Εργαστήριο Φωτογραφίας για εφήβους

παιδιά κόβουν φωτογραφίες με ψαλίδια
· Workshops · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 28 Αυγ 2016

εργαστήριο Φωτογραφίας για εφήβους στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συνεχίζει τα εκπαιδευτικά του εργαστήρια στη φωτογραφία για εφήβους ηλικίας 13-16 χρονών. Στο πρώτο εργαστήριο με εισηγητή τον φωτογράφο Στέφανο Τσακίρη, οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή και θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής. Το δεύτερο εργαστήριο, με εισηγήτρια τη φωτογράφο Άρτεμις Πυρπύλη, θα αφορά έννοιες όπως φωτοειδησεογραφία, φωτογραφία δρόμου, πορτρέτο, προσωπική φωτογραφία. Τα μαθήματα και στα δύο εργαστήρια είναι θεωρητικά και πρακτικά.

Τα εργαστήρια, διάρκειας 15 ωρών το καθένα, θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

  • Το εργαστήριο με εισηγητή τον Στέφανο Τσακίρη θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, τις ώρες 11:00 - 14:00.
  • Το εργαστήριο με εισηγήτρια την Άρτεμη Πυρπύλη θα πραγματοποιηθεί πέντε συνεχόμενα Σάββατα από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, τις ώρες 11:00 - 14:00.

Τα εργαστήρια λειτουργούν αυτόνομα. Ωστόσο, στο δεύτερο εργαστήριο έχουν προτεραιότητα όσοι έχουν ήδη παρακολουθήσει το πρώτο.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής για το πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιούνται έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου και για το δεύτερο έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 16:00. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.


Ο Στέφανος Τσακίρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών, με ειδίκευση στις ιστορικές τεχνικές εκτύπωσης. Εργάζεται ως καθηγητής φωτογραφίας στη Σχολή ΑΚΤΟ. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε συνεργασία με μουσεία και πολιτιστικούς φορείς (ΜΜΣΤ, ΜΦΘ, ΑΠΘ, Βιβλιοθήκη Βέροιας, και σχολεία). Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη. Δραστηριοποιείται στην αντιγραφή έργων τέχνης και στη διαφημιστική φωτογραφία.

Η Άρτεμις Πυρπύλη είναι απόφοιτη της Ecole de Photographie de Paris. Εργάστηκε ως επίσημη φωτογράφος σε φεστιβάλ (μουσικά και κινηματογραφικά) στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική. Ταυτόχρονα εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθός ατζέντη φωτογραφικού πρακτορείου στο Παρίσι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία σε ιδιωτικά ΙΕΚ και εργαστήρια φωτογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Stereosis) καθώς επίσης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.