Workshops Σεπτεμβρίου από τη σχολή Όραμα

φωτογράφοι κρατάνε φωτογραφικές μηχανές
· Workshops · Αμπελόκηποι · Αθήνα // Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017

βασικό πρόγραμμα φωτογραφίας, υποτροφιών και workshops Σεπτεμβρίου από τη σχολή Όραμα

Βασικό Πρόγραμμα Φωτογραφίας

Εισηγητής: Γιάννης Ριζόμαρκος, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνος Τσιλιακός, Ειρήνη Αλέξη

Το Βασικό Πρόγραμμα Σπουδών της σχολής αποτελεί την ιδανική επιλογή για όλους όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν την κατανόηση τους για το φωτογραφικό μέσο και να εξελίξουν τη δημιουργική τους έκφραση μέσα από μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία. Απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη φωτογραφία σε ερασιτεχνικό ή σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πρωταρχικός στόχος είναι οι σπουδαστές να οικοδομήσουν τις γνώσεις, την υπομονή και το πάθος που χρειάζεται για την σταδιοδρομία τους στην δημιουργική ή εφαρμοσμένη φωτογραφία.

Μέσα από ένα εβδομαδιαίο διδακτικό Πρόγραμμα με επίκεντρο το μαθητή, χτίζονται τα θεμέλια για την ανάπτυξη της φωτογραφικής δεξιότητας του κάθε ατόμου σε ένα υποστηρικτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Οι καθηγητές μας αποτελούν μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών του χώρου, ενώ μια σειρά προσκεκλημένων φωτογράφων-ομιλητών, εμπλουτίζουν περαιτέρω την διαδικασία μάθησης.

Το Πρόγραμμα αποτελείται από τρεις ετήσιους αυτοτελείς κύκλους που κορυφώνονται με μία έκθεση φωτογραφίας στην αρχή κάθε νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και έναν ακόμα αφιερωμένο στην ανάπτυξη και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου φωτογραφικού έργου.

Παρέχονται προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία από την παγκόσμια βιβλιογραφία στις κυριότερες διδακτικές ενότητες.

Μετά την ολοκλήρωση του κάθε κύκλου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ οι σπουδαστές μπορούν είτε να επωφεληθούν από την επιλογή Πλήρους Φοίτησης με απεριόριστη πρόσβαση στα workshops ή να έχουν έκπτωση 20% σε όλα τα workshops της σχολής. Παρέχεται 10% έκπτωση με την εξόφληση όλου του ποσού και 10% έκπτωση σε άνεργους και φοιτητές.

Οι εγγραφές για το Βασικό Πρόγραμμα συνεχίζονται!

Το Βασικό, ετήσιο Πρόγραμμα του Οράματος ανανεώθηκε με καινούρια μαθήματα, καθηγητές και λίστα επιλεγμένων βιβλίων, ενώ η επιλογή Πλήρους Φοίτησης σου δίνει απεριόριστες συμμετοχές και σε workshops. Οι εγγραφές συνεχίζονται ως την έναρξη των μαθημάτων στις 9 Οκτωβρίου! 

 

Πρόγραμμα Υποτροφιών 2017 - 2018

Στη σχολή Φωτογραφικών Σπουδών Όραμα ενθαρρύνουμε τους νέους φωτογράφους σε δύσκολες εποχές για την Τέχνη, χορηγώντας από μία υποτροφία για τον πρώτο και δεύτερο Κύκλο Σπουδών του Βασικού Προγράμματος, που καλύπτει το 100% των ετήσιων διδάκτρων. Οι υποτροφίες θα δοθούν με καλλιτεχνικά και οικονομικά κριτήρια κατόπιν συνέντευξης των επιλεχθέντων υποψήφιων.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΚΥΚΛΟ
Απευθύνεται σε αρχάριους που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη φωτογραφική τους παιδεία. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να στείλει σε ψηφιακή μορφή 10 -15 φωτογραφίες ελεύθερης θεματολογίας και ένα κείμενο μέχρι 200 λέξεις όπου θα αναγράφει τις σκέψεις και τις απόψεις του για την φωτογραφία.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 2ο ΚΥΚΛΟ
Απευθύνεται σε όσους έχουν τη βασική τεχνική και θεωρητική κατάρτιση και θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να στείλει σε ψηφιακή μορφή 15 - 20 φωτογραφίες ελεύθερης θεματολογίας και ένα κείμενο μέχρι 200 λέξεις όπου θα αναγράφει τις σκέψεις και τις απόψεις του για την φωτογραφία ή ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό έργο (project) με το αντίστοιχο κείμενο που θα το συνοδεύει.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι από 18 χρονών και άνω και μπορούν να κάνουν αίτηση μόνο για ένα από τα δύο προγράμματα υποτροφιών.
Οι φωτογραφίες και το κείμενο που θα αποσταλούν θα πρέπει να αποτελούν πνευματική δημιουργία και ιδιοκτησία του υποψήφιου.
Οι εικόνες δεν πρέπει να περιέχουν περιθώρια, υδατογραφήματα, υπογραφές ή στοιχεία επικοινωνίας. Επιτρέπεται η ψηφιακή επεξεργασία τονικότητας, αντίθεσης, περικοπής, οξύτητας, μείωσης θορύβου και μικρές εργασίες καθαρισμού. Απαγορεύεται η πρόσθεση ή αφαίρεση αντικειμένων, ζώων, ανθρώπων, η συρραφή (κολάζ/ πανόραμα) και η επεξεργασία HDR.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η αποστολή των φωτογραφιών και του κειμένου γίνεται μόνο με e-mail στο orama@oramastudies.gr στο οποίο θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας του υποψήφιου καθώς και για ποιο κύκλο σπουδών (1ο ή 2ο) επιθυμεί να υποβάλει συμμετοχή. Το υλικό αποστέλλεται σε συμπιεσμένο φάκελο με το ονομ/μο του υποψηφίου, ενώ κάθε φωτογραφία πρέπει να είναι σε jpeg μορφή, 72dpi με ελάχιστη διάσταση της μεγαλύτερης πλευράς τα 1024 pixels και να μην ξεπερνάει τα 2ΜΒ.
H αποστολή του υλικού θα πρέπει να γίνει ως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Οι δύο νικητές θα ανακοινωθούν σε αυτή τη σελίδα την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Οι επιλεχθέντες υποψήφιοι που θα προκύψουν ύστερα από την αξιολόγηση των φωτογραφιών και του κειμένου τους, θα ειδοποιηθούν από την γραμματεία της σχολής για να περάσουν από συνέντευξη, στην οποία θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της οικονομικής τους κατάστασης: αντίγραφα εκκαθαριστικών σημειωμάτων των δύο τελευταίων ετών και κάρτα ανεργίας σε ισχύ, εφόσον υπάρχει.

Το πρόγραμμα των Workshops απευθύνεται τόσο σε αρχάριους που θέλουν να αποκτήσουν βασικές φωτογραφικές γνώσεις, όσο και σε πιο έμπειρους φωτογράφους ή επαγγελματίες που επιθυμούν να καταρτιστούν σε ειδικά θέματα και τεχνικές.

Η ποικιλία των workshop στο Όραμα προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στην καλλιτεχνική ή την εφαρμοσμένη φωτογραφία, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε σπουδαστή.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε προσεχτικά επιλεγμένους χώρους με ιδιαίτερο φωτογραφικό ενδιαφέρον, που προσφέρουν έμπνευση και διευρύνουν την οπτική των συμμετεχόντων. Επιπλέον, τα τμήματα είναι ολιγομελή και κάθε μαθητής λαμβάνει την εξατομικευμένη προσοχή του εισηγητή και του βοηθού εργαστηρίου για τη μέγιστη αφομοίωση της διδασκόμενης ύλης.

Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Τα workshops συνοδεύονται προαιρετικά από τα σχετικά βιβλία (στα Αγγλικά) για περαιτέρω μελέτη, με επιπλέον κόστος.

Βιάζεσαι να γίνεις φωτογράφος; Early entry σε όλα τα workshop ένα μήνα πριν τη λήξη των εγγραφών, με 20% έκπτωση.

Πολιτικό Φωτορεπορτάζ και επικαιρότητα 03/11

Εισηγητής: Μενέλαος Μυρίλλας, Νίκος Παλαιολόγος

Η σχολή φωτογραφικών σπουδών Όραμα σε συνεργασία με το ειδησεογραφικό πρακτορείο SOOC διοργανώνουν κύκλο σεμιναρίων Πολιτικού Φωτορεπορτάζ και Επικαιρότητας τρίμηνης διάρκειας. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με ένα σύνολο γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο των ΜΜΕ.

Οι μαθητές θα εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες πολιτικού ρεπορτάζ λαμβάνοντας την καθοδήγηση των επαγγελματιών φωτογράφων του SOOC, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του κάθε project. Θα έχουν μοναδική πρόσβαση στις συνεδριάσεις ολομέλειας της Βουλής, ενώ θα καλύψουν φωτογραφικά σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις και γεγονότα της επικαιρότητας. Ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο, θα μάθουν να αξιολογούν τις φωτογραφίες τους και να τις ανεβάζουν έγκαιρα στην πλατφόρμα του πρακτορείου.

Στη διδασκαλία θα δοθεί έμφαση στις σύγχρονες προσεγγίσεις του πολιτικού φωτορεπορτάζ και στις στρατηγικές αφήγησης, στο editing και στην προσθήκη της κατάλληλης λεζάντας που συνοδεύει την φωτογραφία αλλά και στις λέξεις κλειδιά, για την εύκολη ανεύρεση της στις φωτογραφικές βάσεις. Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να μάθουν από τον απεσταλμένο του SOOC στις Βρυξέλλες Άρη Οικονόμου τους τρόπους εργασίας στις συνεντεύξεις τύπου, στα round table και στις συναντήσεις κορυφής σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τις απαιτήσεις του ρεπορτάζ στο εξωτερικό και τις διαφορές του με την Ελλάδα. Τέλος θα αναλυθούν ζητήματα που αφορούν τους τρόπους εισαγωγής στην επαγγελματική φωτοειδησεογραφία και στα πρακτορεία, καθώς και ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας του επαγγέλματος.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φροντίσουν να είναι διαθέσιμοι τις μέρες της εβδομάδας των εξωτερικών λήψεων, καθώς οι ημερομηνίες θα τους ανακοινωθούν αφού οριστικοποιηθεί το πολιτικό ημερολόγιο.

Προτεινόμενες γνώσεις: Photography basics

Πληροφορίες

Διάρκεια: 12 συναντήσεις/ 3 μήνες
Κόστος: 440€ +ΦΠΑ, πληρωτέο σε δύο ίσες δόσεις, μία κατά την εγγραφή και μία έως 15/12, Έκπτωση 10% με την εφ’ άπαξ εξόφληση όλου του ποσού κατά την εγγραφή.
Ώρες: Σάββατο 18:00 - 23:00 και Κυριακή 12:00 -15:00
Εγγραφές: έως 25 Οκτωβρίου
Έναρξη:Παρασκευή 3/11. Τα μαθήματα θα γίνονται στη σχολή κάθε Παρασκευή 19:00-22:00, εκτός από την περίοδο των Χριστουγέννων και τις ημέρες εξωτερικών λήψεων.
Εξωτερικές λήψεις: 17/11, 4-14/12 (ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί), 20-30/01 (ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί)
Τελευταία συνάντηση: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου

 

Εισαγωγή στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 24/09, 29/10, 21/01

[Βασική Κατάρτιση]

Εισηγητής: Δήμητρα Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχει φωτογράφος χωρίς φωτογραφική μηχανή, αλλά δεν υπάρχει και φωτογράφος που δεν ξέρει να τη χρησιμοποιεί. Μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή προσφέρει πληθώρα διαφορετικών επιλογών και ρυθμίσεων που όχι μόνο εξασφαλίζουν μία άρτια λήψη, αλλά διευρύνουν και τη δυνατότητα έκφρασης του φωτογράφου. Σ’ αυτό το μάθημα «ξεκλειδώνουμε» αυτές τις δυνατότητες, και ταυτόχρονα τη δημιουργικότητα όποιου επιθυμεί να ασχοληθεί με την τέχνη της φωτογραφίας.

Τα θέματα που αναλύονται περιλαμβάνουν την κατανόηση της ταχύτητας κλείστρου και του διαφράγματος, τις διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων, την ισορροπία λευκού, τα αρχεία RAW, τις εστιακές αποστάσεις και την χρήση των φακών.

Η σχολή παρέχει όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό επίδειξης, ενώ όσοι διαθέτουν φωτογραφική μηχανή καλούνται να τη φέρουν.

Παρέχεται βιβλίο φωτογραφικής τεχνικής αρχαρίων (στα Αγγλικά) με επιπλέον κόστος 20€ +ΦΠΑ

Διάρκεια: 4 ώρες
Κόστος: 40€ +ΦΠΑ, Έκπτωση 20% για εγγραφή έως: 20/08, 26/09, 17/12
Ημερομηνία: Κυριακή 24/09, 29/10, 21/01
Ώρες: 12:00–16:00
Εγγραφές: Έως Τετάρτη 20/09, 26/10, 17/01

Η φωτογραφία στην πράξη 01/10, 05/11, 28/01

[Βασική Κατάρτιση]

Εισηγητής: Γιάννης Ριζόμαρκος, Δήμητρα Παπαγεωργίου

Το εργαστήριο, το οποίο αποτελεί την συνέχεια του μαθήματος Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή, έρχεται να αξιοποιήσει τη θεωρία… στην πράξη. Πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο στην Αθήνα, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις επί το έργον και ν’ αποχωρήσουν μ’ ένα σετ άρτιων τεχνικά φωτογραφιών.

Πώς θα πετύχω στην εικόνα μου το «θόλωμα» πίσω από ένα πορτρέτο; Πώς θα κάνω τα τρεχούμενα νερά να μοιάζουν με πέπλο; Πώς θ’ απομονώσω ένα κινούμενο αντικείμενο, ενώ το φόντο θα είναι κουνημένο; Με παραδείγματα, ασκήσεις και υπό την καθοδήγηση του εισηγητή, οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να ελέγχουν τις ρυθμίσεις της μηχανής τους ώστε να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και ν’ απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους. Ο έλεγχος του βάθους πεδίου και της κίνησης, το διαθέσιμο φως και η κατάλληλη έκθεση, η ενδεδειγμένη χρήση του ενσωματωμένου flash είναι κάποια από τα θέματα που θα επικεντρωθεί το σεμινάριο.

Aφορά αρχάριους που διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας, την οποία θα πρέπει να έχουν μαζί τους.

Προτεινόμενες γνώσεις: Εισαγωγή στην Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή.

Παρέχεται βιβλίο φωτογραφικής τεχνικής αρχαρίων (στα Αγγλικά) με επιπλέον κόστος 20 € +ΦΠΑ

Εγγραφές: Έως Τετάρτη 27/09, 01/11, 24/01

Διάρκεια: 4 ώρες
Κόστος: 50€ +ΦΠΑ, Έκπτωση 20% για εγγραφή έως: 27/08, 01/10, 24/12
Ημερομηνία: Κυριακή 01/10, 05/11, 28/01
Ώρες: 12:00–16:00
Εγγραφές: Έως Τετάρτη 27/09, 01/11, 24/01