Ο Φωτεινός Θάλαμος" του Roland Barthes - Μέρος ΙΙΙ

εξώφυλλο έκδοσης
· Διαλέξεις - Ομιλίες // Δημοσίευση: 24 Μάιος 2021

παρουσίαση του πιο γνωστού θεωρητικού βιβλίου για τη Φωτογραφία με εισηγητή τον Βασίλη Καλλία

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τις δημόσιες διαδικτυακές παρουσιάσεις του, συνεχίζει, με εισηγητή τον Βασίλη Καλλία, την παρουσίαση του πιο γνωστού θεωρητικού βιβλίου για τη Φωτογραφία που έχει γραφτεί μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για το : “Ο Φωτεινός Θάλαμος” (LA CHAMBRE CLAIRE) του Roland Barthes
 
Ένα βιβλίο που σίγουρα χαρακτηρίζει μια εποχή σκέψης και έχει εξίσου αγαπηθεί αλλά και πολλές φορές απαξιωθεί από τους φωτογράφους. Παρόλα αυτά βρίσκει έναν τρόπο να παραμένει σχετικό, μια “ιδιοτροπία” που ίσως οφείλεται και στο αταξινόμητο της φόρμας του.
Σε αυτή την παρουσίαση, η οποία αποτελεί τη συνέχεια δύο προηγούμενων, στοχεύουμε στη μελέτη του δεύτερου μέρους του βιβλίου όπου ο συγγραφέας επιχειρεί την παλινωδία του, απομακρυνόμενος θαρραλέα από έναν σημειωτικό και στρουκτουραλιστικό λόγο, επιτελώντας την mathesis singularis του με οδηγό την πιο πολυσυζητημένη “αόρατη” φωτογραφία, αυτή του “Χειμερινού Πάρκου”.
Το εν λόγω εγχείρημά μας απευθύνεται σε πρώτο πλάνο σε όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο και κατά δεύτερον σε όσους επιθυμούν μια δεύτερη ανάγνωση προσδοκώντας να το κατανοήσουν καλύτερα. Ευελπιστούμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε κάποιες κοινές θεωρητικές αναφορές στον κόσμο που ασχολείται και ενδιαφέρεται για τη Φωτογραφική Εικόνα, βοηθώντας έτσι στο διάλογο που αναπτύσσεται και στις σκέψεις που διατυπώνονται περί αυτής.
Παρακάτω παρατίθεται ο σύνδεσμος μέσω ZOOM της παρουσίασης καθώς και ο σύνδεσμος του Youtube καναλιού του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η πλατφόρμα του ZOOM προδιαγράφεται για τη φιλοξενία μέχρι 100 χρηστών. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται αδυναμία σύνδεσης παρακαλούμε όπως επιλέξετε τον εναλλακτικό τρόπο παρακολούθησης μέσω του Youtube.
Τέλος, παρακαλούμε όπως η σύνδεσή σας πραγματοποιηθεί 10-15 λεπτά πριν την έναρξη της παρουσίασης. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η παρουσίαση θα καταγραφεί-μαγνητοσκοπηθεί ώστε να διατίθεται στο Youtube αλλά και για λόγους διατήρησης αρχείου του φορέα μας.
 
ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΖΟΟΜ
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021, ώρα 20:00 μέσω του παρακάτω συνδέσμου στο ZOOM:
Topic: "Ο Φωτεινός Θάλαμος" του Roland Barthes - Μέρος ΙΙΙ - Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Time: May 24, 2021 08:00 PM Athens
Join Zoom Meeting
Meeting ID: 840 1454 3361
Passcode: 889952
 
και παράλληλη μετάδοση στο Youtube κανάλι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης