στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και η οργάνωση Terre des hommes ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν workshop συμμετοχικής φωτογραφίας για Θεσσαλονικείς και πρόσφυγες με εισηγητή τον βραβευμένο φωτογράφο Αλέξανδρο Αβραμίδη.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχάριους ενήλικες 18-30 ετών, οι οποίοι μαζί με πρόσφυγες που υποστηρίζονται από την Terre des hommes, θα εξοικειωθούν με τη φωτογραφική τέχνη και θα ενημερωθούν για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες, ενώ θα παράγουν τα δικά τους πρότζεκτ, πραγματοποιώντας φωτογραφικές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της συλλογικής αυτής δράσης είναι η γνωριμία των κατοίκων της πόλης με τους πρόσφυγες, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η ανάπτυξη της συνεργατικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η ανταλλαγή κουλτούρας σχετικά με τη φωτογραφία.
Η δράση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (European Commission – DG ECHO).
Το workshop θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, από τις 20 Νοεμβρίου 2017 μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2018, ώρες 11:00-14:00, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι οι συμμετέχοντες να διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Ο Αλέξανδρος Αβραμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο του φωτορεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με πλήθος εντύπων. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία στην ομάδα φωτογραφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη φωτογραφική ομάδα του πρακτορείου Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Απρίλιο του 2016, τα μέλη της ομάδας (Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρος Αβραμίδης, Stoyan Nenov, Laszlo Balogh), μοιράστηκαν το κορυφαίο, διεθνώς, βραβείο Pulitzer/Κατηγορία φωτογραφίας «έκτακτης επικαιρότητας», με τη φωτογραφική ομάδα της εφημερίδας "The New York Times".
Η Terre des hommes, διεθνής οργάνωση με δράσεις στην προστασία παιδιού σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια με στόχο την προστασία χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, εστιάζοντας στη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας τους από την εμπορία ανθρώπων και κάθε είδους εκμετάλλευση και βία, καθώς και στην ενδυνάμωση των συστημάτων προστασίας παιδιού και προστασίας δικαιωμάτων μειονοτήτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πρόνοια και στην εργασία. Ειδικότερα, η Terre des hommes είναι παρούσα στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2016 με δράσεις στις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου και παρέχει σε ανήλικους πρόσφυγες και στους κηδεμόνες τους κάλυψη βασικών αναγκών, εκπαιδευτική υποστήριξη και υπηρεσίες προστασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα κράτη μέλη της είναι ο κορυφαίος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), η ΕΕ βοηθάει πάνω από 120 εκατομμύρια θύματα συγκρούσεων και καταστροφών κάθε χρόνο. Με την έδρα της στις Βρυξέλλες και με ένα παγκόσμιο δίκτυο τοπικών γραφείων, η ECHO παρέχει βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες αποκλειστικά βάσει ανθρωπιστικών αναγκών, χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, εθνότητας, θρησκείας, φύλου, ηλικίας, εθνικότητας ή πολιτικού προσανατολισμού.
*Φωτογραφία: Βασίλης Παντελίδης