Θεσσαλονίκη (Re)Visions

λογότυπο φορέα
· Workshops · Θεσσαλονίκη // Δημοσίευση: 14 Οκτ 2010

workshops στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Δημιουργικά εργαστήρια (workshops) για το ψηφιακό βίντεο και το VideoArt με τη συμμετοχή τεσσάρων δημιουργών από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία πραγματοποιούνται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη (Re)visions» που διοργανώνουν το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Φ.Γκ.Λόρκα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου
17.30- 21.30: Παραγωγή και επιμέλεια έργων τέχνης με τη χρήση νέων μέσων
Mike Stubbs (Βρετανία), Κινηματογραφιστής / Εικαστικός Καλλιτέχνης / Διευθυντής του FACT (Foundation of Art and Creative Technology)

------------------------------------------------------------

Σάββατο 16 Οκτωβρίου
10.30 - 14.00, Φωτογραφία και Video Art
David Jimenez (Ισπανία), Φωτογράφος, Video Artist

17.30 – 20:30: Κινηματογράφος και αυτοβιογραφία: μια εξερεύνηση των διαφορετικών μεθόδων, τόπων και φορέων του «Τρίτου-κινηματογράφου» (cinema-povero)
Vincent Dieutre (Γαλλία), Σκηνοθέτης, Καθηγητής, Σχολή FEMIS

--------------------------------------------------------------

Κυριακή 17 Οκτωβρίου
10.00 - 14.00: Επεμβάσεις στον αστικό και ιδιωτικό χώρο
Michael Kuball (Γερμανία), Καθηγητής, Ανωτάτη Σχολή για Τέχνη Πολυμέσων, Κολωνία

17.00 - 19.00: Κινηματογράφος και αυτοβιογραφία: μια εξερεύνηση των διαφορετικών μεθόδων, τόπων και φορέων του «Τρίτου-κινηματογράφου» (cinema-povero)
Vincent Dieutre (Γαλλία), Σκηνοθέτης, Καθηγητής, Σχολή FEMIS

------------------------------------------------------------------
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν στο κοινό κατόπιν κράτησης θέσης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με την κ. Μαριάνθη Πάσχου, τηλ: 2310.821231, e-mail: mpaschou@ift.gr.

Οι τέσσερις δημιουργοί θα αποτελέσουν τη διεθνή επιτροπή του διαγωνισμού νέων ερασιτεχνών δημιουργών ψηφιακού βίντεο και VideoArt «Θεσσαλονίκη (Re)visions» που διοργανώνουν τα τέσσερα ξένα πολιτιστικά ινστιτούτα της Θεσσαλονίκης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011.

Βιογραφικά

Mike Stubbs (Βρετανία)
Έχοντας σπουδάσει στο Royal College of Art και το Cardiff College of Art, ο Mike Stubbs είναι ένας κινηματογραφιστής το έργο του οποίου περιλαμβάνει ταινίες, video art, μεγάλης κλίμακας δημόσιες προβολές και new media installations.
Είναι Διευθυντής του FACT (Foundation of Art and Creative Technology) (http://www.fact.co.uk/) από το Μάιο του 2007. Προηγουμένως εργάστηκε ως Υπεύθυνος Εκθέσεων στο Australian Centre for Moving Image (ACMI) και ως Senior Research Resident στο Τμήμα Σπουδών Τηλεοπτικής Απεικόνισης (Television Imaging) του Πανεπιστημίου του Dundee, ενώ υπήρξε και ιδρυτής-Διευθυντής της εταιρείας Hull Time Based Arts (HTBA).
Πρόσφατες πρωτοβουλίες του περιλαμβάνουν την υποστήριξη του νέου φεστιβάλ - AND (Abandon Normal Devices) Festival of New Cinema and Digital Culture και την ίδρυση του νέου online καλλιτεχνικού καναλιού www.fact.tv.

David Jiménez (Ισπανία)
Γεννήθηκε στη Σεβίλη το 1970. Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Μαδρίτη, όπου ζει και εργάζεται σήμερα, ενώ παρακολούθησε workshops από τους Duane Michals, Antoine d´Agata, Mark Klett, Eikoh Hosoe, Jan Saudek, Bernard Plossu και άλλους.
Έχει πραγματοποιήσει διάφορες ατομικές εργασίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε βιβλία και εκθέσεις στην Ισπανία και αλλού. Έχει διακριθεί με το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου φωτογράφου στη PhotoEspaña το 1999 και με το πρώτο βραβείο στο Notodofotofest το 2005. Έχει εκδώσει τρία βιβλία: Infinito (Infinite) και Estos y otros lugares (These and other places) το 2000, Sevilla Santa Semana (Seville Holy Week) το 2003.
Μεταξύ άλλων, έχει εκθέσει τη δουλειά του στη Μαδρίτη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Ρότερνταμ, την Τουλούζη, την Αρλ, το Τορίνο και την Μπογκοτά. Έργα του παρουσιάζονται στον κατάλογο πολλών ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών στην Ισπανία. Επίσης, διδάσκει φωτογραφία μέσα από workshops και διαλέξεις.

Vincent Dieutre (Γαλλία)
Γεννήθηκε στη Γαλλία στις 25 Νοεμβρίου 1960. Σπούδασε κινηματογράφο στο IDHEC (Ινστιτούτο Ανωτάτων κινηματογραφικών σπουδών) και εξερεύνησε «την αισθητική της σύγχυσης» στη μεταπτυχιακή του εργασία. Το 1989, με υποτροφία της Villa Médicis βρίσκεται στη Ρώμη και στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και στη σχολή Femis (Ανώτατη Κρατική Σχολή των επαγγελμάτων της εικόνας και του ήχου). Οι ταινίες του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία.
Στο εργαστήριο θα ερευνήσει το πώς η μνήμη, η ατομική και η συλλογική, μπορεί να είναι γυρισμένη σε διάφορους τόπους, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, στην οποία ο ίδιος έχει μια προσωπική ιστορία να διερευνήσει μαζί με τους συμμετέχοντες. Θα εξηγήσει επίσης την έννοια του "Τρίτου-Κινηματογράφου».

Mischa Kuball (Γερμανία)
Γεννήθηκε το 1959 στο Ντύσελντορφ όπου και ζει. Από το 1991 διδάσκει με ανάθεση διδασκαλίας και υλοποιεί προγράμματα σε πανεπιστήμια και σχολές καλών τεχνών. Έχει κερδίσει πολλές υποτροφίες και βραβεία, όπως το Κρατικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (1993). Έχει εργαστεί ως τακτικός καθηγητής στην Καρλσρούη και από τον Οκτώβριο του 2007 έχει αναλάβει την ίδια θέση ως τακτικός καθηγητής στην Έδρα Πολυμέσων στην Ανωτάτη Σχολή για Τέχνη Πολυμέσων στην Κολωνία. Το 2007 ίδρυσε το Πειραματικό Εργαστήριο MinusEins.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Νεολαίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων, με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την ευγενική χορηγία των καταστημάτων ΠΛΑΙΣΙΟ