έκθεσης του Βασίλη Καρκατσέλη
Το Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη "ΥΔΡΙΑ" σας προσκαλεί το βραδάκι της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου για τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καρκατσέλη με τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ».
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό πειραματικά έργα, από τη δεκαετία του 1990.
Τα έργα παρουσιάζονται σε μικρές ενότητες για τη συγχρονία, για την προσθήκη τρίτης διάστασης στις φωτογραφίες, την κατάργηση ή διεύρυνση του ορθογώνιου φωτογραφικού κάδρου, την ένταξη της αφής στην απόλαυση ενός φωτογραφικού έργου, την προσπάθεια δημιουργίας χαοτικών πεδίων, καθώς ένα, το πλέον πρόσφατο, που θα καταδείξει αντιθετικά τη δύναμη και τις διαφοροποιήσεις των ερευνών εκείνης της εποχής.
Τα «φωτογραφήματα» είναι έργα που δημιουργούνται από φωτογραφίες ή στηρίζονται σε αυτές, αλλά δεν τις λες και φωτογραφίες, μια και ξεπερνούν κατά πολύ το αποδεκτό από τους φωτογράφους (ιδιαίτερα εκείνη την εποχή) για το τι μπορεί να περιλαμβάνει/νεται, για πως πρέπει να μοιάζει ή να εκτίθεται μία φωτογραφία και κυρίως για το πότε σταματά η δημιουργία μίας φωτογραφικής εικόνας (την ώρα του ‘κλικ’, της επεξεργασίας, της εκτύπωσης ή μήπως συνεχίζει και μετά από αυτά τα πρωταρχικά στάδια;).
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Δαγτζίδη, που πρώτος αυτός πίστεψε σε αυτό το υλικό, έσκυψε επάνω του και δούλεψε με το δημιουργό τους χρόνια στο συμμάζεμα όλων αυτών των εργασιών, τότε χύμα και διάσπαρτων παντού στο χαοτικό εργαστήριο της οδού Καραϊσκάκη, τις κατέγραψε και βοήθησε να μπουν, όσες προλάβανε, σε μία σειρά.
Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 8 μμ ο Βασίλης Καρκατσέλης θα παρουσιάσει την εποχή, θα μιλήσει για το πλαίσιο και το σύνολο των πειραμάτων που εντάσσονται στη συγκεκριμένη εργασία και θα συζήτηση με το κοινό του για τα «φωτογραφήματα».
Ο Βασίλης Καρκατσέλης γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής το 1952.
Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 13 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ομοίως, τη φωτογραφική του εργασία παρουσίασε σε 33 ατομικές και πάνω από 100 ομαδικές.
Εκδόθηκαν διάφορα έντυπα με κείμενα, δοκίμια, μονογραφίες, ποίηση, χαρακτικά και φωτογραφίες του. Αρθρογράφησε μακροχρόνια σε διάφορα έντυπα και περιοδικά τέχνης.
Διετέλεσε Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων το 1984 ιδρύει τη Φωτογραφική Ομάδα Τριανδρίας, γνωστή σε όλους σήμερα, σα Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είναι Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής του Επιτροπής.
Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών. Διδάσκει το αντικείμενό του παντού όπου του ζητηθεί.
Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για την τέχνη, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.
Παρουσίασε την πρόσφατη εργασία του σε πολλούς χώρους και θεσμούς, και ανάμεσά τους στο Γαλλικό Salon, στο Βελιγράδι, τις Βρυξέλες, το Δουβλίνο, το Μεξικό, το Περού, την Ισπανία, Σερβία, Κροατία, Κίνα, στην Κωνσταντινούπολη και Σουηδία πολλαπλώς, τις Φωτογραφικές Ημέρες του Κάουνας στη Λιθουανία, στο ¨Ευρωπαίοι Δημιουργοί¨ στο Lotz της Πολωνίας, το Ουγγρικό Μουσείο Φωτογραφίας, τα Φεστιβάλ Marigrafia και Photovakation της Βουλγαρίας, την Biennale του Άμστερνταμ, την Phodar Bienniale, τη Φωτογραφική Συγκυρία και τη PHOTOBIENNALE, το Ίδρυμα Τσιχριτζή, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, την 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και φυσικά, σε πολλούς άλλους εξωθεσμικούς χώρους.