Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας

chasing ice, τεράστιο κομμάτι πάγου τη νύχτα, σκηνή από timelapse
· Φεστιβάλ · Βοβούσα // Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2016

προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Βωβούσας

Σσσσστ! Η παράσταση αρχίζει! Όπως και πέρσι, ο βασικός πυρήνας του Φεστιβάλ Βωβούσας είναι αφιερωμένος στις τέχνες του φακού, δηλαδή σινεμά, φωτογραφία και video art. Καλύτερα όμως να σας περιγράψουμε πρώτα το σκηνικό: Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό χωριό που σχεδόν δεν ξέρει τι πάει να πει τουρισμός. Η Βωβούσα ανήκει τυπικά στα Ζαγοροχώρια, αλλά είναι σχετικά απομακρυσμένη από το πασίγνωστο αυτό σύμπλεγμα, και απέχει έτη φωτός απ’ οτιδήποτε είχατε φανταστεί ως τώρα.

Μετά από μια περίοδο ευημερίας, χάρη στον πρότυπο συνεταιρισμό ξυλείας, ήρθε σιγά-σιγά η λήθη, μέχρι που το Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας φύσηξε νέα πνοή στην περιοχή. Οι αποθήκες ξυλείας περικυκλώνουν ακόμη το χωριό, μόνο που οι περισσότερες έχουν πλέον αλλάξει χρήση: κάθε καλοκαίρι γεμίζουν ταινίες! Την επιμέλεια των κινηματογραφικών προβολών μοιράζονται ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος και το Exile Room, ενώ το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει» κάνει μια στάση στην Πίνδο με τις καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς!

Με έντονη οικολογική συνείδηση και ψυχή βαθιά, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς «Το Αλάτι της Γης» δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό πρόγραμμα, ένας φόρος τιμής στον φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο που έχει περάσει τα τελευταία 40 χρόνια αναζητώντας άγρια χλωρίδα και πανίδα σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Ο συνάδελφός του Τζέιμς Μπάλογκ έχει αφιερώσει τη ζωή του σε ένα εντελώς διαφοτερικό κυνήγι. Ο βραβευμένος φωτογράφος του National Geographic ξεκίνησε μια καμπάνια για να αποδείξει ότι «η γη έχει πυρετό», τραβώντας time-lapse φωτογραφίες παγετώνων που λιώνουν. Το "Chasing Ice" συνδυάζει τέχνη και τεχνολογία για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου με εικόνες ανείπωτης ομορφιάς.

Επιμένοντας ορεινά, καλωσορίζουμε το μοναδικό ελληνικό ντοκιμαντέρ που έχει γίνει ως τώρα για το snowboard, το “The Thing About Greece: A Snowboard Documentary” του Θέμη Λαμπρίδη. Πρώην αθλητής του χόκεϊ στον πάγο και φανατικός snowboarder, ο νεαρός σκηνοθέτης έχει κοινούς στόχους με το φεστιβάλ Βωβούσας: να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι τα βουνά της Ελλάδας είναι ένα απέραντο, ανεξερεύνητο playground! «Ο Τερματιμός» σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ, παίρνει κι αυτό τα ελληνικά βουνά προσωπικά, αφού ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι βοσκός στην ορεινή Εράτειρα, αλλά το μεγάλο του πάθος είναι ο Μαραθώνιος!