AMORE

αφίσα έκθεσης
· Portfolio Reviews · Εκθέσεις · Μαθήματα - Σεμινάρια · Αθήνα // Δημοσίευση: 19 Ιουν 2017

Μια ημιτελής οπτική τριλογία της Valentina Abenavoli

Μέρος του επίσημου προγράμματος του Athens Photo Festival 2017

Εγκαίνια: 22 Ιουνίου, 20:00
20:00 - 21:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της έκθεσης και διάλογος μεταξύ της Valentina και της Νατάσσας.

Η εικαστική εγκατάσταση AMORE φέρνει στο προσκήνιο την Anaesthesia και το A MORE, δύο έργα της Valentina Abenavoli (που δημοσιεύθηκαν ή πρόκειται να δημοσιευθούν από την Akina, τον εκδοτικό οίκο που συνδιεθύνει με τον Alex Bocchetto).

Πολύπλευρη και εκρηκτική, η δημιουργική δραστηριότητα της Abenavoli περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα στον τομέα της φωτογραφίας: Από την επιμέλεια εκδοτικών πρότζεκτς, τη δημοσίευση βιβλίων και τη συγγραφή, στην επιμέλεια των προσωπικών της αφηγήσεων υπο τη μορφή αυτόνομων οπτικών ονειροπολημάτων που μετασιώνονται απροσδόκητα σε εκρηκτικές διακηρύξεις πολιτικού ακτιβισμού στον σημερινό κόσμο της εικόνας.

Η έκθεση βασίζεται σε μια ημιτελή τριλογία. Από τη φρίκη της αγάπης στην Αναισθησία μέχρι την ομολογητή επιθυμία, την σιωπηρή σαρκική αγάπη και την πορνογραφική ποίηση του A MORE, οδηγεί σε μια άγνωστη επικράτεια εκτός των ορίων της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας, που διαπνέεται από ένα αίσθημα υπερβατικό. Από την διήγηματική διάρθρωση του βιβλίου έως την εικαστική εγκατάσταση στον τοίχο, από φωτογραφίες vintage σε απλές αναπαραγωγές εικόνων, από τον λόγο τον γραπτό στον πρός υπαγορεύση, από τη φωτογραφία στην κινηματογραφική προβολή και τούμπαλιν, υποβάλλει την διαδραστική και δικτυακή χρήση την εικόνας σήμερα σε μια διαδικασία συνεχούς επανερμηνείας, οικειοποίησης, κατανάλωσης... Με τα οπτικά δοκίμια της, η Abenavoli αποπλέει στα θολά σύνορα της εικόνας και του νοήματος, εκεί όπου δεν επικρατεί τίποτε άλλο παρα μόνο κόπωση. Αναθεωρεί με κριτικό βλέμμα τους μηχανισμούς θέασης και θεώρησης του σημερινού ιστορικού γίγνεσθαι, και επανεφεύρει τις έννοιες του ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας - του τί ειναι προορισμένο να μένει εν οίκω και τί εν δήμω. Αυτή η συγκρουσιακή οπτική διασταύρωση των εικόνων και των νοημάτων που ελλοχεύουν στα θολά νερά των δικτυακών μεσων θεμελειώνει τη γραφή της και καταξιώνει τον στοχασμό της και τη γυναικεία της φωνή. ‘Οπως και στην περίπτωση του Chris Marker, η αφήγηση της δεν είναι απλός μυθοπλαστικός λόγος,  αλλά μια θαρραλέα και αντικομοφρομιστική αντιπαράθεση με την σύγχρονη δυστοπία.

 

Η Valentina Abenavoli γεννήθηκε στη δεκαετία του ογδόντα στη Νάπολη (Ιταλία). Επιλέγει ως τρόπο ανάγνωση των εικόνων τις λυρικές αλληλουχίες που αποπνέουν ένα πνεύμα ευαισθητοποίησης και ελπίδας. Το 2012, μετά από ενα πτυχίο στη φωτογραφία, ενα μάστερ στην έκδοση βιβλίων και διάφορες ιδιότυπες επαγγελματικές ενασχολήσεις, ίδρυσε μαζί με τον Alex Bocchetto την AKINA. Ο ανεξάρτητος εκδοτικός τους οίκος επιμελείται και δημοσιεύει προκλητικά photobooks σε περιορισμένες, συχνά χειροποίητες εκδόσεις. Το 2016 η Abenavoli εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο Anaesthesia. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις όπω «Anaesthesia» (JEST, Torino, 2016), «Photobook Phenomenon» (CCCB, Βαρκελώνη, 2017) και «Uncensored Books», (Belgrade Photomonth, Βελιγράδι 2017 / Minimum, Παλέρμο, 2017).

 

*Στις 23 ΙΟΥΝΙΟΥ η Valtentina θα περάσει μια μέρα στο Void κάνοντας portfolio review. Περιορισμένες θέσεις στο into@void.photo

*Στις 24-25 η επιμελήτρια της έκθεσης Νατάσσα Χριστιά θα πραγματοποιήσει ένα διήμερο θεωρητικό σεμινάριο εντατικών ρυθμών, αφιερωμένο στην φωτογραφία, τον κινηματογράφο.