Αγάλματα σε δράση & Φως Άνωθεν

ανθρωποειδής μορφή καπετάνιου σε πολλαπλές λήψεις
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 05 Οκτ 2016

Δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας του Δημήτρη Βαρδακαστάνη & του Θωμά Παπακώστα θα συμπαρουσιαστούν στο Duende Jazz Bar

 «Αγάλματα σε δράση» Δημήτρης Βαρδακαστάνης

Ασάλευτες άψυχες φιγούρες από μάρμαρο, πέτρα, μέταλλο. Χωρίς αισθήσεις, αισθήματα και νόηση. Αλλά και ακίνητες έμψυχες φιγούρες με σάρκα και οστά, με αισθήσεις, αισθήματα και γνώση. «Παγιδεύτηκαν» στα κλικ της φωτογραφικής μηχανής. «Φυλακίστηκαν» στον υπολογιστή και συγχρόνως τους «κλάπηκαν» τα ανθρώπινα…
Το βασανιστικό κυνήγι των Ερινυών για την λύτρωση αντιμετωπίστηκε με ψηφιακή επεξεργασία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παραπλάνησης. Σειρά πειραματισμών και ο «δαίμων» του πληκτρολογίου χάρισε την ανακάλυψη του δημιουργικού «λάθους», της ασυνείδητης επιλογής εργαλείου με ιδιαίτερο, αλλά και γοητευτικό αποτέλεσμα. Η σουρεαλιστική εντύπωση, οδήγησε σε χρονοβόρους πειραματισμούς και στην εξέλιξη μιας νέας τεχνικής.
Υ/Γ.: Για τους επαΐοντες στην ψηφιακή επεξεργασία τα εργαλεία είναι: crop & history brush tool.

«Φως Άνωθεν» Θωμάς Παπακώστας

Φως και σκοτάδι. Έννοιες που αποκτούν σημασία μέσω της ύλης και της ύπαρξης. Το φως συναντά τους ανθρώπους, αποκαλύπτοντας εκφράσεις, σκέψεις, συναισθήματα. Καθένας μας όμως ζει σε ένα κόσμο ολότελα δικό του, γεμάτο μυστικά, αγωνίες, φόβους και ελπίδες. Η φωτογραφική μηχανή σταματά τη ροή του χρόνου, κλέβει στιγμές και τις μεταφέρει στη δική μας πραγματικότητα.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται λήφθηκαν στο εσωτερικό ενός Καθεδρικού Ναού. Χώρος που περιβάλλεται από μυστήριο και συναισθήματα· πίστη, αγάπη, ελπίδα, αλλά και φόβος, οργή, αμφισβήτηση. Ο χώρος επιδρά, φορτίζει τους ανθρώπους, που απροσδόκητα συναντούν το φως που εισβάλλει λαθραία και αντιδρούν αυθόρμητα στην παρουσία του.

Εγκαίνια: Δευτέρα 17 Οκτώβρη στις 20:00

 

Δημήτρης Βαρδακαστάνης - Βιογραφικό σημείωμα
Ο Δημήτρης Βαρδακαστάνης γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το 1958. Από το 2000 μένει στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και ψηφιακής επεξεργασίας από τον Τάσο Σχίζα. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2014. Είναι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Φ. Έχει συμμετάσχει σε 3 ομαδικές εκθέσεις.

Θωμάς Παπακώστας - Βιογραφικό σημείωμα
Ο Θωμάς Παπακώστας γεννήθηκε στην Άρτα το 1982. Έχει σπουδάσει Οικονομικά, εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας από τον Τάσο Σχίζα. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2003. Είναι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Φ ενώ κατά το παρελθόν υπήρξε μέλος της φωτογραφικής ομάδας ΚΑ.ΔΡΩ. Φιλιππιάδας. Έχει συμμετάσχει σε 3 ομαδικές εκθέσεις.