ΠΡΟΣΩΠΑ

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αίγινα // Δημοσίευση: 06 Ιουν 2017

έκθεση φωτογραφίας από το φωτογραφικό Εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «o Καποδίστριας»

Το φωτογραφικό Εργαστήρι του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «o Καποδίστριας» παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ» στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας από την Παρασκευή 9 Ιουνίου έως την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017.

Η ανακάλυψη της φωτογραφίας το 1826, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να έχουν το πορτραίτο τους στο τοίχο του σπιτιού τους, κάτι που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των πλουσίων και εκπληρωνόταν μόνο από τους ζωγράφους.

Μέσω της φωτογραφίας ο καθ' ένας μπορούσε πλέον ν' αποκτήσει ένα παράθυρο στον έξω κόσμο. Οι άλλοι μπορούσαν να δουν το πρόσωπό του χωρίς να τον έχουν μπροστά τους.

Ακόμα μπορούσαν, εκτός από την εικόνα του φωτογραφιζόμενου, να δουν κι ένα κομμάτι του εσωτερικού του κόσμου,τουλάχιστον όσο αυτό το επέτρεπε η «πόζα» του.

Δεν είναι τυχαίοάλλωστε, ότι όταν φωτογραφιζόμαστε «φοράμε» το καλό μας «πρόσωπο», παίζοντας συνήθως το ρόλο του χαρούμενου, του ευτυχισμένου, του όμορφου, του αστείου...

Η φωτογραφία δεν δείχνει μόνο την επιφάνεια μιας εικόνας, ενός προσώπου. Οι ιθαγενείς της Αμερικής θεωρούσαν τη φωτογραφία ένα «κουτί-κλέφτη» που τους παίρνει ένα κομμάτι από την ψυχή τους την ώρα της φωτογράφησης. Γι αυτό και απέφευγαν να εκτίθενται σε αυτήν, για να μην εκτεθεί η ψυχή τους, ο εσωτερικός τους κόσμος.

Αν την ώρα της φωτογράφισης σταματήσουμε να υιοθετούμε ρόλους, να ποζάρουμε με στόχο να βγάλουμε προς τα έξω μια εικόνα που έχουμε ανάγκη να έχουν οι άλλοι για μας, αν αφήσουμε λίγο χώρο να φανεί πιο ειλικρινά αυτό που υπάρχει μέσα μας, αυτό που πραγματικά είμαστε;

Αυτό προσπαθήσαμε να πετύχουμε στη φετινή μας δουλειά, για αυτό και την ονομάσαμε «Πρόσωπα» και όχι «Πορτραίτα», γι αυτό και αποφύγαμε τα χαμόγελα και τις επιτηδευμένες πόζες. Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφισης προσπάθησε ο κάθε φωτογράφος να συνδεθεί με το μοντέλο του, να το νιώσει.

Οι φωτογραφιζόμενοι είναι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν δίπλα μας, και τους ευχαριστούμε που δεχτήκαν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Όλα τα πρόσωπα σε αυτή την αίθουσα αποτελούν έναν ανθρώπινο καμβά. Θα μπορούσε ο καθένας μας να είναι μέρος του και να έχει την ευκαιρία για ένα διαφορετικό, πιο εσωτερικό ταξίδι....... με αφορμή την φωτογραφία.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Κωνσταντίνος Βατικιώτης, Σαλώμη Μελισσάρη, Ασπασία Λεούση, Γιώργος Μαλτέζος, Γεωργία Μανιμανάκη, Τζένυ Σκριβάνου, Παρασκευούλα Λιάκα, Ξανθούλα Γρυπαίου, Κώστας Ιωαννίδης, Βιβή Κορφιάτη και Δέσποινα Κανάκη.


Το φωτογραφικό Εργαστήρι λειτουργεί με την ευθύνη του φωτογράφου Άρη Παύλου στο χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας».

Ο επόμενος κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2017 και θα υπάρχουν τμήματα για παιδιά (Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού - Γυμνασίου), για αρχαρίους(6-8μ.μ.) και προχωρημένους(8-10μ.μ.). Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη.