Απουσία

τραπέζι, υπολείμματα φωτιάς
· Εκθέσεις · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 01 Οκτ 2010

έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Contrast / Αντίθεση

Έξι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Contrast / Αντίθεση». Πρόκειται για ισάριθμες ατομικές εκθέσεις φωτογράφων από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες όμως συνδέονται θεματολογικά κάτω από το πρίσμα του διαμορφωμένου από τον άνθρωπο τοπίου.

Οι εκθέσεις «Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου» του Μάκη Οικονομίδη, «Άλογος τόπος» του Ανδρέα Κατσάκου, «Με τη δύναμη του ανέμου» του Μιχάλη Κωνσταντινίδη, «Εξίσωση» του Δημήτρη Παπαγεωργίου, «Απουσία» του Γιάννη Βουλγαράκη και «Αστικές Μετα-μορφώσεις» του Νικόλαου Μπέντα, εγκαινιάζονται την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00, θα διαρκέσουν έως τις 24 Οκτωβρίου 2010 και θα λειτουργούν με το ακόλουθο ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310 295170-1.

Γιάννης Βουλγαράκης: «Απουσία»

*απουσία, η* (ουσ.)• το να μην είναι κάποιος ή κάτι εκεί όπου θα έπρεπε ή θα μπορούσε να είναι / μη ύπαρξη, έλλειψη.

«Όταν εγώ λείπω, ο κόσμος εξακολουθεί να υπάρχει;» Πόσο επηρεάζει η ανθρώπινη απουσία ή παρουσία τον χώρο; Μεταβάλουμε τόσο δραστικά τα αντικείμενα γύρω μας; Κι όταν φεύγουμε διατηρούν αυτά κάτι από εμάς;
Ερωτήσεις που αγγίζουν το μεταφυσικό και απαντήσεις που είναι αδύνατο να δοθούν. Μια ανάγνωση φωτογραφιών με γνώμονα το κατά πόσον βάζουμε την υπογραφή μας στα αντικείμενα και τους χώρους που αφήνουμε πίσω μας. Μια ανάγνωση που αναζητά «παρόντες - απόντες».

Ο Γιάννης Βουλγαράκης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, σπούδασε γραφικές τέχνες, και φωτογραφία και είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στη θεματική ενότητα «Σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό». Είναι επαγγελματίας φωτογράφος από το 1997, έχοντας αδιάκοπη εκθεσιακή δράση με αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει επίσης επιμεληθεί εκθέσεις φωτογραφίας και εκδόσεις φωτογραφικών λευκωμάτων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (στο Τμήμα της Ψηφιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης), ενώ παράλληλα διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτικές σχολές. Φωτογραφικές του εργασίες έχουν εκδοθεί με τους ακόλουθους τίτλους: Θαλασσινά περάσματα (Αθήνα 2002), Εικόνες της Θράκης (Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Αθήνα 2005) και Η ταυροθυσία στον Μανταμάδο (Επιστήμης Κοινωνία, Αθήνα 2009).

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20.00
Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης