Αστικές Μετα-μορφώσεις

κίτρινος τοίχος κτηρίου, κιτρινο, μπλε, κοκκινο, πράσινο
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 01 Οκτ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Νικόλαου Μπέντα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση

Έξι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση». Πρόκειται για ισάριθμες ατομικές εκθέσεις φωτογράφων από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες όμως συνδέονται θεματολογικά κάτω από το πρίσμα του διαμορφωμένου από τον άνθρωπο τοπίου.

Οι εκθέσεις «Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου» του Μάκη Οικονομίδη, «Άλογος τόπος» του Ανδρέα Κατσάκου, «Με τη δύναμη του ανέμου» του Μιχάλη Κωνσταντινίδη, «Εξίσωση» του Δημήτρη Παπαγεωργίου, «Απουσία» του Γιάννη Βουλγαράκη και «Αστικές Μετα-μορφώσεις» του Νικόλαου Μπέντα, εγκαινιάζονται την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00, θα διαρκέσουν έως τις 24 Οκτωβρίου 2010 και θα λειτουργούν με το ακόλουθο ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310 295170-1.

Νικόλαος Μπέντας: «Αστικές Μετα-μορφώσεις»

«Οι φωτογραφίες αυτής της ενότητας είναι ένα μικτό σύνολο εργασίας παλαιών και νέων τεχνικών και νοοτροπιών που δανείζονται στοιχεία από το κίνημα του φωτογραφικού πικτορεαλισμού 1780-1899, από την κλασική αλλά και τη σύγχρονη ζωγραφική και, φυσικά, από την ψηφιακή τεχνολογία.
Η αυτομεταμόρφωσή μου από οπαδό του κλασικού δόγματος της καθαρής εικόνας σε οπαδό του νέου σουρεαλισμού, μέσα από τη διαδικασία της αυτοαναζήτησης πολλών ετών, δίνει ένα έργο αρκετά ώριμο και σφιχτό, που δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών έξω από τα συγκεκριμένα όρια. Σχήματα και γραμμές αναδεικνύονται μέσα από τον έντονο φορμαλισμό, ουδέτερα λευκά με μαύρα ξεσηκώνουν το φόντο, φωτοσκιάσεις και φωτοσυνθέσεις αποκαλύπτουν το ανάγλυφο της εικόνας, αντιθέσεις και έντονα χρώματα από τον χώρο της γραφιστικής και τέλος η μίμηση της pop art (1960-1980), παραπέμπουν περισσότερο στη ζωγραφική και λιγότερο στη φωτογραφία, κι ας είναι γεννημένες μέσα από την φωτογραφική αποτύπωση και απόδοση της εικόνας. Οι λήψεις εκτελούνται πάντα από μια φωτογραφική μηχανή και επεξεργάζονται ως τέτοιες, από τη ματιά και τη σκέψη μου. Μ’ ενδιαφέρει η δημιουργία ενός χρωματικού παζλ, του οποίου τα επιμέρους κομμάτια να δίνουν ζωντάνια στο σύνολο της στατικής εικόνας, που μεταλλάσσεται, αναδεικνύοντας ένα μετα-μορφωμένο αστικό τοπίο, μέσω του οποίου ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα, εκεί όπου ορίζει η δική του προσωπική φαντασία.»

Ο Νικόλαος Μπέντας ασχολείται με την φωτογραφία από το 1981. Διδάσκει σε τμήματα με αντικείμενο τη φωτογραφία από το 1993 μέχρι και σήμερα και έχει περισσότερες από 50 εκθέσεις στο ενεργητικό του. Είναι καθηγητής στον Α.Κ.Τ.Ο. και ιδρυτής της Φωτογραφικής Λέσχης Κατερίνης και της Φωτογραφικής Ομάδας του Νομού Πιερίας. Το συγγραφικό του έργο αριθμεί 8 βιβλία σχετικά με τη φωτογραφία και αρκετά λευκώματα. Αρθρογραφεί από το 1995 στο περιοδικό Γυάλινο Μάτι και από το 1999 στο περιοδικό Φωτογραφικό Είδωλο.

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00
Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης