Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Μύλο του Παππά, (1ος όροφος) Γεωργιάδου 53 στη Λάρισα, μια παρουσίαση αφιερωμένη στην σπουδαία Βρετανίδα φωτογράφο (γεννημένη στην Καλκούτα της Ινδίας), Julia Margaret Cameron (1815 – 1879)
Την παρουσίαση επιμελείται η Φωτεινή Καραγιαννάκη
Είσοδος Ελεύθερη
Η Julia Margaret Cameron (Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον) γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου του 1815 στην Καλκούτα της Ινδίας. Το πατρικό της επίθετο ήταν “Pattle”. Η Τζούλια ήταν το τέταρτο από τα δέκα παιδιά και ένα από τα επτά που κατάφερε να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση (τρία από τα αδέλφια της πέθαναν ως βρέφη).
Η οικογένεια της ήταν ευκατάστατη, καλλιεργημένη και καλά μορφωμένη. Ο πατέρας της ήταν Βρετανός αξιωματούχος και εργαζόταν στην Ινδία ενώ η μητέρα της ήταν Γαλλίδα αριστοκρατικής καταγωγής.
Από το 1818 έως το 1834 οι επτά αδελφές της οικογένειας Pattle ταξιδεύουν στην Γαλλία για σπουδές.
Το 1835, η Τζούλια επισκέφθηκε με τους γονείς της το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική για να αναρρώσει μετά από μια ασθένεια.
Εκεί γνωρίστηκε με τον 20 χρόνια μεγαλύτερό της, δικηγόρο, Charles Hay Cameron, ο οποίος ήταν επίσης εκεί για να αναρρώσει, πιθανότατα από έναν παθογόνο ελονοσιακό πυρετό.
Δύο χρόνια αργότερα, παντρεύτηκαν στην Καλκούτα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, γέννησαν το πρώτο τους παιδί. Νονός του παιδιού ήταν ο γνωστός Άγγλος αστρονόμος και μαθηματικός Τζον Χέρσελ. Με τον Χέρσελ είχαν γνωριστεί πριν 2 χρόνια, στο ταξίδι της στην Νότια Αφρική.
Συνολικά, οι Κάμερονς μεγάλωσαν πέντε δικά τους παιδιά, πέντε συγγενών και μια μικρή Ιρλανδέζα, την Mary Ryan, που βρήκαν να ζητιανεύει στο Putney Heath.
Το 1839, ο Χέρσελ ενημέρωσε την Κάμερον για την εφεύρεση της φωτογραφίας.
Το 1842, Ο Χέρσελ έστειλε στην Κάμερον κάποιες καλοτυπίες και νταγκεροτυπίες, για να τις δει. Ήταν η πρώτη της επαφή με την φωτογραφία.
Το 1845 οι Κάμερονς εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αγγλία και η Κάμερον άρχισε να έχει επαφές με καλλιτεχνικούς και λογοτεχνικούς κύκλους του Λονδίνου
Η ενασχόλησή της ωστόσο με τη φωτογραφία προέκυψε σχεδόν τυχαία όταν το 1863 έλαβε μια φωτογραφική μηχανή ως Χριστουγεννιάτικο δώρο από την κόρη της και τον γαμπρό της.
Η Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον ξεκίνησε την καριέρα της στη φωτογραφία στην ηλικία των σαράντα οκτώ.
Το 1865 έγινε μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας της Σκωτίας
Το Νοέμβριο του 1865 επίσης παρουσίασε και την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας.
Οι εκτυπώσεις της δημιούργησαν ισχυρή ζήτηση και έδειξε την δουλειά της σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας βραβεία στο Βερολίνο το 1865 και 1866 και μια αξιόλογη αναφορά στο Δουβλίνο.
Τον Αύγουστο του 1865, το Μουσείο South Kensington, (Victoria & Albert Museum σήμερα), αγόρασε 80 από τις φωτογραφίες της.
Τρία χρόνια αργότερα, το μουσείο πρόσφερε δύο δωμάτιά της να τα χρησιμοποιήσουν ως στούντιο για τα πορτραίτα της.
Τον Οκτώβριο του 1873, η κόρη της πέθανε κατά τον τοκετό. Δύο χρόνια αργότερα λόγω της κακής υγείας του συζύγου της και για να είναι κοντά στους γιους της που διαχειρίζονταν τις οικογενειακές φυτείες καφέ η τζούλια και ο σύζυγός της μετακομίζουν στην Κεϋλάνη.
4 χρόνια αργότερα στις 26 Ιανουαρίου 1879, η Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών, στο κτήμα Glencairn στην Κεϋλάνη πιθανότατα από κάποιο κρυολόγημα.
Για πάνω από μια δεκαετία η Κάμερον ήταν αρκετά δημιουργική. Η ίδια δημιούργησε πάνω 900 φωτογραφίες.