Ο Κύκλος των Περιπλανήσεων και των Εικόνων των Ταξιδευτών του Χρόνου, Μέρος ΙΙ

γεφύρα
· Εκθέσεις · Πειραιάς // Δημοσίευση: 19 Οκτ 2010

έκθεση φωτογραφίας & ζωγραφικής στον Πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Εφήβων (Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε), διοργανώνει υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Πειραιά από 20 έως 31 Οκτωβρίου 2010 στον Πολυχώρο «Απόλλων», Ερμουπόλεως και Πηλίου 1 Καμίνια, Πειραιάς, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Ο Κύκλος των Περιπλανήσεων και των Εικόνων των Ταξιδευτών του Χρόνου», Μέρος ΙΙ

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30 και θα πλαισιωθούν από μουσική – ποιητική βραδιά. Η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης θα παρουσιάσουν κομμάτια από τα «Έξη Θαλασσινά Τραγούδια» σε ποίηση Νίκου Καββαδία του Κωνσταντίνου Α. Λυγνού. Ποιήματα του Νίκου Καββαδία θα διαβάσει ο Κωνσταντίνος Γιαλίνης.

Είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος της νέας φωτογραφικής δουλειάς  των «Ταξιδευτών του Χρόνου». Η ομάδα αποτελείται από 16 έφηβους και νέους, και τον εκπαιδευτή τους, φωτογράφο Δημήτρη Μ. Μπούκα. Το εργαστήρι φωτογραφίας είναι τμήμα του Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε, το οποίο αποτελεί μονάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, με διευθυντή τον  Επικουρο Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Γ. Κολαϊτη.

Η συναυλία και η έκθεση γίνονται στον πάντα φιλόξενο και καλόγουστο Πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά με την αμέριστη στήριξη του Νομάρχη κου Γιάννη Μίχα.

Παράλληλα θα λειτουργήσει και έκθεση ζωγραφικής με έργα πέντε μελών της ομάδας των Ταξιδευτών του Χρόνου, που με τη βοήθεια της εικαστικού Μάγδας Ταμμάμ, αποφάσισαν να κάνουν πέρσι «Ένα ταξίδι στην περιπέτεια της ζωγραφικής», μέσα από έργα γνωστών ζωγράφων του 20ου αιώνα.

Με τις δύο αυτές εκθέσεις η Ομάδα των «Ταξιδευτών του Χρόνου» γιορτάζει τα 12 χρόνια συνεχούς και δημιουργικής παρουσίας της στα καλλιτεχνικά δρώμενα αυτού του τόπου.

Το πρώτο μέρος των Περιπλανήσεων και των Εικόνων παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τις 20 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ήταν μια περιπλάνηση στις γνωστές και άγνωστες γειτονιές της Αθήνας, μία συλλογή από εικόνες της καθημερινότητάς μας. Παράλληλα ήταν ένα ταξίδι των δημιουργών σε τόπους μαγικούς, που μετέφερε στον θεατή  εικόνες – αναμνήσεις από την καλοκαιρινή ραστώνη και το απέραντο γαλάζιο των διακοπών τους.

Στο δεύτερο μέρος οι Ταξιδευτές αφήνουν πίσω τους το Μεγάλο Λιμάνι, και ξανοίγονται στο Πέλαγος αναζητώντας νέες Στεριές πέρα από «τις θολές γραμμές των οριζόντων…», του ποιητή Νίκου Καββαδία.

Μικρά λιμανάκια σε αιγαιοπελαγίτικα νησιά και νησιά του Ιονίου, ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις, διακοπές στη μαγευτική Βενετία, λιμάνια της Μεσογείου, ο διάπλους στον Γαλάζιο Δούναβη, Βιέννη, Βουδαπέστη, Πράγα... Η επιστροφή πίσω στην πατρίδα φέρνει την ολοκλήρωση του Κύκλου των Περιπλανήσεων των Ταξιδευτών του Χρόνου. Πολλά από τα έργα συνοδεύουν στοίχοι από την ποίηση του Καββαδία, ελάχιστος φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Επισημαίνεται ότι στόχος της έκθεσης δεν είναι μόνο η προβολή του έργου των εκπαιδευομένων του Κέντρου μας στη φωτογραφία, αλλά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που σχετίζονται με την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

Εγκαίνια έκθεσης την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19:30