Έκθεση φωτογραφίας του Enri Canaj στην γκαλερί Τύρβη
Η γκαλερί «Τύρβη» (Βενιζέλου 20 - Μεσολόγγι), σας καλεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης του Enri Canaj, φωτογράφου του Magnum, με τίτλο «Shadows in Greece».
Enri Canaj:
«Θυμάμαι το κέντρο της Αθήνας παλαιότερα να σφύζει από ζωή. Ειδικά την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν μέσα σε λίγα χρόνια υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη. Ήταν σαν η πόλη να έβαζε καινούργια ρούχα. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, η πόλη ήταν παντού καθαρή και καλά φυλασσόμενη. Στα μάτια μου φαινόταν σαν ένα άλλο μέρος. Όμως με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση στην Αθήνα άρχισε να επιδεινώνεται και σταδιακά όλα να επανέρχονται στο πριν.Ο χρόνος περνά γρήγορα. Η πόλη πλέον είναι ξεθωριασμένη. Μερικοί άνθρωποι την εγκαταλείπουν λόγω της κρίσης. Πολλά καταστήματα και ξενοδοχεία έχουν κλείσει, ενώ το κέντρο είναι σχεδόν ερημωμένο. Οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα τους ληστέψουν, ακούνε ότι συμβαίνει συνεχώς. Φοβούνται ακόμα σαν βλέπουν όλη αυτή τη φτώχεια και την ένδεια, τους χρήστες ναρκωτικών που μπορεί να κλέψουν για την επόμενη δόση τους, τις γυναίκες που εκδίδονται στους δρόμους ακόμα και για 5 ευρώ. Οι μετανάστες ζουν σε μικρά δωμάτια που νοικιάζουν, πολλοί από αυτούς μαζί, χωρίς να έχουν πολλές ελπίδες. Ωστόσο, το να περνάω την ώρα μου μαζί τους αποτελεί την καθημερινή μου συνήθεια. Είναι άνθρωποι ευαίσθητοι που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, έχοντας αφήσει πίσω τους τις οικογένειές τους, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν διαλυθεί. Μερικές φορές δίνουν την εντύπωση ότι κανείς δεν τους έχει φροντίσει. Κι όμως, μου έκανε εντύπωση ότι συχνά μου ανοίγονταν και μου μιλούσαν σαν να με ήξεραν. Έτσι, οι εικόνες που έχω επιλέξει, είναι ακόμα πιο δυνατές για εμένα, επειδή γνωρίζω και την ιστορία πίσω από αυτές.»
Ο Enri Canaj γεννήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας το 1980, όπου διέμεινε κατά την πρώιμη παιδική του ηλικία. Στα 1991 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων.
Με έδρα την Αθήνα, καλύπτει φωτογραφικά, ιστορίες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Σπούδασε φωτογραφία στην Ακαδημία Leica στην Αθήνα, ενώ το 2007 συμμετείχε στο project του Βρετανικού Συμβουλίου για τη μετανάστευση, παρακολουθώντας το ενός έτους εργαστήριο του φωτογράφου του Magnum Νίκου Οικονομόπουλου.
Από το 2008 δουλεύει ως ανεξάρτητος φωτογράφος για πολύ σημαντικά Μ.Μ.Ε. όπως το “Time Lightbox”, το “CNN Photo”, το “New York Magazine”, το “MSNBC Photography”, τη “Wall street journal”, το “Courrier international”, το “Vice Magazine”, τους “The Financial Times”, το “Newsweek”, τη “Le monde”, ενώ πλέον ανήκει στην ομάδα του “Magnum”.
Δείγμα της δουλειάς του έχει παρουσιαστεί στο “Arles Festival”, στο “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης”, στο “Hanover Lumix Festival”, στο “Μουσείο Μπενάκη”, στο “Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης”, στο “BOZAR Center for Fine Arts”, στο “Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας”, στο “Bilgi Santral” στην Κωνσταντινούπολη, στο “Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” στις Βρυξέλλες και στο “Athens Photo festival”.
Έχει λάβει βραβεία για τη δουλειά και τις εκθέσεις του για τους πρόσφυγες: βραβείο PhotoPhilip Jones Griffiths για το Grand Prix 2017, Ίδρυμα Manuel Rivera-Ortiz, βραβείο LUMIX Festival for Young Photojournalism.