Κιβωτός Εικόνων

αφίσα φεστιβάλ
· Workshops · Φεστιβάλ · Βοβούσα // Δημοσίευση: 04 Ιουν 2017

εργαστήριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βωβούσας

Το Φεστιβάλ Βωβούσας, γέμισε το καλλιτεχνικό του οπλοστάσιο με εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους ανήσυχους φεστιβαλιστές και σε συνδυασμό με το αφιέρωμα στους αδελφούς Μανάκια και τις πρωινές και βραδινές εκδηλώσεις, δε θα αφήσει το χωριό σε χλωρό κλαρί!

Μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων θα πραματοποιηθεί τετραήερο εργαστήριο φωτογραφίας, η «Κιβωτός εικόνων» με εμψυχωτή τον Στράτο Καλαφάτη κι ένα -επίσης τετραήμερο- κινηματογραφικό, η «Αποκρυπτογράφηση της μνήμης» με εμψυχωτή τον Βασίλη Κεχαγιά.

Το υλικό (φιλμ και φωτογραφίες) των δύο εργαστηρίων -στο οποίο θα αποτυπώνεται η σημερινή σπαρταριστή πραγματικότητα στη Βωβούσα (οι άνθρωποι, οι ήχοι, ο χώρος)- συνοδευόμενο από προσωπικά αντικείμενα, ενθυμήματα και γραπτά σημειώματα των κατοίκων, θα κλειστεί σε ειδικό αεροστεγές κιβώτιο, την «Κιβωτό των Εικόνων», θα παραδοθεί με συμβολαιογραφική πράξη στον Δήμο Ζαγορίου και θα καταχωθεί σε ειδικό χώρο στο χωριό της Βωβούσας, με προορισμό να ανοιχτεί μετά από έναν αιώνα. Γιατί το ταξίδι του βλέμματος δεν σταματάει ποτέ.

 

Οι συντελεστές

Στράτος Καλαφάτης: Ένας από τους πιο ταλαντούχους και αξιόλογους φωτογράφους της γενιάς του, πολυβραβευμένος και με πολλές εκθέσεις και εκδόσεις στη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική του πορεία. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως: Αρχέτυπες Εικόνες, Ημερολόγιο 1998 – 2002, Saga, Αρχιπέλαγος, Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 – 2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle – 2004) και Άθως – Τα χρώματα της πίστης (2014). Ο Στράτος Καλαφάτης συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη μεγάλη φωτογραφική έκθεση Faces Now – European Portrait Photography from 1990, που περιόδευσε σε όλη την Ευρώπη.

Βασίλης Κεχαγιάς: Κριτικός Κινηματογράφου και μέλος της ΠΕΚΚ. Συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών ως πολιτιστικός συντάκτης και αρθρογράφος. Συνέγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξε παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Διετέλεσε για χρόνια μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Εκτός από το εργαστήριο θα πραγματοποιηθούν η καθιερωμένη πλέον πρωινή γυμναστική με την Τζίνα Αποστολοπούλου, η «ναυαρχίδα» των εργαστηρίων «Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με ανθρώπινες ιστορίες» του Βασίλη Λουλέ, το μουσικό εργαστήρι Πολυφωνίας με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και την Αλίκη Γκανά, το παιδικό εργαστήριο animation των edu|shorts, η βουνίσια «πρόκληση» των Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Δημήτρη Κουρούμπαλη και Φρόσως Κορρού που μετατρέπει τους μικρότερους φίλους μας σε ντετέκτιβ ή εκείνη που ξυπνά το καλλιτεχνικό τους δαιμόνιο και τους καλεί να μεταμορφώσουν τη μάντρα-σήμα κατατεθέν του χωριού! Η δημιουργικότητα όμως δεν έχει σταματημό: η ομάδα των IRAK αναλαμβάνει να ταράξει τις νόρμες του χαρακτικού με τη βοήθεια των μικρών τους φίλων ενώ η Ελίνα Δέτση λύνει το γρίφο του felting!

Τα παραπάνω είναι μονάχα μερικά απ' όσα θα δούμε το φετινό καλοκαίρι στη Βωβούσα και το γειτονικό Περιβόλι.

Το πλήρες πρόγραμμα των εργαστηρίων μπορείτε να το βρείτε εδώ.