21 ειδικοί θα συναντηθούν με 70 επιλεγμένους φωτογράφους στο πλαίσιο μίας νέας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για τη φωτογραφία
Για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και μέσα από τη νέα αυτή Ευρωπαϊκή πλατφόρμα TransEurope Photo Project (συγχρηματοδότηση προγράμματος από Creative Europe, της EACEA), εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του έργου φωτογράφων και εικαστικών που χρησιμοποιούν τη φωτογραφία, ανερχόμενων αλλά και όσων είναι στη μέση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.
Το TransEurope έχει ως στόχο την εκπαίδευση, την παραγωγή πολιτιστικού έργου και την επαγγελματική δικτύωση ανάμεσα σε φωτογράφους/εικαστικούς, ειδικούς του χώρου, καθώς και σε πολιτιστικούς/εκπαι δευτικούς οργανισμούς που συμμετέχουν.
Παράλληλα, η δημιουργία μιας ψηφιακής βάσης αυτών δεδομένων θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκής φωτογραφικής σκηνής.
H αρχιτεκτονική του είναι συγκεκριμένη και αντανακλάται σε τέσσερα στάδια:
α) τα προπαρασκευαστικά εργαστήρια των portfolio reviews σε 14 χώρες,
β) τα portfolio reviews και τις παράλληλες δράσεις στις τρεις χώρες των εταίρων,
γ) τις εκθέσεις που θα προκύψουν από τριάντα επιλεγμένες εργασίες και τον κατάλογό της,
δ) τη ψηφιακή πλατφόρμα – www.transeuropephoto.eu
Σε αυτή τη φάση το Πρόγραμμα βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο του με τη διεξαγωγή των Portfolio Reviews και των Παράλληλων δράσεων. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως αυτή αποτελεί την κορύφωση των δράσεων του 2018 που έχουν ξεκινήσει εδώ και 9 μήνες από το πρώτο στάδιο.
Το πρώτο στάδιο - Προπαρασκευαστικά εργαστήρια
Τα προπαρασκευαστικά εργαστήρια κάλυψαν ένα φάσμα 14 χωρών*, έχοντας ως κέντρα-πυρήνες τους τρεις διοργανωτές, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία.
Με αυτόν τον τρόπο απλώθηκαν σε γειτονικές τους χώρες, προσκαλώντας διεθνείς ειδικούς του χώρου, που έδειξαν ο καθένας μέσα από τη δική του εμπειρία τον τρόπο που κανείς χρειάζεται να οργανώνει και να επιλέγει τη δουλειά του, το πώς να δομεί το θεωρητικό του αφήγημα, ενώ παράλληλα έδωσαν και εξατομικευμένες συμβουλές.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι ειδικοί που προσκλήθηκαν στα πέντε προπαρασκευαστικά εργαστήρια που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα του προγράμματος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Moritz Neumüller, στο Ζάγκρεμπ, στο Academy of Dramatic Art (17/3), Jean-Christian Béchet στη Λευκωσία, Point Centre for Contemporary Art (31/3), Christine Ollier στο Βελιγράδι (10/4) στο Dom Omladine Arno Gisinger στην Αθήνα (26-27/4) στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (πραγματοποιώντας δύο εργαστήρια), και ένα με τον Lewis Bush στο Βουκουρέστι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 30/5 στο SwitchLab.
Το δεύτερο στάδιο - Portfolio Reviews στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
H πρόσκληση ενδιαφέροντος για δηλώσεις συμμετοχών στα Portfolio Reviews της Αθήνας είναι ακόμη ανοιχτή μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ η δράση θα διεξαχθεί από 21 έως 23 Ιουνίου 2018, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
Εκεί 70 επιλεγμένοι φωτογράφοι θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε 21 ειδικούς - διευθυντές μουσείων και φεστιβάλ, επιμελητές, ακαδημαϊκούς, εκδότες, διευθυντές δημιουργικού κ.α., ενώ οι περίπου 600 συναντήσεις θα πλαισιωθούν και από ένα Παράλληλο Πρόγραμμα δράσεων.
Το σημαντικό στοιχείο αυτής της δράσης είναι ότι θα διεξαχθούν την ίδια περίοδο portfolio reviews και στις άλλες 2 διοργανώτριες χώρες (Ελσίνκι 16-18/5, Μαδρίτη 4-5/6) και από το σύνολο όλων των συμμετοχών, των 210 δηλαδή φωτογράφων/εικαστικών που θα συμμετάσχουν, θα επιλεγούν 30.
Τρίτο στάδιο - Παραγωγή τριών εκθέσεων και συνοδευτικός κατάλογος
Οι 30 εργασίες που θα διακριθούν από το δεύτερο στάδιο θα έχουν τη δυνατότητα να επιλεχθούν για να παρουσιαστούν σε μία, έως και στις τρεις από τις ομαδικές εκθέσεις που θα διοργανωθούν από τρεις διαφορετικές επιμελητές σε κάθε μία πρωτεύουσα: 1ο τρίμηνο 2019: στο Μουσείο Φωτογραφίας της Φινλανδίας, Ελσίνκι, 2ο τρίμηνο 2019: στο Διεθνές Φεστιβάλ φωτογραφίας και Οπτικών Τεχνών_ Photoespaña, Μαδρίτη, και 3ο τρίμηνο 2019: σε ειδική δράση στη Αθήνα. Οι επιλεγμένες εργασίες θα περιληφθούν επίσης, στον συνοδευτικό κατάλογο/περιοδικό που θα εκδοθεί και στη ψηφιακή πλατφόρμα.
Το TransEurope Photo Project (2017-2019) -www.transeuropephoto.eu- συνδιοργανώνεται από τη Fundación Contemporánea (Μαδρίτη–επικεφαλής εταίρος), το Μουσείο Φωτογραφίας της Φινλανδίας (Ελσίνκι) και την EuroMare (Αθήνα). Συντονιστές του προγράμματος είναι οι: Ana Morales, Tiina Rauhala και Βαγγέλης Ιωακειμίδης αντίστοιχα για τον κάθε φορέα.
Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ ή επικοινωνήστε:
Γεωργία Γκίνη athens@transeuropephoto.eu
*Ο κάθε εταίρος ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση προπαρασκευαστικού εργαστηρίου στην χώρα του, καθώς και στις παρακάτω χώρες, ανάλογα με τη γεωγραφική εγγύτητα τους: • Ισπανία για τις Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία • Φινλανδία για τις Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία και • Ελλάδα για τις Κροατία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία.