Ένας διαφορετικός Βαλεντίνος χτυπά το VOID στις 14 Φεβρουαρίου
Το VOID ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να ζήσουμε έναν διαφορετικό Βαλεντίνο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Ο εικαστικός Φωτογράφος Άκης Κόκκινος θα παρουσιάσει το second edition του project του First Love (To πρώτο παρουσιάστηκε στο Void στις 14 ΟΚΤ ‘16 και εξαντλήθηκε την ίδια μερα) σε μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δουλειά βασισμένη κυρίως σε αρχειακό υλικό της οικογένειας του στο οποίο έχει παρέμβει μέσω κειμένου σαν ένα είδος αντίδρασης πάνω στη συνθήκη την οποία τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες αλλά και σαν ένα είδος περιγραφής του πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύσσεται κάθε στιγμιότυπο. Με κεντρικούς άξονες την οικογενειακή κουλτούρα, την γονική επιρροή και τη σεξουαλικότητα, ο Κόκκινος θα μας παρουσιάσει την δική του εκδοχή πάνω στην πρώτη του αγάπη, αυτή της οικογένειας του. Σε αντίστοιχη λογική με την πρώτη έκδοση, το zine θα αποτελείται από κάρτες σε μέγεθος ταρώ και θα απαιτούν από τον χρήστη να τις βάλει στη θέση που θέλει, ώστε να δημιουργούν τη δική τους αφήγηση απέναντι στο οικογενειακό άλμπουμ.
Χρησιμοποιώντας την πρακτική του τεμαχίσματος των φωτογραφιών θα αποδώσει το στοιχείο της μοναδικότητας σε κάθε fanzine αυξάνοντας τη συλλεκτική του αξία. Το project του Κόκκινου θα έρχεται σε διάλογο με την έκθεση που ήδη τρέχει στο VOID από τον φωτογράφο Μάνο Χρυσοβέργη με τίτλο “A Τerrible Beauty”. Αποό το 2009 o Χρυσοβέργης φωτογραφίζει προσωπικές στιγμές κοντινών του ανθρώπων, μέρη που επισκέπτεται και την καθημερινότητα του. Εμμονές με ζευγάρια, παρακμή και σαρκώδη αισθησιασμό. Μια προσωπικηή αναζήτηση της ομορφιάς και της ζωής μέσω της σκληρότητας, της ατέλειας, της ωμότητας και της εγγύτητας. Η απεικόνιση της σχέσης του με τον κόσμο, μια φρικτή Ομορφιά.
Ο Βαλεντίνος, λοιπόν, στο VΟΙD θα συναντήσει τον έρωτα όπως είναι, δίχως ωραιοποιήσεις και καθωσπρεπισμούς.
* Ο Άκης Κόκκινος γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει πλήθoς σεμιναρίων από εικαστικούς και φωτογράφους όπως ο D.Jalet, ο Δ.Τσουμπλέκας, η Π.Πετσίνη, η Ζ. Χατζηγιαννάκη κ.α. Το καλλιτεχνικό του έργο εστιάζει σε θέματα ταυτότητας, μνήμης και σεξουαλικότητας.
Έχει συμμετάσχει στη μπιενάλε της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2015 μαζί με τη κολεκτίβα Depression Era καθώς και σε άλλες ομαδικές εκθέσεις.
Είναι υπότροφος της σχολής φωτογραφίας New. School και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Παράλληλα συνεργάζεται με διάφορους πολιτιστικούς οργανισμούς, ιδρύματα και ανεξάρτητους καλλιτέχνες σε θέματα επικοινωνίας και διοίκησης ενώ είναι μέλος του International Museum Academy.
* Ο Μάνος Χρυσοβέργης (1986), σπούδασε στο τμήμα τεχνών εικόνας και ήχου της Κέρκυρας και παρακολούθησε σεμινάρια των Anders Petersen, JH Engstrom, Jacob Sobol, Michael Ackerman και Paul Wenham-Clarke. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε δυο ατομικές και αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Φωτογραφέες του έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία εκδοτικών όπως Gomma και Thames and Hudson, όπως επίσης σε διάφορα περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Γκρέκα και Lifo. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής φωτογραφίας.