Ταχύρυθμο Βιωματικό Σεμινάριο Φωτογραφίας

άνδρας ποζάρει καθισμενος έχοντας στο πλάιο του ένα λαυκό σκυλάκι
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 17 Φεβ 2017

με τον Παναγιώτη Κασίμη στον πολυχώρο Vault Theatre Plus

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως των φωτογραφικών τους γνώσεων, που επιθυμούν να μάθουν τη χρήση της φωτογραφικής τους μηχανής και ταυτόχρονα να έρθουν σε επαφή με τη φωτογραφική διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να εστιάζουν και να κατευθύνουν τη δημιουργικότητά τους προς μια πιο ουσιαστική φωτογραφία.

Η ύλη του σεμιναρίου είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει σαφές πως τα τεχνικά μέσα και η δημιουργική διαδικασία συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται, προσεγγίζοντας τη Φωτογραφία ως καλλιτεχνικό μέσο, στο σύνολό της και όχι διαχωρισμένη μεταξύ Τεχνικής και Τέχνης.

Τα μαθήματα διεξάγονται σε πρακτικό και βιωματικό επίπεδο, και συνοδεύονται από θεωρία τόσο για την τεχνική όσο και για την αισθητική της φωτογραφίας.Κάθε θεωρητικό τρίωρο καλύπτει συγκεκριμένα θέματα τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.
Η πρακτική γίνεται σε εξωτερικούς χώρους συνοδεία του εισηγητή.

Έτσι, η θεωρητική καλλιτεχνική κατάρτιση συνδυάζεται άμεσα με την αντίστοιχη τεχνική.

Το πρόγραμμα καλύπτει:

 • Τεχνική περιγραφή της φωτογραφικής μηχανής (εστιάζοντας στη μηχανή καθενός από τους συμμετέχοντες)
 • Αποκτώντας τον έλεγχο: Ταχύτητες - Διάφραγμα - ISO και η σχέση τους
 • Φακοί: Εστιακή απόσταση, Βάθος Πεδίου, Μέγεθος ειδώλου, Προοπτική, Χρήσεις
 • Φωτομέτρηση: Βασικές αρχές, Προβλήματα & Επίλυση
 • Φως & Φωτισμοί
 • Φλας
 • Χρώμα & Ασπρόμαυρο
 • Αισθητικά εργαλεία της φωτογραφίας και η χρήση τους για το επιθυμητό αποτέλεσμα
 • Βασικές αρχές του Adobe Lightroom ®
 • Παρουσίαση και συζήτηση του έργου σημαντικών φωτογράφων, καλλιτεχνικών κινημάτων και τάσεων, και
 • Εποικοδομητική και σε βάθος αξιολόγηση φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας της δουλειάς των συμμετεχόντων στον πολυχώρο Vault Theatre Plus, σε επιμέλεια του Παναγιώτη Κασίμη.

 

Διάρκεια:

Θεωρητικό μέρος:21 ώρες | Πρακτική: 12 ώρες

Έναρξη: Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, στις 6:00μμ

 

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ο Παναγιώτης Κασίμης (www.kasimisphotography.com) σπούδασε φωτογραφία στο Royal College of Arts του Λονδίνου. Έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark.

Φωτογραφίζει τα τελευταία 30 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999.
Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevier ("Teaching Photography and Visual Arts", 2009).

Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά (Kids & Family, Τεχνόπολις - 2009) και ενηλίκους (Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα - 2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας -2013, PhotOrion Ρόδος-2012, Deutsche Telekom, Πύλος -2011). Έχει διδάξει φωτογραφία στο Α' Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην ομάδα «Διάθλαση» του Δήμου Δάφνης και στην «Ιόνιο Σχολή».

Έχει εκθέσει φωτογραφίες του στην Αθήνα, στη Ρώμη (Centro Luigi Di Sarro, 2014), στην Κωνσταντινούπολη (2014), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στo Eindhoven της Ολλανδίας (1999), και στο Λονδίνο.

Το 2004 δέχθηκε επιχορήγηση (fellowship) από το University of Houston σε συνεργασία με το Houston Center of Photography. Το βιβλίο, αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του στη Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο "Days Away".

Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Αστικά Ημερολόγια» εκδόθηκε στην Αθήνα το 2013, με πρόλογο του γνωστού αμερικανού φωτογράφου, Larry Fink.

Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο ΕΝΝΕΑ.
Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.