Η (ά)γνωστη πόλη

Φωτογραφία - Σωκράτης Ιορδανίδης
· Εκθέσεις // Δημοσίευση: 20 Σεπ 2010

έκθεση φωτογραφίας από το ΜΦΘ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου) και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μια αλλιώτικη μέρα, μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο», η Parallaxi και η ομάδα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την έκθεση «Η (ά)γνωστη πόλη», με φωτογραφίες του Σωκράτη Ιορδανίδη από το αρχείο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου η έκθεση θα παρουσιαστεί στις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Μητροπόλεως – η οποία μετατρέπεται σε δρόμο των μεταφορών – και στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο φωτογράφος Σωκράτης Ιορδανίδης μας ξεναγεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μας παρουσιάζει όψεις της πόλης ξεκινώντας ακόμη και από τη δεκαετία του ’50.

Γειτονιές του κέντρου μεταφέρονται για λίγο πίσω στο χρόνο και μετατρέπονται στα σκηνικά του ίδιου τόπου, μιας άλλης εποχής. Τα σύμβολα της πόλης κυριαρχούν σε αυτήν την περιήγηση και αναδεικνύουν μία Θεσσαλονίκη που οι πολίτες απολαμβάνουν με τις πράσινες πλατείες της και τους ήσυχους δρόμους της.

Η έκθεση μας μεταφέρει σε μία εποχή που το αυτοκίνητο ήταν πολυτέλεια και όχι ανάγκη, σε μια Θεσσαλονίκη με λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερη ρύπανση και περισσότερα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Σήμερα, που οι όροι είναι αντίστροφοι, η έκθεση αυτή είναι μια πρόκληση για να βρούμε τους τρόπους να “κατακτήσουμε” και πάλι το ίδιο μας το παρελθόν.
Αλίκη Τσιρλιάγκου
Επιμελήτρια της έκθεσης

Σωκράτης Ιορδανίδης (1912-1985)
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν επίσης φωτογράφος. Εργάστηκε στον τομέα του φωτορεπορτάζ και συνεργάστηκε με όλες τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (USIS), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διάφορα προξενεία. Μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με το φωτογράφο Μιχάλη Τσολακίδη και το 1974 δημιούργησε δικό του εργαστήριο. Μέρος του αρχείου του ανήκει στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο ΚΘΒΕ.