Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: αρχεία ζωής

πρόσκληση έκθεσης
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 12 Ιουν 2017

έκθεση στο Γενί Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 και ώρα 20.00, στο Γενί Τζαμί, από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, η έκθεση «Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: αρχεία ζωής», η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο συναρπαστικές καλλιτεχνικές πρακτικές εικαστικών και φωτογράφων, επικεντρώνεται στη διερεύνηση της φύσης και της έννοιας των αρχείων.

Η έννοια του αρχείου ορίζεται ως μια διπλή έννοια που έχει συνδεθεί με την εμπειρία της μνήμης και τη διερεύνηση του χαμένου χρόνου. Ωστόσο, θεσμικά και ετυμολογικά συνδέεται και με τη έννοια της εξουσίας.

Η έκθεση «Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: αρχεία ζωής» παρουσιάζεi στη Θεσσαλονίκη επ’ ευκαιρία των 60 χρόνων από τα γεγονότα του 1956 στη Βουδαπέστη, έργα Ούγγρων και Ελλήνων καλλιτεχνών, που επεξεργάζονται μέσα από ποικίλης μορφής αρχεία, ο καθένας με τον τρόπο του, στιγμές και όψεις της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε γεγονότα που αφορούν την ιστορία των σχέσεων της Ουγγαρίας και της Ελλάδας με την Ευρώπη, μέσα από τους πολέμους, τις κρίσεις και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Παράλληλα ένα μέρος της έκθεσης αποκαλύπτει τη σημαντική ελληνική παρουσία, μέσα από τα ιστορικά ορόσημα του πολέμου, του εμφυλίου και των εκπατρισμών.

Όσον αφορά τη σχέση της φωτογραφίας με το αρχείο, η επιμελήτρια της έκθεσης Gabriella Uhl σημειώνει:

«…Το αρχείο λειτουργεί εδώ αφενός ως καλλιτεχνικό έναυσμα και αφετέρου ως μια μεθοδολογία για κριτική προσέγγιση μιας εν δυνάμει μετάφρασης της ιστορίας αλλά και του μηχανισμού ενεργοποίησής της».

Η συνεπιμελήτρια Αγγελική Γραμματικοπούλου τονίζει σχετικά με το σκεπτικό της έκθεσης:

«Η έκθεση αυτή παρουσιάζει 14 προσεγγίσεις που μεταθέτουν την έμφαση από τον προβληματισμό για τη μνήμη και τη λήθη, όπως αυτή εκφράζεται σε ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές από τη δεκαετία του 70, σε μια αισθητική, συγκινησιακή, διανοητική και βιωματική εμπειρία του παρελθόντος…Οι καλλιτέχνες μέσα από πρακτικές οικειοποίησης, σφετερισμού, ανανοηματοδότησης και αναπλαισίωσης ντοκουμέντων αφηγούνται φανταστικούς, ονειρικούς και μαγευτικούς κόσμους και αναδιαπραγματεύονται την ιστορία».

 

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

Περικλής Αλκίδης, Ανδρέας Βακαλιός, András Bozsó, Lajos Csontó, József Hajdú, Péter Forgács, Aljona Frankl, Μαριγώ Κάσση, Melinda Kovács, Sándor Áron Károly, Δάφνη Ρόκου, Balázs Telek, Zsolt Olaf Szamódy, Antal Tarjáni