Το Εγχείρημα των Μουσών - Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Δρομόνερο · Χανιά // Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2017

έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον

ΧΑΝΙΑ.- Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη Ελλάδας, παρουσιάζουν την έκθεση «Το Εγχείρημα των Μουσών - Ένας Διάλογος ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη» η οποία βασίζεται σε μία εικαστική πρόταση του Μεγακλή Ρογκάκου για 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017 και ώρα 20:30 στο, Δρομόνερο, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 29 Οκτωβρίου 2017 με ελεύθερη είσοδο.

Αντανακλώντας την προϊστορική περίοδο ακμής τους, οι εννέα μούσες παρέμειναν συνδεδεμένες με τα παραδοσιακά αντικείμενά τους. Καθώς οι τέχνες και οι επιστήμες εξελίχθηκαν μέσα στους αιώνες, οι μούσες έγιναν μάλλον εμβληματικές της γενικής ικανότητας του ανθρώπου να μελετήσει και να ερευνήσει. Ως εκ τούτου, Το Εγχείρημα των Μουσών εμπνέεται από την αρχαία ποικιλία τους για να φέρει τις εικαστικές τέχνες σε γόνιμο διάλογο με τα ακόλουθα 9 πεδία της επιστημονικής μελέτης στη σειρά με την οποία οι εν λόγω θεότητες εμφανίζονται στη «Σαρκοφάγο των Μουσών» του Μουσείου του Λούβρου - Κλειώ, μούσα της ιστορίας με τη φυσική / χημεία· Θάλεια, μούσα της κωμωδίας με τη κοινωνιολογία / σπουδές φύλου· Ερατώ, μούσα της λυρικής ποίησης με την επιστήμη υπολογιστών· Ευτέρπη, μούσα της μουσικής με τη γεωμετρία / μαθηματικά· Πολύμνια, μούσα των ύμνων με τη βιολογία / ιατρική· Καλλιόπη, μούσα της επικής ποίησης με τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες· Τερψιχόρη, μούσα της όρχησης και της χορωδίας με τη γεωγραφία / γεωλογία· Ουρανία, μούσα της αστρονομίας και της αστρολογίας με την αστρονομία· και Μελπομένη, μούσα της τραγωδίας με την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Δρ Ρογκάκος επιβλέπει 9 επιμελητές και 27 καλλιτέχνες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης κάθε ένας από τους 9 επιμελητές ανέλαβε την ευθύνη να φωτίσει μία διαφορετική επιστήμη με 3 διαφορετικούς καλλιτέχνες της επιλογής του - η Χριστιάνα Καζάκου τη φυσική / χημεία με τους Γιάννη Κρανιδιώτη, Γιάννη Μελανίτη, Γιώργο Τσεριώνη· ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος την κοινωνιολογία / σπουδές φύλου με τους Γιώργο Αναστασάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου και Πέτρο Ξενάκη· ο Θανάσης Μουτσόπουλος την επιστήμη υπολογιστών με τους Νεφέλη Δημητριάδη, Μάνθο Σαντοριναίο και Κωστή· η Λίνα Τσίκουτα τη γεωμετρία / μαθηματικά με τους Βάσω Γκαβαϊσέ, Νίκο Μακαρούνα και Άγγελο Σκούρτη· ο Αλέξιος Παζαχαρίας τη βιολογία / ιατρική με τους Απόστολο Καραστεργίου, Χαράλαμπο Κουρκούλη και Πάολα Παλαβίδη· η Λουίζα Καραπιδάκη τις οικονομικές & πολιτικές επιστήμες με τους Γιάννη Αδαμάκη, Έλενα Παπαδημητρίου και Ελένη Τζάτζαλος· η Μπία Παπαδοπούλου τη γεωγραφία / γεωλογία με τους Έρση Βενετσάνου, Κώστα Βρούβα και Έρση Χατζηαργυρού· ο Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης την αστρονομία με τους Αλέξανδρο Δημητριάδη, Αντωνία Παπατζανάκη και Δημήτρη Τράγκα· και ο Γιώργος Μπουρογιάννης την ανθρωπολογία / εθνοτικές σπουδές με τους Ανδρέα Κοντονή, Νόρα Όκκα και Χριστίνα Σγουρομύτη.

«Το Εγχείρημα των Μουσών» δίδει μία ευκαιρία να ανανεώσουμε την προσοχή στις αρχαίες ελληνικές θεότητες, να εξερευνήσουμε τη σχέση τέχνης κι επιστήμης, καθώς και να γνωρίσουμε πώς η σύγχρονη τέχνη αντεπεξέρχεται σε αυτή την ενδιαφέρουσα συνθήκη. Επομένως, χαιρετίζουμε την παρούσα έκθεση ως μία άξια ευκαιρία να ενστερνιστούμε την ανάγκη για διεπιστημονική συνεργασία και διάλογο σήμερα.

Η έκθεση «Το Εγχείρημα των Μουσών» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2017 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, performances, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) μέσα στη θεματική ενότητα «Τέλος Εποχής». Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά.

Ο κατάλογος της έκθεσης εικονογραφεί πλήρως τα 27 έργα με εισαγωγή από τον επιβλέποντα επιμελητή και σχόλιο για κάθε έργο από τους αντιστοίχους επιμελητές. Λαμβάνοντας υπόψη την έκκλησή του σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, το κείμενο στον κατάλογο είναι σε δύο γλώσσες – ελληνικά και αγγλικά.


H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Σήμερα το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency», 5.«Το Βήμα της Τέχνης» & 6.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις δυο μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

 

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικά κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των δράσεων και αναζητήσεων τόσο των Δασκάλων της Τέχνης όσο και των ευφάνταστων Νέων Δημιουργών.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.