Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα - Β΄ ΜΕΡΟΣ
ΧΑΝΙΑ.- Την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016, στις 20:30, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Β΄ Μέρος» στο Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού, Ζυμπραγού, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.
Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κωνσταντίνα Αναγνώστου, Γιώργος Αναστασάκης, Μάγδα Βογιατζή, Αθηνά Γαλανάκη, Κωνσταντίνος Γδοντάκης, Κατερίνα Καλογεράκη, Αιμίλιος Καλογερής, Νικόλαος Καρούζος, Γιάννης Κατσικανδαράκης, Γιάννης Κλουβιδάκης, Βασίλης Κοζωνάκης, Σάββας Κόης, Γιάννης Κουκουράκης, Μιχάλης Κουλιέρης, Κοσμάς Λιλικάκης, Karl-Heinz Loof, Όλγα Μαλαμούδη, Αντρέας Μαρκάκης, Μπάμπης Μαρουλάκης, Γεωργία Ματσαμάκη, Μαρία Μιχελογιάννη, Γιώργος Μπαλαδάκης, Νίκος Μπασιάς, Ανδρέας Νικολαράκης, Νίκος Ντουκάκης, Στέφανος Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Παπουτσής, Νεκτάριος Πόγκας, Θεόφιλος Σγουρόπουλος, Μαρία Σολινταδάκη, Φωτεινή Φαρμασώνη, Μανούσος Χαλκιαδάκης & Βασίλης Χαριτάκης.
Ο Επιμελητής της έκθεσης και Ιστορικός της Τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος αναφέρει:
«Η κοντινή και συχνά ανταγωνιστική σχέση που η φωτογραφία είχε στο παρελθόν με τη ζωγραφική, από την αρχή της εμφάνισης της πρώτης, έφερε ως αποτέλεσμα μία εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των πιο σημαντικών εξελίξεων στην ιστορία της δυτικής ζωγραφικής, κατά τον εικοστό αιώνα, από πλευράς πολλών φωτογράφων. Από τις πιο σημαντικές εξελίξεις υπήρξε η αφηρημένη φωτογραφία οι επιπτώσεις της οποίας είναι μακρόπνοες για τη φύση της φωτογραφικής εικόνας. Η απαθανάτιση της στιγμής ή η μονιμοποίηση της εικόνας μέσω της φωτογραφικής μηχανής ήταν ανέκαθεν κεντρικά μελήματα της φωτογραφίας. Ωστόσο η αφηρημένη φωτογραφία είναι επέκεινα του χρόνου. Το ίδιο και η ψηφιακή φωτογραφία. Είναι γεγονός ότι για την αφηρημένη και την ψηφιακή φωτογραφία μια σειρά παραμέτρων χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν το περιεχόμενο και τη μορφή τους που εκτοπίζουν τη στιγμή ως κυρίαρχο μέλημα των φωτογραφικών επιδιώξεων. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα τώρα είναι στα χέρια των φωτογράφων και αυτοί/αυτές έχουν πλήρη έλεγχο πάνω της. Ο έλεγχος αυτός είναι μια σαφής ένδειξη της ελευθερίας του φωτογράφου και ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αυτοσυνειδησίας της φωτογραφίας και του αναστοχασμού της ως εικαστικής τέχνης».
Η έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2016 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που για τη φετινή περίοδο έχει γενικό θέμα: «Οδηγίες προς Ναυτιλλομένους και Ναυαγούς» και περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Κέντρο Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Ζυμπραγού και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.
Η έκθεση φωτογραφίας «Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει - Προκλήσεις και Διλήμματα των Χανιωτών Φωτογράφων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα. Β΄ Μέρος» αποτελεί το πρώτο τμήμα του τρίπτυχου αφιερώματος στη Φωτογραφία που θα αναπτυχθεί στο Νομό Χανίων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016. Η δεύτερη δράση του αφιερώματος περιλαμβάνει παρουσίαση του φωτογράφου Κωνσταντίνου Πίττα από τον Ιστορικό και Θεωρητικό της Φωτογραφίας, Κωστή Αντωνιάδη, μαζί με την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016, στις 20:30. H τρίτη δράση περιλαμβάνει την παρουσίαση, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, της έκθεσης φωτογραφίας «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Η Πρώτη Ελληνίδα Φωτογράφος», στον Άγιο Ρόκκο Χανίων, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:30, σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, Γιάννη Σταθάτου.
Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.
Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.
Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες - δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.
Χορηγοί Επικοινωνίας (Aλφαβητικά): ART 22 | ATHENS VOICE | EL CULTURE | ΔΙΚΤΥΟ FM | ΝΕΑ TV | FMAG | ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ