Photo Sunday / Σεπτέμβριος 2018

Νικήτρια φωτογραφία του διαγωνισμού
· Διαγωνισμοί · Αποτελέσματα // Δημοσίευση: 15 Οκτ 2018

αποτελέσματα

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε το 9ο Photo Sunday για το 2018 που διεξήχθη την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 από τις 00:00 έως τις 23:59, παράλληλα σε 10 πόλεις της χώρας μας και συνδιοργανώθηκε από τη Φωτογραφική Ομάδα fplus, τη Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion, τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, τη Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς, τη Φωτογραφική Ομάδα Λευκάδας Φωτοκύτταρο, τη Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας, τη Φωτογραφική Ομάδα Κέρκυρας, τη Φωτογραφική Ομάδα Διάφραγμα 26, τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας Φ.Ο.Α. και την Φωτογραφική Ομάδα Τρικάλων RETINA.

Το θέμα του 9ου Photo Sunday για το 2018 είχε τίτλο: «Οι φίλοι μας τα ζώα» και δόθηκε από τον Δημήτριο Τουβρά, μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας PhotOrion (Ρόδος). 

«Σε χαλαρές ή δύσκολες στιγμές, σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, ήρεμα και χαριτωμένα σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες φοβισμένα ή επιθετικά.
Χαρισμένα από αγαπημένους μας ανθρώπους ή σε ανάγκη στοργής και θαλπωρής αφού πετάχτηκαν σε χωματερές ή βρέθηκαν σε γωνιές δρόμων σε βροχερές ή και ηλιόλουστες μέρες...
Ζώα όλων των ειδών που κάποια συμβιώνουν με ανθρώπους σε μια σχέση δούναι και λαβείν και άλλα όχι.»

Αποτελέσματα Κοινού
Τις περισσότερες ψήφους στο 9ο Photo Sunday για το 2018 συγκέντρωσε η φωτογραφία της Ελισάβετ Παγούδη, από την Φωτογραφική Ομάδα Διάφραγμα 26.


φωτογραφία: Ελισάβετ Παγούδη (Φωτογραφική Ομάδα Διάφραγμα 26)

 

Αποτελέσματα Κριτικής Επιτροπής
Η φωτογραφία που επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή ανήκει στην Χριστίνα Κατσιμπράκη από την Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου -  PhotOrion (βλ. πρώτη φωτογραφία).

Κριτική επιτροπή για αυτό τον μήνα ήταν η Καλλιόπη Βουτζαλή.

Ο κριτής του μήνα έγραψε σχετικά με την φωτογραφία

«Η ουσία και το νόημα της ζωής βρίσκονται σε μικρές στιγμές και λεπτομέρειες, αλλά  και από όλα τα εκφραστικά μέσα, η φωτογραφία είναι το μόνο που παγιώνει μια συγκεκριμένη στιγμή. Αυτή η φωτογραφία με την τρυφερή στιγμή  από ένα μικρό πουλάκι που προστατεύεται από την βροχή, κουρνιάζοντας κάτω από ένα κλαδί δέντρου, πιθανότατα σύμφωνα με τα υπόλοιπα οπτικά στοιχειά και με μια γρήγορη σημειολογική ανάλυση, ίσως σε κάποιο μπαλκόνι σπιτιού ή έξω απο ένα παράθυρο· αιχμαλωτίζεται με μια τρομερή ένταση . Κοιτώντας την νομίζεις πως κάθε ήχος έχει χαθεί, όλα έχουν παγώσει και συνάμα βγάζει έναν δυναμισμό κάνοντάς σε να κρατάς την αναπνοή σου με φόβο μήπως τρομάζοντάς το πετάξει μακριά και όλη η σκηνή θα χαθεί για πάντα.

Το φλουταρισμένο  background αλλά και  η εστίαση στο πρώτο επίπεδο της φωτογραφίας, τις σταγόνες βροχής αλλά και στον μικρό πρωταγωνιστή της εικόνας, της προσδίδουν μια κινηματογραφική αισθητική θυμίζοντας στιγμιαία,  μικρά πλανά από ταινία του μεγάλου  Αndrei Tarkovsky

Ακόμη και  χρωματικά, η φωτογραφία με αυτή την σεπιαρισμένη γκάμα μιας Φθινοπωρινής μέρας, αποπνέει μια νοσταλγία και παραπέμπει έντονα σε αναλογικό τύπωμα και φιλμ δίνοντας τον αέρα μιας άλλης εποχής. 

Η Anne Geddes  έχει πει: « Νομίζω  ότι το συναισθηματικό περιεχόμενο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο μια εικόνας, άσχετα με τη φωτογραφική τεχνική. Η περισσότερη δουλειά που βλέπω αυτές τις μέρες δεν έχει συναισθηματικό περιεχόμενο για να τραβήξει την προσοχή του θεατή ή για να παραμείνει στην καρδιά του».

Η συγκεκριμένη φωτογραφία ακόμη και αν δεν είναι καδραρισμένη όπως είναι σύνηθες, ή φωτισμένη αρκετά,  ωστόσο εκπέμπει αυτή την ευαισθησία αυτή την ποιητική διάθεση  και παραμένει πράγματι στην καρδιά σου. Τονίζει το πόσο εύθραυστα είναι και πόση ανάγκη στοργής έχουν όλα τα ζώα με τα οποία  συμβιώνουμε και μοιραζόμαστε μια καθημερινότητα και έναν κόσμο ολόκληρο.»

«Ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας μέσω της ζωής, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τον έξω κόσμο που μας διαμορφώνει και όμως πάνω του μπορούμε να επέμβουμε. Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους, τον εξωτερικό και τον εσωτερικό, που, συνδιαλεγόμενοι διαρκώς, σχηματίζουν έναν και μοναδικό· αυτόν τον κόσμο καλούμαστε να μεταδώσουμε».

- Henri Cartier-Bresson


Κριτής διαγωνισμού: Καλλιόπη Βουτζαλή

Η Καλλιόπη Βουτζαλή είναι πτυχιούχος του τμήματος Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, της σχολής Φωτογραφίας και Οπτικοαουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθήνας.

Το 2010 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση, η οποία έγινε για το Υπουργείο Πολιτισμού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, στη θέση υπεύθυνης διαχείρισης σκοτεινού θαλάμου και Ιστορικού Αρχείου του Μουσείου.

Εκεί απέκτησε την εμπειρία στο ρεπορτάζ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, καλύπτοντας φωτογραφικά τις εκδηλώσεις του Υπουργείου και την δημοσίευση τους στην εφημερίδα Καθημερινή. Το 2012 έγινε η πρώτη ατομική της  έκθεση "Αναμνήσεις από το μέλλον" με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, και το 2014 πραγματοποίησε εθελοντική καταγραφή του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Δωδεκανήσου. Τον Μάιο του 2017 ολοκλήρωσε τη δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο “Things Unsettled” στο Γαλλικό κατάλυμα της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου. Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει τη φωτογραφική δουλειά με τίτλο "Tales Unfold"  ενώ συμμετέχει και στην πρώτη Biennale Λάρνακας. Από το 2014 συνεργάζεται περιστασιακά με την Ιταλική Vogue όπου δημοσιεύονται φωτογραφίες της.

 

Το επόμενο Photo Sunday θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018. (περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα)