Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών

flyer εκδήλωσης
· Εκθέσεις · Χανιά // Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2018

έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ στα Χανιά

Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει και παρουσιάζει με τον Ιστιοπλοϊκό  Όμιλο Χανίων την  9η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ, με θέμα "Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών".

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή την συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς

Από τον Μάιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2016 γεννήθηκε ένα φωτογραφικό έργο με σκοπό να φωτίσει την αθέατη πλευρά του Εύζωνα, ενός Ελληνικού συμβόλου παγκόσμιας αναγνώρισης. Η φωτογράφος ξεκινά το οδοιπορικό της ακολουθώντας τους Εύζωνες από το ξημέρωμα στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, για την έπαρση και την υποστολή της ελληνικής σημαίας, και καταλήγει μαζί τους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ο φωτογραφικός φακός της τους έχει αποτυπώσει σε εθιμοτυπικές αποστολές εντός και εκτός του Προεδρικού Μεγάρου, αλλά και στην καθημερινότητά τους.

Ανέπτυξε φιλική σχέση και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, συζητώντας μαζί τους για την ευσυνειδησία, την αφοσίωση και την προσήλωση στο καθήκον τους. Οι Εύζωνες αψηφούν τις καιρικές συνθήκες και αποτελούν παράδειγμα στρατιωτικής αρετής, ήθους και απαράμιλλης ελληνικής λεβεντιάς. Στο έργο της φωτογράφου καταγράφεται η παραδοσιακή στολή που φέρει πλήθος συμβολισμών. Είναι η μοναδική γυναίκα φωτογράφος, που κατάφερε να απαθανατίσει με περίσσιο σεβασμό και εκτίμηση το εξαίρετο σώμα του Ελληνικού Στρατού, αποτυπώνοντας στιγμές του αξιώματός τους αλλά και της ανθρώπινης πλευράς τους.

Στην έκθεση η καλλιτέχνης θα παρουσιάσει φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια “... Ως φωτογράφος νιώθω ότι ήταν καθήκον μου να προβάλω στον κόσμο την μοναδικότητα του Εύζωνα. Να δείξω όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δούμε και δεν θα ακούσουμε ποτέ. Με το φακό μου προσπάθησα να καταγράψω το μεγαλείο, την υπομονή και την επιμονή τους, τη δύσκολη εκπαίδευση, τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις σημαντικές στιγμές σε κάθε πτυχή της θητείας τους. Το στιβαρό χτύπημα των τσαρουχιών τους και την αγέρωχη θωριά τους. Το περήφανο βήμα και την ορμή στο πέταγμα της φουστανέλας που μαρτυρούν το σθένος και το ζήλο του Εύζωνα, την ψυχή του Έλληνα. Με το έργο αυτό επιχειρώ να συμβάλω με το δικό μου τρόπο, στην τεκμηρίωση και στην ακέραιη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των ιδανικών της πατρίδας μας. Η πατρίδα και τα ανθρώπινα ιδανικά είναι υπόθεση όλων μας, αλλά και υπέρβαση για τον κάθε ένα από μας.”

Η φωτογραφική έκθεση συνοδεύεται από μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο από τις δραστηριότητες που παίρνουν μέρος, μέσα στην Προεδρική φρουρά, στην Ακρόπολη και στην επίσημη αλλαγή στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η έκθεση φωτογραφίας σκοπό έχει να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά και οι ενήλικες, φέρνοντάς τους σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τις αξίες μας.

ΠOΡΕΙΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

1η/ ΑΘΗΝΑ 22.03 - 03.04 / 2016
Η έκθεση φωτογραφίας “Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών”, εγκαινιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και σύσσωμη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

2η/ ΚΑΒΑΛΑ 27.06 - 06.07 / 2016
Στη συνέχεια η έκθεση μεταφέρθηκε στον Ν. Καβάλας όπου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την Δήμαρχο και την Πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης.  Παραβρέθηκαν μέλη του Δ/Σ, εκπρόσωποι του Στρατού και της Εκκλησιάς καθώς και πλήθος κόσμου.

3η/ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26.10 - 05.11 / 2017
Η έκθεση φωτογραφίας “Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών” συνεχίστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή την Εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Την έκθεση τίμησε ο Κυβερνήτης του Θωρηκτού "Γ.Αβέρωφ", Αρχιπλοίαρχος Σ. Χαραλαμπόπουλος  Π.Ν, καθώς και οι υπασπιστές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

4η/ ΑΘΗΝΑ 02.12.2017
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, φιλοξένησε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας μαζί με το 13ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών την έκθεση φωτογραφίας, παρουσία 18.000 Ποντίων που ταξίδεψαν απ όλη την Ελλάδα.

5η/ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 17.02 - 25.02 / 2018
Η Π.Ε. Θεσπρωτίας οργάνωσε την έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου “Πάνθεον“. Στην έκθεση παραβρέθηκε ο Αντιπεριφεριάρχης Θ. Πιτούλης, βουλευτές και εκπρόσωποι αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών.

6η/ ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 28.02 - 11.03 / 2018
Το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Γαλατσίου παρουσίασε στο Πολιτιστικό κέντρο “Καμίνι” την έκθεση φωτογραφίας, παρουσία του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου Παιδείας, προσωπικό του Δήμου καθώς και πλήθος δημοτών. Στην έκθεση παραβρεθήκαν διευθυντές σχολείων και παιδιά.

7η/ ΘΩΡΗΚΤΟ “Γ.ΑΒΕΡΩΦ” 14.03 - 01.04 / 2018
Η έκθεση φωτογραφίας φιλοξενήθηκε στο Θωρηκτό “Γ. Αβέρωφ” στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς. Ήταν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

8η/ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑ/ΣΥΝΤΑΓΜΑ 17.03 - 26.03 / 2018                                                    
Ο Όμιλος ξενοδοχείων Αμαλία στο πλαίσιο της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, παρουσίασε μια πρωτοπόρα εικαστική δράση στην πρόσοψη του ξενοδοχείου Αμαλία στο Σύνταγμα.  Το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από μακριά μερικά από τα εκθέματα, που φιλοτέχνησαν την πρόσοψη σε μέγεθος 3 μέτρων το καθένα.

Μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται πλέον μόνιμα, με τα 6 βασικά έργα των στολών, σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα 2 μέτρα, στο Πολεμικό μουσείο Αθηνών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ
Ο κύκλος του πολυετούς φωτογραφικού έργου “ΕΥΖΩΝΕΣ / ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ”, θα ολοκληρωθεί με την υπό έκδοση ομότιτλου λευκώματος, με ελληνοαγγλικό κείμενο και φωτογραφικό υλικό με εικαστική προσέγγιση 270 σελ. Το λεύκωμα περιέχει βιογραφικό κείμενο, εξιστορώντας γεγονότα από τη θητεία στην Προεδρική φρουρά και φωτογραφικό υλικό από στιγμιότυπα της ζωής του Εύζωνα.

Με τίμησαν με τους προλόγους τους στο λεύκωμα οι κάτωθι:

Αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή προς το επίλεκτο Σώμα των Ευζώνων προλογίζω, και εγώ, την έκδοση αυτή, η οποία απεικονίζει την καθοριστική προσφορά των Ευζώνων στη νεότερη ιστορία του Έθνους μας.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Β. Παυλόπουλος

Στο λεύκωμα αυτό παρουσιάζεται, με σεβασμό στην ιστορία των Ευζώνων, η καθημερινότητά τους, που χαρακτηρίζεται από την ευσυνειδησία, την αφοσίωση και την προσήλωση στο καθήκον.
Κάρολος Παπούλιας, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Συγχαίρω εκ μέσης καρδίας την κα. Χατζηαδάμ και εύχομαι το λεύκωμα ν’ αποτελέσει αφορμή εμψυχώσεων του δοκιμασμένου λαού μας, για τον οποίο επικαλούμαι την ευλογία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και τις προς Αυτόν πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Μετ’ ευχών διαπύρων, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’

Και τα συγχαρητήριά μου δεν περιορίζονται μόνο στις εκπληκτικές φωτογραφίες, στη διορατικότητα και το ταλέντο, που σίγουρα διαθέτει, άλλωστε αυτά τα μαρτυρεί η επιτυχημένη επαγγελματική της διαδρομή, αλλά γιατί επιλέγει εύστοχα ως θέμα της, στους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς μας, το παράδειγμα της στρατιωτικής αρετής, το παράδειγμα ήθους, συνεισφέροντας στον εθνικό σκοπό που όλοι αυτό τον καιρό υπηρετούμε.
Πάνος Καμμένος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Το λεύκωμα αυτό αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας στον κόσμο τού ίσως πιο αντιπροσωπευτικού Σώματος της Ελληνικής Στρατιωτικής ιστορίας. Του Ευζωνικού τμήματος της Προεδρικής φρουράς.
Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ