Η Ιερότητα ως περιεχόμενο της φωτογραφίας και του κινηματογράφου

πορτραίτο Πλάτωνος Ριβέλλη
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Δελφοί // Δημοσίευση: 07 Φεβ 2017

Σεμινάριο Φωτογραφίας και Κινηματογράφου από τον Πλάτωνα Ριβέλλη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Κύκλο, οργανώνει στους Δελφούς από την Παρασκευή 26 έως και τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 σεμινάριο με θέμα «Η Ιερότητα ως περιεχόμενο της φωτογραφίας και του κινηματογράφου». Στο σεμινάριο που θα έχει συνολική διάρκεια 12 ωρών, θα διδάξει ο Πλάτων Ριβέλλης.

Ο Πλάτων Ριβέλλης θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο μια μεταφυσική διάσταση, όπως εν προκειμένω η έννοια της Ιερότητας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την τελετουργία ή την πίστη, μετατρέπεται σε καλλιτεχνικό περιεχόμενο και καταλήγει σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική πρόταση. Μέσα από παραδείγματα και από τις δύο τέχνες θα αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα της καθεμιάς και θα προκύψουν οι ομοιότητες και οι διαφορές τους σε σχέση πάντα με την προσωπικότητα κάθε δημιουργού, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα γνωριμίας με το έργο μερικών μεγάλων σκηνοθετών και φωτογράφων.

Κατά το τετραήμερο του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, κατά τις πρωινές ώρες, να φωτογραφίζουν διάφορα θέματα που θα έχουν επιλέξει με στόχο να προσεγγίσουν και να αποδώσουν μια δική τους «μεταφυσική» διάσταση που θα επιχειρεί να υπερβεί τη ρεαλιστική φωτογραφική περιγραφή. Τα θέματα αυτά μπορεί να είναι αρχαιότητες, φύση, αντικείμενα, ακόμα και άνθρωποι, οι οποίοι όμως θα έχουν δώσει γραπτή συγκατάθεση για τη φωτογράφισή τους.

Συμμετέχουν 65 άτομα, τα οποία κατά το τετραήμερο του Σεμιναρίου τις πρωινές ώρες θα φωτογραφίσουν διάφορα θέματα με στόχο να εκφράσουν μέσα από την φωτογραφία τη «μεταφυσική» διάσταση του συγκεκριμένου θέματος. Τις απογευματινές ώρες θα παρακολουθούν το σεμινάριο (12 ώρες συνολικά) και θα προσκομίζουν την φωτογραφική τους εργασία για σχολιασμό, κριτική και υποδείξεις.

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όσοι συμμετείχαν σε αυτό μπορούν να συνεχίσουν την αποστολή σχετικών φωτογραφιών με στόχο τη συγκέντρωση υλικού για τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στους Δελφούς.

Την επιμέλεια της έκθεσης θα έχει ο Πλάτων Ριβέλλης.