Με την δύναμη του ανέμου

πόρτες και παράθυρα εκαταλελειμμένου κτηριου, ανεμογεννήτριες
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 01 Οκτ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Κωνσταντινίδη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση

Έξι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση». Πρόκειται για ισάριθμες ατομικές εκθέσεις φωτογράφων από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες όμως συνδέονται θεματολογικά κάτω από το πρίσμα του διαμορφωμένου από τον άνθρωπο τοπίου.

Οι εκθέσεις «Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου» του Μάκη Οικονομίδη, «Άλογος τόπος» του Ανδρέα Κατσάκου, «Με τη δύναμη του ανέμου» του Μιχάλη Κωνσταντινίδη, «Εξίσωση» του Δημήτρη Παπαγεωργίου, «Απουσία» του Γιάννη Βουλγαράκη και «Αστικές Μετα-μορφώσεις» του Νικόλαου Μπέντα, εγκαινιάζονται την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00, θα διαρκέσουν έως τις 24 Οκτωβρίου 2010 και θα λειτουργούν με το ακόλουθο ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310 295170-1.

Μιχάλης Κωνσταντινίδης: «Με την δύναμη του ανέμου»

«Στη φύση, που οι ίδιοι καταστρέφουμε, εναποθέτουμε και πάλι τις ελπίδες μας για ζωή εμείς οι άνθρωποι… Ζητάμε από αυτήν να αναγνωρίσει την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε… Έτσι, συνδέουμε τη νέα με την παλαιότερη γνώση και δημιουργούμε θεόρατες μηχανές – κράμα από ατσάλι και Νου– προσφέροντάς τις δώρο στον Αίολο… Κι εκείνος, για αντάλλαγμα, επιτρέπει στις μηχανές να μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ενέργεια ηλεκτρική… Συνομωσία μυστική μεταξύ ανθρώπου, θεού και μηχανής. Αν είσαι τυχερός, μπορείς για μια φορά στη ζωή σου να “ακούσεις” τη συνομιλία…»

Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε νοσηλευτική. Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος και παράλληλα διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας, από το 1995 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών του Υπουργείου Πολιτισμού και παλαιότερα στα Κ.Ε.Ε Σερρών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Ευρωπαϊκό Σωματείο Λειτουργών Παραστατικών Τεχνών, στο πρόγραμμα Αισθητικής Αγωγής του Δήμου Ν. Ζίχνης και στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών. Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε τη φωτογραφική ομάδα του Σωματείου Εφαρμοσμένων Τεχνών «Πολύτεχνο» με αξιόλογη δραστηριότητα στις Σέρρες. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Ν.Ε.Λ.Ε. Σερρών και επιμορφωτικά σεμινάρια φωτογραφίας και κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με σημαντικούς καλλιτέχνες του είδους. Βραβεύτηκε ως φωτογράφος της UNESCO Σερρών, για τη συλλογή και την παρουσίαση φωτογραφιών με θέμα «Ο δρόμος της ελιάς», ενώ το 1999 επιμελήθηκε την πρώτη έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Αγιορείτικες όψεις». Τιμήθηκε με 28 βραβεία και επαίνους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και 5 πανευρωπαϊκούς, ενώ απαριθμεί 14 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και 43 ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατέκτησε την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό φωτογραφικό διαγωνισμό της E.W.E.A με θέμα την αιολική ενέργεια, ενώ μια άλλη φωτογραφία του, με θέμα και πάλι την αιολική ενέργεια, βρίσκεται ανάμεσα στις 500 καλύτερες παγκοσμίως και επιλέχθηκε στον 27ο διαγωνισμό του γαλλικού περιοδικού Photo. Το 2009 εξέδωσε το λεύκωμα με τίτλο Ταξίδι μυσταγωγικό στην Αθωνική πολιτεία (εκδ. Σταμούλη).

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00
Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης