Anima Fluit – Ψυχή Ρέουσα

Αφίσα έκθεσης
· Workshops · Διαλέξεις - Ομιλίες · Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 08 Μάιος 2019

έκθεση φωτογραφίας και παράλληλες δράσεις στην Οικία Θεοτοκοπούλου

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Anima Fluit – Ψυχή Ρέουσα” και παράλληλες δράσεις παρουσιάζουν η Ελένη Μαράντου και η Άλντα Στέφα στην Οικία Θεοτοκοπούλου, στα Άνω Πατήσια, Θεοτοκοπούλου 34, 11144 Αθήνα.

Η έκθεση φωτογραφίας ξεκινά στις 9 Μαΐου 2019 και θα διαρκέσει ως τις 18 Μαΐου 2019. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 18:00-21:00 και Σαββατοκύριακα 17:00-22:00.

Οι παράλληλες δράσεις απευθύνονται σε όσους αγαπούν τη φωτογραφία, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου γνώσης και έχουν σκοπό να φέρουν το κοινό πιο κοντά στον φωτογραφικό κόσμο.

Η έκθεση αφορά φωτογραφικό υλικό των Άλντα Στέφα και Ελένη Μαράντου, που έχει επιμεληθεί ο  Βασίλης Κάντας και θα υλοποιηθεί στην Οικία Θεοτοκοπούλου του δήμου Αθηναίων, που υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το παιδί του δήμου Αθηναίων και λειτουργεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων Athens Culture Net.

Ο δήμος Αθηναίων αποκατέστησε, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το διατηρητέο κτήριο επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34, στην 5η Δημοτική Κοινότητα. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στη γειτονιά των Πατησίων, ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων.

Σήμερα, στην Οικία Θεοτοκοπούλου φιλοξενούνται πλήθος δωρεάν δράσεων πολιτισμού, τεχνολογίας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για άτομα όλων των ηλικιών.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ

Πέμπτη 09/05

  • 19¨30 : Εγκαίνια
  • 20¨00-22¨00 : Ο ρόλος του ψυχισμού του δημιουργού φωτογραφικών εικόνων στην παραγωγή του έργου του

Συζήτηση μεταξύ προσκεκλημένων ομιλητών : Άλεξ Παπαϊωάννου, Φωτογράφος & Μixed media creator, Konstfack University of Arts crafts & design, Stockholm, Αγγελική Καστρινέλλη, Φωτογράφος, Art therapist, Εισηγήτρια σεμιναρίων, Βασίλης Κάντας, Θεωρητικός οπτικής επικοινωνίας, Wimbledon College of Art, Εύη Σύρου, Γνωσιακή ψυχολόγος, Université Lumière Lyon II και των εκθετών φωτογράφων.

 

Παρασκευή 10/05

  • 19¨00-20¨00 : Συνάντησε το  φωτογραφικό σου ταίρι

H δράση απευθύνεται σε όλους όσους δημιουργούν φωτογραφίες, ασχέτως επιπέδου γνώσης. Σκοπός είναι να φέρει κοντά συγγενικούς τρόπους δημιουργικής έκφρασης και να γνωριστούν όσοι θεωρούν πως κάποιος εκεί έξω με φωτογραφική μηχανή μοιράζεται παρόμοιες ανησυχίες και ίσως τους καταλαβαίνει καλύτερα.

Οι διοργανωτές θα έχουν φροντίσει να αντιστοιχίσουν φωτογράφους και θα τους φέρουν σε επαφή στη διάρκεια της συνάντησης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν από 5 έως 10 εικόνες, jpg, ως 3ΜΒ έκαστη, μέχρι τις 09/05/2019, στο twinteam.art@gmail.com, με το ονοματεπώνυμο του δημιουργού στον τίτλο τους (πχ Alda_Stefa_1.jpg) 

 

Σάββατο 11/05

  • 18¨00-20¨00 : Αφουγγράζομαι μια φωτογραφία 

Η δράση απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με το φωτογραφικό μέσο –δημιουργούς και θεατές. Σκοπός της είναι να αφιερώσει ο επισκέπτης της έκθεσης λίγο περισσότερο χρόνο, απ’ ότι συνήθως, μπροστά σ΄ ένα έργο, ώστε να συνδιαλλαγεί πιο ουσιαστικά με την εικόνα απέναντί του και κατόπιν να μοιραστεί τις σκέψεις του με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη δράση.        
Δεν χρειάζεται δήλωση συμμετοχής, αλλά ιδανικά 18¨00 να είναι εκεί.

  • 20¨00- 21¨00 :  ΛΗΘΗ, Performance με τη Ντόρις Λαμπρινού

Η Ντόρις Λαμπρινού είναι performer σωματικού θεάτρου και τσελίστρια. Με μεγάλη έμφαση στο ιαπωνικό Butoh και με δυναμικές βασισμένες στη κίνηση, το χρόνο, και το ρυθμό, επαναπροσδιορίζει τη συνύπαρξη του θεάτρου, του χορού και της μουσικής. Συμμετέχει ενεργά σε θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, αλλά και σε παραστάσεις δρόμου.

 

Κυριακή 12/05

  • 18¨00-20¨00 : Αγαλματάκια ακούνητα αμίλητα αγέλαστα άφλασα  

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους 13-18 ετών. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 2 ομάδες, καλούμενοι να επιτελέσουν διαφορετικούς ρόλους (αγαλμάτων, φυτών, ζώων, φωτογράφων, κ.α.) μέσα από τους οποίους να έρθουν κοντύτερα σε εκφάνσεις  της ύπαρξης, μέσα σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Φέρτε μαζί σας μια συσκευή με ψηφιακή φωτογραφική κάμερα (κινητό ή μηχανή) και άνετα ρούχα.

Δήλωση συμμετοχής (ονοματεπώνυμο, ηλικία, email address)  στο twinteam.art@gmail.com  έως 11/05/2019. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων -θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

•           20¨00-22¨00 : "Μελέτη περίπτωσης Φωτογραφικού ταιριασματος: Philip Perkis & Keith Carter"             

Η δράση αυτή περιλαμβάνει παρουσίαση των φωτογράφων, προβολή βίντεο σχετικά με τη ζωή και το έργο τους και συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

 

Παρασκευή 17/05

  • 19¨00-21¨00 : Μουσική βραδιά με θέμα την ψυχή

Σάββατο 18/05

  • 18:00-20:00 : Το δέκα το καλό: 10’’ show / 10’ open mic 

Η δράση αυτή αφορά ένα ανοιχτό κάλεσμα φωτογραφίας – οι επιλεγμένες από όσες σταλθούν, θα προβληθούν σε slideshow και θα δοθεί η δυνατότητα στους δημιουργούς τους να μιλήσουν, αν το επιθυμούν, την βραδυά της παρουσίασης.

Θέμα :  “Αν η ψυχή είχε υλική μορφή…”

Για συμμετοχές, στείλτε μας από 3 έως 5 εικόνες σας, jpg, ως 3ΜΒ έκαστη, μέχρι 16/05/2019, στο twinteam.art@gmail.com, με το ονοματεπώνυμο του δημιουργού στον τίτλο τους (πχ Alda_Stefa_1.jpg) 

 

  • 20:00-21:00 : ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ, Αφήγηση παραμυθιού με την Αφροδίτη Χαραλαμπάκη, Αφηγήτρια παραμυθιών

Η Αφροδίτη Χαραλαμπάκη είναι αφηγήτρια λαϊκών παραμυθιών και δασκάλα δημοτικού. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούσαν το θέατρο στην εκπαίδευση, το οποίο εφαρμόζει στα μαθήματα δημιουργικής γραφής για παιδιά που συντονίζει. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη λαϊκή προφορική παράδοση της Χίου, την οποία καταγράφει.        

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6996-077772 και στο e-mail: twinteam.art@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις παράλληλες δράσεις.

 


Εισαγωγικό σημείωμα – σκέψεις των εκθετών της Anima Fluit

Δυο φωτογράφοι σημαίνει δυο κόσμοι. Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις της ζωής και δυο διαφορετικές ματιές στην πραγματικότητα. Η ιδέα περιλαμβάνει την φωτογραφική «πρόκληση» που θα δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ των δύο αποκαλύπτοντας έναν νέο κόσμο.

Με αφετηρία το «Μυστήριο της ύπαρξης» ξεκινά η δημιουργία εικόνων. Η μια εικόνα του ενός βρίσκει απάντηση με μια εικόνα του άλλου γνέθοντας μια ιστορία απρόβλεπτη και ενίοτε ανατρεπτική ως προς το αναμενόμενο από τον θεατή αποτέλεσμα. Η καθημερινή ζωή είναι ο τροφοδότης της συζήτησης και ο φωτογραφικός φακός ο μετασχηματιστής της απλής εικόνας σε μια έννοια βαθύτερη, άξια στοχασμού. Το αποτέλεσμα είναι φωτογραφίες σε άσπρο μαύρο που αφήνουν έξω το αυτονόητο (χρώμα) και ωθούν το θεατή να νιώσει χωρίς να σκέφτεται.

Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή μέσα από κάποια εργαστήρια από τους φωτογράφους που βάζουν το ενδιαφερόμενο κοινό σε μια διαδραστική διαδικασία δημιουργίας εικόνων και αναστοχασμού τους και μέσα από ομιλίες/ συζητήσεις για τη φωτογραφία από έμπειρους/ καταξιωμένους φωτογράφους που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν.

Υπάρχει επιπλέον μια σκέψη για εργαστήριο που θα απευθύνεται σε νέους που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο της φωτογραφίας και θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν μερικές εικόνες που θα σχολιαστούν και θα βάλουν τις βάσεις για μια διαφορετική και πιο προσεκτική ανάγνωση της πραγματικότητας.
Alda Stefa &  Ελένη Μαράντου (NenaM)

 

 CV
Η Δρ. Ελένη Μαράντου (NenaM) σπούδασε Αρχαιολογία, Ιστορία και Τέχνη. Μεταξύ των διαφορετικών εκφάνσεων της Τέχνης  έχει ξεχωρίσει την καλλιτεχνική φωτογραφία, στην οποία έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια, μελετώντας φωτογράφους και δρώμενα του ελληνικού και ευρωπαϊκού χώρου. Εστιάζει στην σπουδή τρόπων και μεθόδων δημιουργίας εικόνων με βάση τον ψυχισμό και όχι ως απλή καταγραφή της πραγματικότητας.          
Έχει ήδη στο ενεργητικό της μια ατομική έκθεση φωτογραφίας στην Κορώνη και συμμετοχή σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες γκαλερί της Αθήνας.    https://www.linkedin.com/in/dr-eleni-marantou-5b760414b/

 CV
Η Άλντα Στέφα έχει ολοκληρώσει της σπουδές της στην Γραφιστική. Μελετά την τέχνη της φωτογραφίας συστηματικά τα τελευταία χρόνια παρακολουθώντας φωτογράφους και μαθήματα με σκοπό να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το φωτογραφικό γίγνεσθαι στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα. Ειδικεύεται πλέον στην φωτογραφική αποτύπωση του ανθρωπίνου σώματος μέσα από τα μάτια άλλων καλλιτεχνών με εστίαση στη μεταμόρφωση των αγαλμάτων σε ζωντανούς οργανισμούς.               
Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική.     
https://www.linkedin.com/in/alda-stefa-a38423139/

 


 

Συνοδευτικό κείμενο του επιμελητή της  Αnima fluit (2019)

Ο κλασσικός δυισμός ψυχής και σώματος που συναντάται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, μπορεί να τεθεί προς διερεύνηση μέσω της σχολαστικής παρατήρησης του δεύτερου, δηλαδή μέσω φαινομένων της ανθρώπινης δράσης/στάσης τα οποία δυνητικά συνεισφέρουν σε βαθύτερη αντίληψη του τι συμβαίνει με την πρώτη.

 Το φωτογραφικό μέσο, εγγενώς ελλειπτικό στον τρόπο που παριστά τα αντικείμενα που σχηματίζει στο κάδρο του -προσομοιάζοντάς τα με την καθεαυτή εμπειρία του χειριστή μιας συσκευής εγγραφής όσο πιο κοντινά στην ανθρώπινη οπτική- μάλλον δεν αποτελεί το καταλληλότερο εργαλείο ανίχνευσης του στοιχείου που περιγράφεται με την έννοια ‘ψυχή’, ίσως όμως μας χαρίζει απλά μια ένδειξη της ροής της: το φωτογραφημένο αντικείμενο δεν ίσταται (αποκτά παρουσία, γίνεται υπαρκτό) μήτε καν παρίσταται (γειτνιάζει με μια παρουσία) απλά αναπαρίσταται (βρίσκει τρόπο πλάσης μιας κοντινής εκδοχής της παρουσίας).

Το ότι χρησιμοποιείται ωστόσο τόσο συχνά από άτομα που προσπαθούν να διαπραγματευτούν μέσω εικόνων τις ανησυχίες και αγωνίες της ύπαρξης –είτε έμμεσα μέσω της μορφής και μέσω των πράξεων των άλλων βιολογικών οντοτήτων είτε και άμεσα εμπλέκοντας τις δικές τους- αποτελεί ίσως μια νύξη στο ότι οι επιφάνειες των πραγμάτων ενέχουν –κωδικοποιημένα ή μη σαφώς αντιληπτά- στοιχεία του πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν.

Οι Μαράντου & Στέφα δημιουργούν είδωλα -ατελούς, υποβιβασμένης πληροφορίας– πάνω στον αισθητήρα της φωτογραφικής τους συσκευής, προσδοκώντας εμφάνιση ιχνών μιας anima mundi –της ψυχής του κόσμου που συνδέει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη Γη. Στον Όμηρο η ψυχή στον Kάτω Kόσμο ονομάζεται επίσης εἴδωλον, επειδή διατηρεί τη μορφή και την προσωπικότητα του εκλιπόντος, αλλά βρίσκεται σε μια εξαιρετικά υποβιβασμένη κατάσταση.

Η έκθεση αυτή μας συστήνει διακριτικά & ανεπαίσθητα, το πού συναντάμε τέτοια είδωλα: τα σύμβολα πίστης, τα ακροδάχτυλα και οι κοιλότητες της επιδερμίδας κατασκευασμένων φιγούρων, μια κουρτίνα που προσδοκά ένα (εμ)φύσημα, ένα μωρό σε διαμόρφωση, περιγράμματα όντων σε αναμονή ύπαρξης, επιλέχτηκαν από τους φωτογράφους εδώ ως τόποι μετάβασης. Μα δίχως υπόδειξη του πως να επιλέξουμε να συνδιαλλαγούμε με αυτά.        
Βασίλης Κάντας

 CV
Ο Δρ Βασίλης Κάντας διδάσκει φωτογραφία από το 2010  (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, London South Bank University, London College of Communication, ΔΙΕΚ). Αυτόν τον καιρό παραδίδει σεμινάρια ανάπτυξης φωτογραφικών εργασιών στο ΕΚΠΑ  (“Φωτογραφία: Θεωρητικές προσεγγίσεις και προσωπικό ύφος") στο ifocus, στη ΛεΦΚΙ Χανίων & το ΔΙΕΚ Χαιδαρίου.   https://gr.linkedin.com/in/vasileioskantas