Σειριακότητα (seriality) φωτογραφικού έργου

flyer εκδήλωσης
· Workshops · Ηράκλειο Κρήτης // Δημοσίευση: 30 Απρ 2018
Η εγγενής αδυναμία του φωτογραφικού καρέ να επικοινωνήσει ικανοποιητικά ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα -νοηματικό ή αισθητικό- που θα κρατούσε εντός ελέγχου την πρόσληψή του –πρόθεσης δημιουργού ή ερμηνείας θεατή- οδηγεί συχνά στην παραγωγή σειράς εικόνων. 
 
Ποιοί είναι οι τρόποι επίτευξης συναφών εικόνων? Ποιοί είναι οι πιθανοί στόχοι συνύπαρξής τους? Πως συνδιαλέγεται η τελική σειρά με συμπαραδηλώσεις και συνκείμενα από άλλα είδη εικόνων & συστημάτων επικοινωνίας? Πως αρθώνεται λεκτικά μια συνοδευτική πληροφόρηση του θεατή, βοηθητική προς το έργο, που να συνυπάρχει αρμονικά με αυτό και να το συμπληρώνει εποικοδομητικά δίχως να το παραμορφώνει? 
 
Το workshop αυτό φροντιζει για μια εισαγωγή στην κατανόηση της φωτογραφικής πρακτικής όταν αυτή χρησιμοποιεί μια σειρά από εικόνες για να δομήσει αποτελεσματικότερα το οπτικό επιχείρημα του δημιουργού πάνω σε ένα συνειδητά επιλεγμένο θέμα. 
 
Οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι ασχέτως γνωσιακού επιπέδου, ωστόσο βοηθάει σημαντικά εκείνους που κατέχουν ήδη επαρκή γνώση φωτογραφικών τεχνικών. Αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και παρουσίαση μιας φωτογραφικής εργασίας είναι το προσδοκόμενο κίνητρό τους. Θα παροτρυνθούν να φέρουν προς συζήτηση τις αγωνίες τους περί δόμησης μιας φωτογραφικής σειράς τους -με αφετηρία εικόνες που ήδη έχουν παράξει, ή και εικόνες που θα παραχθούν στη διάρκεια του workshop. Επίσης θα καθοδηγηθούν στο πως να κατασκευάσουν μια ραχοκοκαλιά συναρμογής φωτογραφικών εικόνων σε ένα συμπαγές, ολοκληρωμένο, οπτικό επιχείρημα και στο να συντάξουν ένα συνοδευτικό κείμενο.
 
Χρονοδιάγραμμα συναντήσεων: 
 
Παρασκευή 4 Μαίου, 19:00 – 22:00 
α. Ανοιχτή παρουσίαση του workshop Σειριακότητα (seriality) φωτογραφικού έργου. Περιγραφή δράσης, δηλώσεις συμμετοχής, προτεινόμενες ενέργειες για προετοιμασία του workshop.
β. Παρουσίαση φωτογραφικού έργου του Βασίλη Κάντα
 
Σάββατο 5 Μαίου, 11:00 – 17:30
1. Σύμπνοια εικόνων: τρόποι επίτευξης φωτογραφικής συνοχής 
2. Από τη μία εικόνα σε ποιά άλλη? τρόποι επινόησης επέκτασης φωτογραφικής σειράς 
3. Πλαίσια για πλαίσια: άρθρωση συνοδευτικού κειμένου φωτογραφικού έργου
Πρόχειρη επεξεργασία (σκαρίφημα) εικόνων & κειμένων των συμμετεχόντων.
 
Σάββατο 5 Μαίου, 17:30 – Κυριακή 6 Μαίου, 12:00 
Προαιρετικά, επιπλέον προσωπική ενασχόληση σε επιλεγμένο θέμα (λήψη εικόνων & συγγραφή κειμένου) ως προετοιμασία για την παρουσίαση.
 
Κυριακή 6 Μαίου, 12:00 – 16:30
Ομαδική παρουσίαση και συζήτηση σε φωτογραφίες (σε συνάφεια με τηθεματική του workshop) & κείμενα των συμμετεχόντων
a. 12:00- 14:30, Portfolios’ open discussion 
b. 14:45 -16:30, 10’ 1-1 portfolio reviews, κατόπιν ραντεβού 
 
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
(με προαιρετική, ελεύθερη συνεισφορά, αποκλειστικά προς ανάπτυξη της Νομαδικής βιβλιοθήκης του Medphoto)
 
Δηλώσεις συμμετοχής: είτε στο Comeet κατά την παρουσίαση της Παρασκευής 4 Μαίου, είτε με έκφραση ενδιαφέροντος στο info@pres.org.gr έως 04/05/2018, με διευκρίνηση ποιών επιμέρους κομματιών του workshop –αν όχι το σύνολό του- επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Για τυχόν απορίες, παρακαλώ απευθυνθείτε στο παραπάνω email address.
 
Διοργάνωση workshop: Medphoto, Pres, Comeet.
Εισηγητής: Βασίλης Κάντας
 
Ο Βασίλης Κάντας κατέχει διδακτορικό στο πεδίο Φιλοσοφία του φωτογραφικού μέσου· στη διατριβή του ‘Unfolding the act of Photography’ πρότεινε ένα ολιστικό μοντέλο ανάγνωσης της φωτογραφικής εικόνας. Έχει εργασθεί ως λέκτορας Φωτογραφίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, London South Bank University, London College of Communication), επιμορφωτής σεμιναρίων περί Επικοινωνίας της Εικόνας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) εκπαιδευτής Φωτογραφίας (ΔΙΕΚ Κηφισιάς & Χαιδαρίου), σε studios διαφημιστικής εικόνας κ.α.