Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου

καντίνα
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 01 Οκτ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Μάκη Οικονομίδη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση

Έξι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση». Πρόκειται για ισάριθμες ατομικές εκθέσεις φωτογράφων από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες όμως συνδέονται θεματολογικά κάτω από το πρίσμα του διαμορφωμένου από τον άνθρωπο τοπίου.

Οι εκθέσεις «Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου» του Μάκη Οικονομίδη, «Άλογος τόπος» του Ανδρέα Κατσάκου, «Με τη δύναμη του ανέμου» του Μιχάλη Κωνσταντινίδη, «Εξίσωση» του Δημήτρη Παπαγεωργίου, «Απουσία» του Γιάννη Βουλγαράκη και «Αστικές Μετα-μορφώσεις» του Νικόλαου Μπέντα, εγκαινιάζονται την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00, θα διαρκέσουν έως τις 24 Οκτωβρίου 2010 και θα λειτουργούν με το ακόλουθο ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310 295170-1.

Μάκης Οικονομίδης: «Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου»

«Περπατώ στους δρόμους των πόλεων…
Εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα: δημόσια κτίρια, εκκλησίες, μουσεία, θέατρα, γραφεία εταιρειών, πολυκαταστήματα, γέφυρες, πολυκατοικίες. Οι τουρίστες τα ψάχνουν ακολουθώντας τον τουριστικό οδηγό. Σταματούν για λίγο. Τα φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται μπροστά τους.
Προσπερνώ….
Ψάχνω τα ασήμαντα, που δεν σχεδιάστηκαν για την αιωνιότητα. Τα ταπεινά, που δεν υπάρχουν στους τουριστικούς χάρτες. Ενίοτε δεν υπάρχουν σε κανένα χάρτη, αφού συνήθως η ύπαρξη τους είναι προσωρινή. Μερικές φορές φέρουν τροχούς για να μετακινούνται εύκολα, όπου η ανάγκη τα καλεί. Κάποτε παραμένουν σε αχρησία, έρμαια της φθοράς του χρόνου. Οι άλλοι τα προσπερνούν. Η ύπαρξή τους ενοχλεί. Επηρεάζουν αρνητικά την αισθητική των πόλεων. Δεν κατασκευάστηκαν για να την υπηρετήσουν. Εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο πρακτικό σκοπό. Γι’ αυτό τα ανέχονται. Και θα συνεχίζουν να τα ανέχονται, αφού η συνήθεια καθιστά μονιμότητα την προσωρινότητα.
Ευτυχώς…
Έτσι μπορώ να τα βρω. Να τα αναδείξω. Να προβάλω τη δική τους αισθητική, με την οποία συμπληρώνουν ταπεινά τη “σχεδιασμένη” αισθητική των πόλεων, καθιερώνοντας, μαζί με όλα τα άλλα, την “ντε φάκτο” αισθητική του σύγχρονου αστικού τοπίου.»

Ο Μάκης Οικονομίδης γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία. Ασχολείται με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Φωτοδού», σωματείου για την καλλιτεχνική φωτογραφία στη Λευκωσία. (Ατομικές εκθέσεις: 2003 Λευκωσία, 2007 Λευκωσία, 2009 Θεσσαλονίκη. Ομαδικές εκθέσεις: 2002, 2004, 2006, 2008, 2009 Φωτοδός, Λευκωσία, 2004 Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας, Αθήνα, 2005 «Κύπριοι Φωτογράφοι», Πράγα, 2008 Athens Photo Festival, Αθήνα, 2008 Διεθνές Φεστιβάλ Θάλασσας, Λεμεσός, 2008 «Κυπριακά Στιγμιότυπα», Λουξεμβούργο, 2010 "Cyprus Moments", Λονδίνο.)

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00
Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης