τριήμερο (3) σεμινάριο editing στην iFocus Photo Gallery
Το παρόν τριήμερο (3) σεμινάριο editing έχει στόχο να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στην αξιοποίηση / εξέλιξη μιάς υπάρχουσας δουλειάς ή την δημιουργία μιάς καινούργιας, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη «εργαλειών» και δομών, που θα επιτρέψουν την επιτυχημένη ολοκλήρωσή της ή την εποικοδομητική αφετηρία της.
Η κυρία βάση του σεμιναρίου θα έχει πρακτικό και θεωρητικό χαρακτήρα και θα επικεντρώνεται κυρίως στο editing, στοχεύοντας στην κατανόηση της σύνθεσης και της συνοχής μιας δουλειάς. Ακολουθώντας μία σειρά από αναλύσεις, προσεγγίσεις και screening αναφορές, θα εμβαθύνουμε στο έργο μας με τρόπο φιλοσοφικό και βιωματικό, επιτρέποντας έτσι την καθοριστική εξέλιξη και διαμόρφωσή του.
Αν και η τεχνική παίζει το ρόλο της εμείς θα την αφήσουμε πίσω, για να διεισδύσουμε σε κάτι πιο ουσιασιαστικό, επιδιώκοντας την υπέρβαση της απλής καταγραφής, και στοχεύοντας στην κατάκτηση μιας βαθύτερης νοηματικής και αισθητικής «ανάγνωσης».
Πώς μπορεί όμως να καθοριστεί η ταυτότητα ενός καλλιτέχνη; Πώς μπορεί ένα σώμα δουλειάς να διαφοροποιηθεί από την «κοινή» γραμμή και να γίνει αντιληπτό από το κοινό χωρίς να χάσει την ιδιότητα της αυτονομίας του; Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν μία ικανοποιητική γνώση ερωτημάτων όπως τα παραπάνω, καθώς το σημαντικότερο κεφάλαιο στην φωτογραφική «διαδρομή» που θα ακολουθήσουμε, θα είναι η κατάκτηση εκείνων των «εργαλείων» που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την ενοποίηση του έργου μας και την δημιουργία της ταυτότητάς του.
Λίγα λόγια για τον Νίκο Γ. Καλλιανιώτη
Ο Νίκος Γ. Καλλιανιώτης είναι φωτογράφος και καθηγητής Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια και στο Πανεπιστήμιο του Scranton της Πενσυλβάνιας. Έχει επίσης διδάξει στο Marywood University και στο Luzerne College στην Πενσυλβάνια. Ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτορεπόρτερ σε εφημερίδες στο δημοσιογραφικό όμιλο Gannett, οπως και εργάστηκε στο Watertown Daily Times, στο The Times Leader, στο The Citizens Voice ενώ είναι και συνεργάτης των The New York Times.
Το έργο του έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενώ η μονογραφία του, America in a Trance, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Damiani της Ιταλίας το 2018, έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια σε μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα έντυπα ανά τον κόσμο όπως το Washington Post, The Guardian, Daily Mail, PBS Newshour, Esquire,Vice, και πολλά αλλα. Το έργο του «America in a Trance» παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Photo Biennale 2018 στη Θεσσαλονίκη ενώ αποτελεί από το 2019 μέρος της συλλογής του ΜOMus (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης).
Ο Νίκος είναι κάτοχος πτυχίου B.F.A και M.A από το Πανεπιστήμιο Marywood και M.F.A από το School of Visual Arts.
Λίγα λόγια του Ιωάννη Γ. Στρατουδάκη
Ο Ιωάννης Γ. Στρατουδάκης είναι σκηνοθέτης Κινηματογράφου και φωτογράφος και ζει μεταξύ Βόλου και Αθήνας. Σπούδασε Σκηνοθεσία και Θεωρία Κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο Greenwich. Δουλειά του έχει προβληθεί ή εκτεθεί σε διάφορα φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φωτογραφίας διεθνώς. Μερικά από αυτά είναι: Planeta Doc (Brazil), Szczecin European Film Festival (Poland/Germany), Photometria International Photography Festival (Greece), San Mauro Film Festival (Italy), Tokyo International Photography Festival (Japan).