Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) – Ιστορικές φωτογραφίες μια κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο

αφίσα έκθεσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες · Εκθέσεις · Μύκονος // Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2017

έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας: «Μαίρη Παρασκευά (1882-1951) - Ιστορικές φωτογραφίες μιας κοσμοπολίτισσας από τη Μύκονο» στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Η έκθεση παρουσιάζει 47 φωτογραφίες της Μαίρης Παρασκευά, επιλεγμένες από το συνολικό της έργο το οποίο κατέθεσε στα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, ο ανιψιός της Πέτρος Γρυπάρης. Η επιλογή των εικόνων έγινε από τον Γιάννη Σταθάτο (Θεωρητικό και Ιστορικό της Φωτογραφίας, Ιδρυτή των Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων) με τη συνεργασία της Αλίκης Τσίργιαλου (Υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη).

πανοραμική άποψη σπιτιών Μυκόνου, Μαίρη Παρασκευά

Η Μαίρη Παρασκευά καταγόταν από την παλιά Μυκονιάτικη οικογένεια Γρυπάρη. Μεγάλωσε στο κτήμα της οικογένειας στη Μπαράνoφκα της Ουκρανίας. Έζησε στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα, ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Μύκονο. Οι Μυκονιάτες που την θυμούνται μιλούν με ιδιαίτερη αγάπη για την Κυρία Μαίρη που πάντα είχε κάτι να προσφέρει στους συμπολίτες της. Η Μύκονος όπως απεικονίζεται μέσα από το φακό της, οι Κάτω Μύλοι, το Κάστρο, το Ναμμουδάκι του Περρή, μας συγκινεί και μας ταξιδεύει σε μιαν άλλη εποχή.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Σταθάτος σημειώνει:

«Οι φωτογραφίες της, που την καθιστούν πρώτη Ελληνίδα φωτογράφο με ολοκληρωμένο και σε βάθος χρόνου προσωπικό έργο, συμπεριλαμβάνουν λήψεις από την Κριμαία, την Αίγυπτο, την Μύκονο και άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και άλλες Μεσογειακές χώρες. Πολυτιμότερες ίσως είναι οι εικόνες από τη ζωή στην προεπαναστατική Κριμαία, φωτογραφίες που αποπνέουν λυρισμό, ευαισθησία και νεανικό ενθουσιασμό συχνά εφάμιλλου των οικογενειακών φωτογραφιών του Jacques Lartigue».

 

Η έκθεση αποτελεί το Εικαστικό Αφιέρωμα της χρονιάς για την Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου και θα διαρκέσει από 14 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου 2017. Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ομιλία του επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Σταθάτου που κατάγεται από την ίδια Μυκονιάτικη οικογένεια των Γρυπάρηδων στις 20:30 την αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι (1ος όροφος). Θέμα ομιλίας: «Οι τρείς κόσμοι της Παρασκευά».