Εισαγωγικό σεμινάριο προσέγγισης της φωτογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ένα σεμινάριο ολιστικής προσέγγισης της φωτογραφικής διαδικασίας, μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παρουσιάζει ο εισηγητής Χάρης Κακαρούχας, στις 13, 14 και 15 Οκτωβρίου 2017, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η φωτογραφική διαδικασία - λήψη, επιλογή και αξιολόγηση εικόνων- βασίζεται στις μέρες μας ως επί το πλείστον σε ορθολογικά και επιστημονικά κριτήρια. Κριτήρια που πηγάζουν από την ανάλυση του περιεχομένου της εικόνας, τη μελέτη της μορφής της μέσα από την ιστορία της τέχνης, αλλά και κριτήρια προερχόμενα από την ψυχανάλυση, την κοινωνιολογία ή την ανθρωπολογία. Ωστόσο, παραβλέπουμε το γεγονός ότι αυτό που υλοποιεί το καλλιτεχνικό έργο δεν είναι παρά το φωτογραφικό βλέμμα που καθρεφτίζει την εσωτερική αλήθεια του δημιουργού και είναι απόλυτα προσωπικό. Και παρότι μπορούμε να το περιγράψουμε ή να το αναλύσουμε, δεν μπορούμε να το προσεγγίσουμε μόνο με τη λογική συνεπαγωγή γιατί απλά είναι κάτι που την υπερβαίνει.
Το σεμινάριο επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής διαδικασίας δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια της συναισθηματικής και της πνευματικής νοημοσύνης (ενσυναίσθηση, διαίσθηση, κ.ά.), καθώς και στην ανάπτυξη μιας συνειδητότητας στο «εδώ και τώρα», που διευκολύνει την οπτική ευφυΐα και οδηγεί στην «άμεση θέαση». Μέσα από βιωματικές και διαλογιστικές ασκήσεις, που ενθαρρύνουν την έκφραση, την όξυνση της ευαισθησίας και τον πειραματισμό, οι συμμετέχοντες καλούνται να συνδεθούν προσωπικά με την εικόνα και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν το προσωπικό τους βλέμμα.
Περιεχόμενο σεμιναρίου: Μυθολογία της εικόνας. Δημιουργικότητα. Οπτική αντίληψη. Συνάντηση με τη φωτογραφία. Προσωπικό όραμα. Portfolio Review με σκοπό την απόκτηση συνειδητότητας σχετικά με την εκάστοτε ματιά.
Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 20 ώρες και θα πραγματοποιηθεί τις εξής ημέρες και ώρες:
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν τις 40 πιο αγαπημένες τους φωτογραφίες και επιπλέον 20 εικόνες (φωτογραφίες ή ζωγραφιές) άλλων δημιουργών που τους αρέσουν πολύ.
Ο Χάρης Κακαρούχας (www.hariskakarouhas.com) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χαρτογραφία στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Οπτική εντύπωση και θεωρία χρώματος στο University of Glasgow (M.Sc) και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στη φωτογραφία στο University of Derby (τίτλος της διατριβής «Προσωπογραφία: Εικονίζοντας τον Εαυτό»). Σπούδασε διάφορους τρόπους θεραπείας μέσω της τέχνης στο Voicing Institute, Puna Multiversity, καθώς και πρακτικές σύγχρονης σωματικής ψυχοθεραπείας στο Diamond logos και Transessence Foundation. Το 1997 εκδίδεται το φωτογραφικό του λεύκωμα με τίτλο «Στα μονοπάτια του χρόνου» από τις εκδόσεις Φωτοχώρος. Το 2003 βραβεύεται με το Βραβείο των Ευρωπαίων εκδοτών και η δουλειά του εκδίδεται σε λεύκωμα με τίτλο «Μετέωρος χρόνος: Ένα πορτραίτο της Κούβας». Το λεύκωμα βραβεύεται το 2004 με το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά λαμβάνει το Schweppes Photographic Portrait Prize ως επιλαχών. Το 2013 γίνεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου Eco-Art Festival στην Αθήνα, το οποίο οργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος φωτογραφικών εκθέσεων ομαδικών και ατομικών ανά τον κόσμο. Παραδίδει φωτογραφικά βιωματικά σεμινάρια με γενικό τίτλο “In sight Photography”.