Σιωπηλός Μάρτυρας

Αφίσα εκδήλωσης
· Προβολές · Σύρος // Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2017

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου στη Σύρο

Στα πλαίσια των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της 16ης Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας μελών της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου, το Σάββατο 22 Ιουλίου στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Δ. Κουτσιαμπασάκου στο Παλαιό Εργοστάσιο Κορνηλάκη στη Σύρο.

Με αφορμή το γκρέμισμα της φυλακής Τρικάλων ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» καταπιάνεται με το θέμα της διαχείρισης της ιστορικής μνήμης.

Το 2006 η φυλακή έκλεισε μετά από 110 χρόνια λειτουργίας. Είχε χτιστεί το 1895 σαν ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος στη Θεσσαλία, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς. Στα τέλη του 2010 ο Δήμος Τρικάλων ανακοίνωσε το σχέδιο αξιοποίησης του συγκροτήματος.

Το 2011 ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Την ίδια χρονιά, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακαλύπτει πως η φυλακή Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω σε οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα και ξεκινά άμεσα τις εργασίες αποκατάστασής του. Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι επτά άνθρωποι που σχετίστηκαν στο παρελθόν με τη φυλακή.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.