Έξι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί στο σεμινάριο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

γυναίκες περπατάνε αγκαζέ σε χωματόδρομο πόλης / Αναζήτηση_Λίβανος
· Μαθήματα - Σεμινάρια · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 20 Ιαν 2018

νέο σεμινάριο από το ΜΦΘ

Νέο θεωρητικό σεμινάριο με εισηγητές καλλιτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης και των μαζικών μέσων διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο αποτελείται από έξι τρίωρες εισηγήσεις σχετικά με τη φωτογραφία και τα πολιτικά της συμφραζόμενα, την πολυσημία της φωτογραφικής εικόνας, τους προβληματισμούς που συνδέονται με τη φωτογραφική τέχνη. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία ανεξάρτητα από τις γνώσεις τους γύρω από το αντικείμενο ή την επαγγελματική τους ενασχόληση με αυτό.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται Παρασκευή από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου (εκτός από την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου), τις ώρες 18:00-21:00.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους εισηγητές και το περιεχόμενο των μαθημάτων, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310-566716 / info.thmp@culture.gr).

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

26 Ιανουαρίου: Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος, Το θέμα και η φωτογραφία: Από τη θεωρία (κριτήρια κρίσης του φωτογραφικού έργου) στην πράξη (Τι, πώς, γιατί φωτογραφίζω)
2 Φεβρουαρίου: Πάρις Πετρίδης, Το σύγχρονο ντοκουμέντο: Από το γεγονός στην επινόηση
9 Φεβρουαρίου: Μανώλης Σκούφιας, Η κρυφή γοητεία της τοπιογραφίας
23 Φεβρουαρίου: Γεώργιος Κατσάγγελος, Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
2Μαρτίου: Γιάννης Σταυρακάκης, Ψυχανάλυση της εικόνας και πολιτικές του υποκειμένου
9 Μαρτίου: Γρηγόρης Πασχαλίδης, Selfies: Αυτο(ανα)παράσταση στην ψηφιακή εποχή

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα εισηγήσεων

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πλαστικές τέχνες και φωτογραφία στην École d’arts décoratifs και στο Université Paris 8, στο οποίο ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Παράλληλα, εργάστηκε ως ανεξάρτητος φωτογράφος για διαφημιστικά γραφεία, στούντιο φωτογραφίας και για το δημοσιογραφικό πρακτορείο Wostok. Διετέλεσε, επίσης, ανταποκριτής φωτογράφος στη Γαλλία για τα περιοδικά Ένα, Flash και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ιδέες και Λύσεις και Deco Figaro. Από το 2006 διδάσκει στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Πάρις Πετρίδης είναι φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας (PhD). Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Καθ’ οδόν (Ιστός, 1998), Γαμήλιο άλμπουμ (Ιστός, 2002), Σημειώσεις στην άκρη του δρόμου (Άγρα, 2006), Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης (Άγρα, 2007), Εδώ: Τόποι βίας στη Θεσσαλονίκη (με επιμέλεια κειμένων Σάκη Σερέφα - Άγρα, 2012), Λεπτομέρειες στο κέντρο της πόλης (Ιστός, 2016), The void and the country (Blue Sky Books, 2016), Ατομικό αναμνηστικό (Άγρα - University Studio Press, 2017). (www.parispetridis.com)

Ο Μανώλης Σκούφιας γεννήθηκε στη Βέροια (1965). Σπούδασε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών, έκανε διδακτορικό στη φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Westminster. Διδάσκει φωτογραφία στο ΙΙΕΚ ESP στη Θεσσαλονίκη. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από το 2016. Υπήρξε συνεπιμελητής της έκθεσης «Πορτραίτα ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου - Δημήτρης Χαρισιάδης».

Ο Γεώργιος Κατσάγγελος σπούδασε φωτογραφία με υποτροφία, στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης. Δάσκαλός του υπήρξε ο Walter Rosenblum. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από το 2002 έως το 2005. Από το 2006 έως το 2010 ήταν κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Σήμερα είναι καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για τη δουλειά του στη φωτογραφία.

Ο Γιάννης Σταυρακάκης σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ανάλυση λόγου στο Πανεπιστήμιο του Essex. Εργάστηκε στα Πανεπιστήμια του Essex και του Nottingham. Από το 2006 διδάσκει ανάλυση πολιτικού λόγου και πολιτική θεωρία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι μελέτες του Ο Λακάν και το πολιτικό (Ψυχογιός, 2008) και Η λακανική αριστερά (Σαββάλας, 2012), ενώ έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη (Εκκρεμές, 2008), Όψεις λογοκρισίας στην Ελλάδα (Νεφέλη, 2008), Νεολαία: ο αστάθμητος παράγοντας; (Πολύτροπον, 2008). Τελευταίο του βιβλίο (από κοινού με τον Νικόλα Σεβαστάκη) η μελέτη Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, 2012).

O Γρηγόρης Πασχαλίδης είναι καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών στο Tμήμα Δημοσιογραφίας & Mέσων Mαζικής Eπικοινωνίας του AΠΘ. Είναι συγγραφέας των H ποιητική της αυτοβιογραφίας (1993), Εισαγωγή στη μελέτη του πολιτισμού (2002) και Τα νοήματα της φωτογραφίας (2012), καθώς και μελετημάτων για τη θεωρία και ιστορία της λογοτεχνίας και των μέσων επικοινωνίας, τη σημειωτική και τη σύγχρονη δημοφιλή και οπτική κουλτούρα, την πολιτισμική θεωρία και την πολιτισμική πολιτική.

*Φωτογραφία: Σπύρος Στάβερης, Αναζήτηση_Λίβανος, από την έκθεση «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια», ΜΦΘ, 2011