Στη γη...στη θάλασσα...στον ουρανό...

Αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Μυτιλήνη // Δημοσίευση: 04 Μάιος 2017

έκθεση φωτογραφίας του Γιωργή Λασκαρίδη στη Μυτιλήνη

Ο Γιωργής Λασκαρίδης είναι γέννημα αμά όχι και θρέμμα της Λέσβου. Από πατέρα Πετριανό και μητέρα Μυτιληνιά, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 2006, οπότε και επέστρεψε, για μόνιμη εγκατάσταση στα πάτρια εδάφη της Πέτρας. Όλα τα καλοκαίρια, χωρίς καμιά εξαίρεση, περιλάμβαναν τουλάχιστον μία εβδομάδα, στη μικρή πατρίδα Πέτρα και περιηγήσεις στον πολιτισμό της Λέσβου.

Η ενασχόληση με τη φωτογραφία αρχίζει δεκαετίες πριν, χωρίς ποτέ να είναι συστηματική, αφού η επιβίωση έχει μεγάλο κόστος και η φωτογραφία σαν τέχνη, στην Ελλάδα, δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες της ζωής. Παρακολουθεί το ετήσιο τμήμα φωτογραφίας στην «ιστορική» σχολή Σταυράκου. Είναι τυχερός, καθώς ανδρώνεται κοντά στη φύση και περιβάλλεται από καλλιτέχνες. Νονός του και θείος, ο ζωγράφος και όχι μόνο, Τάκης Ελευθεριάδης. Στενός φίλος του πατέρα, ο ζωγράφος Ορέστης Κανέλλης. Στην Αθήνα, αλλά και τα καλοκαίρια στην Πέτρα, ζει σ’ αυτό το περιβάλλον, που τον μπολιάζει με όλες τις ευαισθησίες και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, αυτής της εξαίρετης παρέας των δημιουργών τέχνης και των φίλων τους, καλλιτεχνών και λογοτεχνών.

Το 1983 παίρνει το δεύτερο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης. Γίνεται καθηγητής της Αγγλικής φιλολογίας και δημοσιογραφεί σε περιοδικά μοτοσυκλέτας και σκαφών αναψυχής, αλλά πάντα η φωτογραφία, το γράψιμο και τα ταξίδια είναι το κέφι κι η ξεκούραση του. Με την «ψηφιακή» ευκολία του «σήμερα» στη φωτογραφία και με μειωμένο το άγχος της επιβίωσης και του αύριο, γίνεται ένας συνεπής φωτογράφος, μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (ΦΕΜ) και ξαναπιάνει το «κομμένο» νήμα της συγγραφής. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ αυτή είναι η πρώτη ατομική του έκθεση.

 

Εγκαίνια: Δευτέρα 8 Μαΐου, ώρα 19:15