBrugerolle, Daniel Chust-Peters, Ronald Cornelissen, Henriette Desjonquères – Paul Fargues, Alain Domagala, Cedrick Eymenier, Bertrand Grosol, William Hartung, Hélène D’Hervé, Vlatka Horvat, Olivier Leroi, James Litston, Marion Mahu, Aleksandra Mir, Kirsten Mosher, Richard Nazario, Barbara Noiret, Nina Paley, Nikos Varytimiadis,Wang Du, Knutte Wester.
Η ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY) εξετάζει και σχολιάζει τους τρόπους µε τους οποίους αντιλαµβανόµαστε, βιώνουµε και φανταζόµαστε τη σύγχρονη αστική πραγµατικότητα µέσω ηχητικών έργων διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών οµάδων. Συµµετέχουν οι καλλιτέχνες: Lawrence Abu Hamdan, Chris Collier, DIF (Diffused Beats): Konrad Bayer, Ish Shehrawat, DISINFORMATION: Joe Banks, Haris Ladopoulos, Nick Stavrakis, Sophia Lycouris, Nicola Rae, RAQS MEDIA COLLECTIVE: Jeebesh Bagchi, Shuddhabrata Sengupta, Monica Narula, Trevor Wishart. Στο πλαίσιο του ΗΧΟΠΟΛΙΣ (SOUNDCITY) θα πραγµατοποιηθεί Workshop: “sound stories” από τον καλλιτέχνη Konrad Bayer, στο Δηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Ένα εργαστήριο µε στόχο την κατάθεση εµπειρίας του Konrad Bayer σχετικά µε τη δηµιουργία sound art. O καλλιτέχνης και η συµµετέχουσα οµάδα καλλιτεχνών θα καταλήξουν στην παραγωγή έργου που θα παρουσιαστεί στο επόµενο Πεδίο Δράσης.

Η δράση ESCAPE FROM THE ATTIC, ESCAPE FROM THE CRISΙS. Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ µε φόντο την οικονοµική κρίση, αποτελεί την επιµελητική µου πρόταση. Φέτος, για πρώτη φορά, θα συµµετάσχουν καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών ενδυναµώνοντας τον διάλογο µε τους φοιτητές-µαθητές τους. Συµµετέχουν οι καλλιτέχνες-καθηγητές: Μπάµπης Βενετόπουλος, Κυριάκος Κατζουράκης, Χάρης Κοντοσφύρης, Κυριάκος Μορταράκος, Στέλλα Μπαρακλιάνου, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Τσακίρης, Γιάννης Φωκάς και ο καλλιτέχνης Πέτρος Βρέλλης. Οι καλλιτέχνες του συγκεκριµένου project µέσα από το εναπόθεµα της ωριµότητάς τους, στα έργα-απόσταγµα της εµπειρίας τους, προτείνουν την ανάγκη αναπροσδιορισµού-αναπροσανατολισµού µε µία νέα µατιά µέσω της κοινής εµπειρίας, ώστε να διασωθεί το ουσιώδες στην τέχνη χωρίς φορµαλιστικές, περιοριστικές αντιλήψεις θεώρησης παραγωγής, υποδοχής και ερµηνείας. Προτείνουν την παραγωγή έναντι της αναπαραγωγής, την υγιή αντίδραση και πρόκληση για την έξοδο-ESCAPE από την αποστείρωση, την αποχαύνωση και την αδράνεια.

PICTOR. EXPLORING THE FAMILIAR (I WALK IN THE CITY WHEN THE CITY IS NOT HERE). Επιµέλεια: Δόµνα Γούναρη και Αρετή Λεοπούλου. Συµπαραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης  Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Οργανισµού του Δήµου Καλαµαριάς. «Η συνέχεια του εργαστήριου Pictor µιας σειράς συναντήσεων και ενός κύκλου ανοιχτών συζητήσεων, µε θέµα: Εξερευνώντας το οικείο (περπατάω στην πόλη όταν η πόλη δεν είναι εδώ). Ιστορικοί και συγγραφείς, εικαστικοί και ακαδηµαϊκοί, δηµοσιογράφοι και αρχιτέκτονες κατέθεσαν τη βιωµατική τους σχέση µε την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε να σκιαγραφήσουν το σύγχρονο αστικό τοπίο της, να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις, να µοιραστούν τις εµπειρίες τους, µέσα από ένα λόγο ζωντανό και άµεσο, µακριά από επιστηµονικές προσεγγίσεις. Ο απώτερος στόχος του εργαστηρίου Pictor: να αποτελέσει ερέθισµα, πηγή έµπνευσης, κινητήρια δύναµη για εικαστικές προτάσεις, δράσεις, επεµβάσεις και ουτοπικά project. Μέσα στον χρόνο που µεσολάβησε από το ξεκίνηµα του Pictor µέχρι σήµερα που έφτασε η στιγµή παρουσίασης και υλοποίησης των προτάσεων».

Η Δράση ROLE PLAYING, µε την επιµέλεια του  Ιάσωνα Κοντοβράκη, διαπραγµατεύεται «τον άνθρωπο ως µορφή, προσωπείο, ρόλο. Το άτοµο ως µέρος του κοινωνικού συνόλου, ως µέρος ενός λειτουργικού ‘όλου’. Ρόλοι µε σαφείς προδιαγραφές για µια κοινωνία σύµφωνα µε τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Πρότυπα, συµβολισµοί, και στερεότυπα που καθορίζουν το κοινωνικά συµβατό. Ο δηµόσιος και ο ιδιωτικός βίος. Ο κοινωνικός ρόλος και ο ατοµικός χαρακτήρας. Δύο κόσµοι διαφορετικοί; Το άτοµο µε αφανείς µεταµορφώσεις µέσα στο πέρασµα της ηµέρας. Φορώντας διαφορετικά ‘καπέλα’, γίνεται όλα: ο πατέρας, ο σύζυγος, ο εραστής, ο φίλος, ο εργαζόµενος, ο καταναλωτής, ο επιτυχηµένος, ο κοινωνικός, ο µοναχικός, ο κοινωνικά απροσάρµοστος... Ρόλοι, µα όχι ψεύτικοι, σύµφωνοι µε τις ανάγκες της στιγµής. Φαινόµενο πέραν του χρόνου και των πολιτισµών. Η πολυµορφικότητα του ατόµου. Το άτοµο ως µάσκα - ή καλύτερα ως µάσκες - αντανάκλασης της κοινωνίας. Η απεικόνιση ενός φανταστικού κόσµου, πέρα από τη ζωή που έχουµε συναντήσει».

Στη Δράση RUMBLE IN THE JUNGLE  η Μαρίκα Κωνσταντινίδου, η Μόρφη Δηµητρίου και ο Ορέστης Πάγκαλος για δεύτερη φορά ως οµάδα στο Κόδρα δηµιουργούν της δικές τους παρεµβάσεις: εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, στο χώρο του Στρατοπέδου.

UN-PRIVATE ART
Επιµέλεια: Κατερίνα Σύρογλου, Μάρω Ψύρρα.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασµός: Τίνα Γκουντάρα.
Γραφιστική επιµέλεια: victwr (Βίκτωρας Γκουντάρας).
Συµµετέχουν οι καλλιτέχνες: Plan C (Θεοδωρίδου Εύα, Δεδίδης Νίκος, Νικολάου Κωστής), Γιαµπουλντάκη Ζωή, Κολότσιος Βαγγέλης, Κούντουρας Χρήστος, Μαυρίδου Συµέλα, Μοσχοπούλου Ελίζα, Μπεζιργιαννίδου Χρύσα και Πασχαλίδης Κώστας.
Συγκεντρώνει έργα ελλήνων καλλιτεχνών «που διαπραγµατεύονται τις έννοιες του ιδιωτικού και του µη ιδιωτικού, σε µια εποχή που τείνει να εξαφανίσει τα άλλοτε ευδιάκριτα όρια µεταξύ προσωπικού και δηµόσιου. Με αφετηρία τη δοµή και τη διάταξη µιας κατοικίας, οι καλλιτέχνες αναλαµβάνουν να διεκπεραιώσουν ένα γνώριµο χώρο, να τον ανακατασκευάσουν και να µεταβάλλουν την ιστορία του, σχολιάζοντας τη διαπερατή κατασκευή των τοίχων και την αναίρεση των ορίων στη σύγχρονη εποχή. Σε αυτούς τους σύγχρονους χώρους κυριαρχούν τα έργα τέχνης που υπόκεινται «εκ φύσεως» στο παντοτινό παιχνίδι του βλέµµατος».

ΕΛΑΤΟΜΑ στη gallery Remezzo
Gestalter: Χάρης Κοντοσφύρης. Τεκµηρίωση έργων: Διόνα Λεοτσινίδη. Σχεδιασµός λογότυπου: Ιωάννα Μπίτου.
Συµµετέχουν οι καλλιτέχνες: Μιχάλης Αγγελίδης, Έλενα Ακύλα, Δηµήτρης Γάκης, Στάθης Γκεβρέκης, Κωνσταντίνος Γιώτης, Αλεξία Καραβέλα, Πένυ Κολιοπούλου, Έλενα Μολυβά, Γρηγόρης Μυριώτης, Γεωργία Νικολάου, Άσπα Παπαζήση, Νανά Σεφερλή.
«Το ΕΛΑΤΟΜΑ είναι µια εικαστική έκθεση για το πώς γράφεται η περιπέτεια της νίκης και της ήττας καθηµερινά, η αναµέτρηση µε το βλέµµα των άλλων, ώστε να φτάσουµε έγκαιρα στη µακρινή αλλαγή µας. Το κουσούρι, το µειονέκτηµα, η ατέλεια, η αναπηρία, το ελάττωµα οδηγούν στη διάκριση, στην οποία εκτίθενται τα άτοµα ως αποτέλεσµα της έκπτωσης ή της ανικανότητας. Ποιοι είναι ελαττωµατικοί και σύµφωνα µε ποιο πλαίσιο κανονικότητας;
Σκεφτόµαστε το διαφορετικό ως αυτονόητη αλήθεια και προτείνουµε µια νέα έννοια του ελαττώµατος, την ανορθογραφία του προτερήµατος: ελάτοµα».

Workshop: Είµαι εγώ; της Λίας Τερµατζίδου. Gestalter: Χάρης Κοντοσφύρης. Στη διαδροµή από το Κόδρα στη gallery Remezzo, το εργαστήριο της Λίας Τερµατζίδου ενώνει νοητά το φεστιβάλ µε την έκθεση «ΕΛΑΤΟΜΑ» ερευνώντας την αναµορφωτική δύναµη του άλλου. Οι άλλοι µπορούν να διαµορφώσουν την εικόνα µας; Η Λία Τερµατζίδου αυτοφωτογραφίζεται ως άλλος και προτείνει στους άλλους συµµετέχοντες στο εργαστήριο να αναθεµελιώσουν, να αναδηµιουργήσουν το πορτραίτο της µε κολάζ, επιχρωµατισµούς και ό,τι άλλο πρωτότυπο µέσο. Στο ερώτηµα «Είµαι εγώ;» οργανώνεται ένα εργαστήριο  πάνω  στην κοινωνική οντολογία του αυτιστικού ατόµου που µεταµορφώνεται σε άτοµο που εκτίθεται, αναµορφώνεται, συµµετέχει στην κοινωνία, σε οτιδήποτε συνιστά τον άνθρωπο ως συλλογικό υποκείµενο. Το πρόσωπο γίνεται πορτραίτο. Το πρόσωπο διέπεται από την εντελέχεια του πορτραίτου.

GALLERY YOUNG: οι galleries  της πόλης µας για δεύτερη φορά προτείνουν νέους καλλιτέχνες τους.
Συντονισµός: Μαρία Κενανίδου
Συµετέχουν οι galleries: TinT, Tsatsis Artforum, Artis causa, Container, Kalfayan Galleries, Lola Nikolaou, donopoulos, Παπατζίκου, vlassis, Ζήνα Αθανασιαδου, ΔΥΝΑΜΟ project-space, Ρωµανού 7, Tettix.

DISCUSSION PANEL
Ζωγραφική. Ζωγραφική; Ζωγραφική!
Συντονισµός και επιµέλεια: Χάρης Σαββόπουλος
Χώρος: Δηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς “Μελίνα Μερκούρη”.
Οµιλητές: Χάρης Σαββόπουλος, Απόστολος Καλφόπουλος, Αρετή Λεοπούλου. Ίσως στη ζωγραφική δεν είναι όλα αυτονόητα. Η κατασκευή ενός εικαστικού ψευδαισθητικού χώρου που µέσα του ο ζωγράφος αναπαριστά ή καταγράφει µορφές και φόρµες δεν αρκεί για να προσδιορίσει την ουσία της ζωγραφικής.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΗ.
Workshop: «αυτο - πορτραίτα»
Συντονισµός/επιµέλεια εργαστηρίου: Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος-εικαστικός ειδικευµένη στην εικαστική ψυχοθεραπεία.
Η ιδιαιτερότητα του εικαστικού αυτού εργαστηρίου, είναι ότι οι συµµετέχοντες καλούνται να ζωγραφίσουν τον εαυτό, είτε συµβολικά, είτε ρεαλιστικά, το πώς πιστεύουν οι ίδιοι ότι είναι και κατά δεύτερο λόγο πώς πιστεύουν ότι τους βλέπουν οι άλλοι, δηλαδή την «προσωπική» αντίληψη και την «αντικειµενική» αντίληψη του εαυτού. Με τον τρόπο αυτό καλούνται να διεισδύσουν παραπάνω µε τα εικαστικά µέσα στην ανασκόπηση και αναγνώριση του εαυτού τους. Τα διπλά αυτά πορτραίτα µπορεί να ταυτίζονται, µπορεί να συγκρούονται, µπορεί να είναι δια µέτρου αντίθετα. Όλη αυτή η διαδικασία οδηγεί στην αυτογνωσία που είναι και ο στόχος της εικαστικής ψυχοθεραπείας (art-therapy).
Θα ακολουθήσει εισήγηση για την εικαστική ψυχοθεραπεία  από την κ. Έλενα Τονικίδη, και διάλεξη του Παύλου Βασιλειάδη, ψυχίατρου, Διευθυντή ΕΣΥ στο Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης και επιστηµονικά υπεύθυνου στη Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας του ΨΝΘ µε τίτλο: «Τέχνη και ψύχωση: ζωγραφική ατόµων µε ψυχική διαταραχή». (Στο Δηµοτικό Θέατρο Καλαµαριάς “Μελίνα Μερκούρη”). Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία Art-Therapy είναι σύγχρονη µορφή ψυχοθεραπείας, µε βασικό εργαλείο τα εικαστικά υλικά βοηθά στην αυτογνωσία και στην αντιµετώπιση των ψυχολογικών προβληµάτων.

ATHENS VIDEO ART FESTIVAL 2010
Σάββατο 11 | Κυριακή 12 Σεπτεµβρίου
Στοχεύει στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισµού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών µακριά από τα αστικά κέντρα. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει εντυπωσιακές προβολές video art, animation καθώς και εκθέσεις single channel video, video installations και ψηφιακής εικόνας (digital image), η φετινή θεµατική ενότητα «Feel Free To Feel Green», µε «περιβαλλοντικά - ευαίσθητα» έργα όλων των κατηγοριών, που αφορούν την ευρύτερη σχέση του σύγχρονου Ανθρώπου µε τη Φύση. Η ηλεκτρονική τεχνολογία εξερευνά τις παραµέτρους του οπτικού κόσµου. Κορυφώνεται σε µια απελευθερωµένη φαντασία προσφέροντας στους καλλιτέχνες µια αφθονία χρωµάτων και µια ιλιγγιώδη παράταξη φορµών, υφών, τύπων και κινήσεων.
Η οµάδα Realitaten Revue (Kirill Lorenz, Elio Wahlen and Ulrike Tuch) από τη Γερµανία που θα παρουσιάσει Performance µε τίτλο “The shadow”.

...ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
...Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Ένα µουσικό δρώµενο το βράδυ των εγκαινίων, µε  οργανική µουσική του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή, µέσα από την video-εικαστική απεικόνισή της, αποτυπωµένη σε πολλαπλές αλληλοτοµίες επιπέδων στο χώρο.
Ο Σορόκος, Το βαλς της ουτοπίας, Τα χρώµατα απ’ την Οία, Το βαλς της σιωπής… επιτέλους στον νιδιάστατο χώρο τους...
Βιολί: Κυριάκος Γκουβέντας. Τσέλο: Έυη Καζαντζή.Κοντραµπάσο: Δηµήτρης Γουµπερίτσης. Πιάνο: Γιώργος Καζαντζής. Κρουστά: Θάνος Καζαντζής. Boκαλισµοί: Αλεξία Χρυσοµάλλη.