ξεναγήση στην έκθεση "Πορτραίτα Ιστορίας" και συζήτηση με το κοινό
Ανείπωτες ιστορίες και αμφιλεγόμενα ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 19:00.
Η 18η Μαΐου εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, ενώ για το 2017, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η είσοδος στο ΜΦΘ θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής, το ΜΦΘ προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση Πορτραίτα Ιστορίας της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, που κατέγραψαν με τον φακό τους τις δύσκολες δεκαετίες της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Ανασυγκρότησηςστην Ελλάδα. Ο ένας εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960. Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, Μανώλης Σκούφιας, θα ξεναγήσει το κοινό σχολιάζοντας την εποχή και τα ιστορικά θέματα που θίγονται από τους δύο φωτογράφους. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν έργα, όπως τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα Μαύρο Λεύκωμα της Βούλας Παπαϊωάννου και Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.
Μετά την ξενάγηση, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, στην οποία θα συμμετέχουν ο διδάκτωρ φωτογραφίας και επιμελητής της έκθεσης «Πορτραίτα Ιστορίας», Μανώλης
Σκούφιας, ο υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, ιστορικός, Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού.
Με αφορμή τις φωτογραφίες της έκθεσης, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με ιστορικά γεγονότα μια ολόκληρης εποχής που δοκίμασε σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδοτην Ελλάδα. Θα σχολιαστεί η στάση των δύο φωτογράφων απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, καθώς και ο τρόπος που επέλεξαν να τα αποτυπώσουν στο έργο τους. Επίσης, θα συζητηθούν γενικότερα θέματα, τα οποία στον χώρο του πολιτισμού θεωρούνται αμφιλεγόμενα και ενίοτε διχαστικά για το ετερόκλητο κοινό του εκάστοτε πολιτιστικού χώρου.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, η είσοδος στο ΜΦΘ θα είναι ελεύθερη για το κοινό.