Το Εγχείρημα των Μουσών - Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 07 Φεβ 2017

μία εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου για 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Ελλάδας σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παρουσιάζουν την έκθεση «Το Εγχείρημα των Μουσών - Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη» η οποία βασίζεται σε μία εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου για 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου, Οδός Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, Αθήνα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 10 Μαρτίου 2017.

Αντανακλώντας την προϊστορική περίοδο ακμής τους, οι εννέα μούσες παρέμειναν συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά αντικείμενά τους. Καθώς οι τέχνες και οι επιστήμες εξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, οι μούσες έγιναν μάλλον εμβληματικές της γενικής ικανότητας του ανθρώπου να μελετήσει και να ερευνήσει. Ως εκ τούτου, Το Εγχείρημα των Μουσών εμπνέεται από την αρχαία ποικιλία τους για να φέρει τις εικαστικές τέχνες σε γόνιμο διάλογο με τα ακόλουθα 9 πεδία της επιστημονικής μελέτης στη σειρά με την οποία οι εν λόγω θεότητες εμφανίζονται στη «Σαρκοφάγο των Μουσών» (π. 125) του Μουσείου του Λούβρου - Κλειώ, μούσα της ιστορίας με τη φυσική / χημεία· Θάλεια, μούσα της κωμωδίας με τη κοινωνιολογία / σπουδές φύλου· Ερατώ, μούσα της λυρικής ποίησης με την επιστήμη υπολογιστών· Ευτέρπη, μούσα της μουσικής με τη γεωμετρία / μαθηματικά· Πολύμνια, μούσα των ύμνων με τη βιολογία / ιατρική· Καλλιόπη, μούσα της επικής ποίησης με τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες· Τερψιχόρη, μούσα της όρχησης και της χορωδίας με τη γεωγραφία / γεωλογία· Ουρανία, μούσα της αστρονομίας και της αστρολογίας με την αστρονομία· και Μελπομένη, μούσα της τραγωδίας με την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Δρ Ρογκάκος επιβλέπει 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες. Ανταποκρινόμενοι στους σκοπούς του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η έκθεση ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ των υποτρόφων και ενδυναμώνει τα κοινά επιστημονικά, επαγγελματικά και κοινωνικά ενδιαφέροντά τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης κάθε ένας από τους 9 επιμελητές ανέλαβε την ευθύνη να φωτίσει μία διαφορετική επιστήμη με 3 διαφορετικούς καλλιτέχνες της επιλογής του - η Χριστιάνα Καζάκου τη φυσική / χημεία με τους Γιάννη Κρανιδιώτη, Γιάννη Μελανίτη, Γιώργο Τσεριώνη· ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος την κοινωνιολογία / σπουδές φύλου με τους Γιώργο Αναστασάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου και Πέτρο Ξενάκη· ο Θανάσης Μουτσόπουλος την επιστήμη υπολογιστών με τους Νεφέλη Δημητριάδη, Μάνθο Σαντοριναίο και Κωστή· η Λίνα Τσίκουτα τη γεωμετρία / μαθηματικά με τους Βάσω Γκαβαϊσέ, Νίκο Μακαρούνα και Άγγελο Σκούρτη· ο Αλέξιος Παζαχαρίας τη βιολογία / ιατρική με τους Απόστολο Καραστεργίου, Χαράλαμπο Κουρκούλη και Πάολα Παλαβίδη· η Λουίζα Καραπιδάκη τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες με τους Γιάννη Αδαμάκη, Έλενα Παπαδημητρίου και Ελένη Τζάτζαλος· η Μπία Παπαδοπούλου τη γεωγραφία / γεωλογία με τους Έρση Βενετσάνου, Κώστα Βρούβα και Έρση Χατζηαργυρού· ο Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης την αστρονομία με τους Αλέξανδρο Δημητριάδη, Αντωνία Παπατζανάκη και Δημήτρη Τράγκα· και ο Γιώργος Μπουρογιάννης την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές με τους Ανδρέα Κοντονή, Νόρα Όκκα και Χριστίνα Σγουρομύτη.

«Το Εγχείρημα των Μουσών» δίδει μία ευκαιρία να ανανεώσουμε την προσοχή στις αρχαίες ελληνικές θεότητες, να εξερευνήσουμε τη σχέση τέχνης κι επιστήμης, καθώς και να γνωρίσουμε πώς η σύγχρονη τέχνη αντεπεξέρχεται σε αυτή την ενδιαφέρουσα συνθήκη. Επομένως, χαιρετίζουμε την παρούσα έκθεση ως μία άξια ευκαιρία να ενστερνιστούμε την ανάγκη για διεπιστημονική συνεργασία και διάλογο σήμερα.

Ο κατάλογος της έκθεσης, σχεδιασμένος από το εργαστήριο Design Bond, εικονογραφεί πλήρως τα 27 έργα με εισαγωγή από τον επιβλέποντα επιμελητή και σχόλιο για κάθε έργο από τους αντιστοίχους επιμελητές. Λαμβάνοντας υπόψη την έκκλησή του σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, το κείμενο στον κατάλογο είναι σε δύο γλώσσες – ελληνικά και αγγλικά.

Συντονισμός: Μαρία Ραγιά, Μορφωτική Λειτουργός