Βασικό Σεμινάριο Φωτογραφίας

ασπρόμαυρη φωτογραφία δύο μικρών αγοριών που παίζουν με τα παιχνίδια τους στο σαλόνι του σπιτιού
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 12 Οκτ 2016

στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ

Το Βασικό Σεμινάριο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2001 και αποτελεί την καρδιά της φωτογραφικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας. Απόφοιτοί του έχουν γίνει δεκτοί σε σημαντικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Goldsmiths του Λονδίνου και το San Francisco Art Institute.

Διαρκεί 7 μήνες και πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα σε τετράωρες συναντήσεις. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται κάθε Σάββατο 17:00 έως 21:00. Η συνολική ύλη του σεμιναρίου είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει σαφές πως τα τεχνικά μέσα και η δημιουργική διαδικασία συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται, προσεγγίζοντας τη Φωτογραφία ως καλλιτεχνικό μέσο στο σύνολό της, και όχι διαχωρισμένη μεταξύ Τεχνικής και Τέχνης. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να εστιάζουν και να κατευθύνουν την δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας τα τεχνικά μέσα προς μια πιο ουσιαστική φωτογραφία.

Το κάθε τετράωρο χωρίζεται σε δυο ενότητες:

  • Η πρώτη (17:00 - 19:00) αφορά στα τεχνικά της φωτογραφίας και καλύπτει όλες τις γενικές αρχές από την λήψη μέχρι την επεξεργασία και την εκτύπωση.
  • Η ύλη του δεύτερου μέρους του Βασικού Σεμιναρίου, στοχεύει εν πρώτοις, στο να φέρει τον συμμετέχοντα σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία, μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων του έργου σημαντικών δημιουργών.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάζεται και συζητείται το έργο περισσοτέρων από 200 φωτογράφων (κλασσικών & σύγχρονων). Καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον εισηγητή, Παναγιώτη Κασίμη, με σκοπό να δείξουν και να συζητήσουν τις φωτογραφίες τους σε προσωπικό επίπεδο, έτσι ώστε να λάβουν την βοήθεια που οι ίδιοι χρειάζονται στην δική τους φωτογραφία και εξέλιξη. Έτσι, περνούν όλοι από την διαδικασία μιας εποικοδομητικής και σωστά κατευθυνόμενης κριτικής, έχοντας την ευκαιρία, αφ’ ενός να οξύνουν την κριτική τους αντίληψη και εφ’ ετέρου να διευκολυνθούν στην φωτογραφική τους πορεία.

 
Μικρό Βιογραφικό του Εισηγητή

Ο Παναγιώτης Κασίμης σπούδασε φωτογραφία στο Royal College of Arts του Λονδίνου. Φωτογραφίζει τα τελευταία 30 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999. Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevier ("Teaching Photography and Visual Arts", 2009).
Έχει εκθέσει φωτογραφίες του στην Αθήνα, στη Ρώμη (Festival internazionale di Roma, 2014), στην Κωνσταντινούπολη (2014), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στο Eindhoven της Ολλανδίας (1999), και στο Λονδίνο. Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά (Kids & Family, Τεχνόπολις - 2009)και ενηλίκους (Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα - 2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας - 2013, PhotOrion Ρόδος-2012, Deutsche Telekom, Πύλος -2011). Έχει διδάξει φωτογραφία στο Α' Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην ομάδα «Διάθλαση» του Δήμου Δάφνης και στην «Ιόνιο Σχολή». Το 2004 δέχθηκε επιχορήγηση (fellowship) από το University of Houston σε συνεργασία με το Houston Center of Photography. Το βιβλίο, αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του στη Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο "Days Away".  Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Αστικά Ημερολόγια» εκδόθηκε στην Αθήνα το 2013, με πρόλογο του γνωστού αμερικανού φωτογράφου, Larry Fink. Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο «Εννέα».
Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας, όπου διδάσκει ως σήμερα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 
Συνοπτικά:

Διάρκεια: 7 μήνες (120 ώρες συνολικά)
Παραδόσεις: Κάθε Σάββατο από 17:00 έως 21:00
Έναρξη: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, στις 17:00
Κόστος: 880 €* (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24% και ετήσια συνδρομή μέλους - πληρωτέο σε τρεις δόσεις ή σε μηνιαία βάση).

* Εκπτώσεις:

  • 20% σε κατόχους δελτίου ανεργίας, φοιτητές και πολύτεκνούς.
  • 20% σε όσους πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους έως 12/10/16
  • 50% σε όσους το έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν, και δεν είναι μέλη του Κέντρου.
  • Δωρεάν για τα μέλη του Κέντρου που το έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν.