έκθεση φωτογραφίας του Εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας του Κ.Ε.Ε.Π.Α "Ορίζοντες"
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μάϊος 2025 – Μήνας Φωτογραφίας» η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας «Ο έξω κόσμος μου» των ωφελούμενων του Εργαστηρίου Δημιουργικής Φωτογραφίας το οποίο εντάσσεται στα εργαστήρια του Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) «Ορίζοντες».
Το Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας εντάσσεται στα εργαστήρια του Κέντρου Ειδικής εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) «Ορίζοντες». Η δομή, η οργάνωση και η λειτουργία του Εργαστηρίου έχει στόχο την εκπαίδευση στη χρήση φωτογραφικού μέσου αλλά και την δημιουργική έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, των ασκήσεων και των δράσεων, δίνεται η ευκαιρία στους ωφελούμενους να εκφράσουν δημιουργικά την προσωπική τους ματιά και να καλλιεργήσουν το αισθητικό τους κριτήριο. Η «δημιουργική φωτογραφία» αφορά την εφαρμογή των αισθητικών κριτηρίων τους στις φωτογραφίες που δημιουργούν. Στο μάθημα, οι ωφελούμενοι παρουσιάζουν τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν όλοι ώστε να γίνεται ανάλυση των φωτογραφιών τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Δίνεται έτσι η ευκαιρία σε όλους να εκφραστούν ελεύθερα αλλά και να ακούσουν σχόλια αναφορικά με τις δικές τους φωτογραφίες. Στόχος είναι η βελτίωση του τρόπου αποκωδικοποίησης των φωτογραφιών εστιάζοντας στις πληροφορίες που δίνει η κάθε μία από αυτές αλλά και η ανάπτυξη της αίσθησης ομαδικότητας μέσα από την αλληλεπίδραση και τον ανοιχτό διάλογο. Επιπλέον, γίνεται μελέτη του έργου άλλων φωτογράφων ενισχύοντας το μαθησιακό και γνωστικό επίπεδο των ωφελούμενων. Συγκεκριμένα, μέσα από την ανάλυση κοινωνικών, πολιτισμικών και ιστορικών στοιχείων, η φωτογραφία αποκτά ανθρωποκεντρική διάσταση και οι ωφελούμενοι κατανοούν την σύνδεση μεταξύ τέχνης, κοινωνίας και εαυτού. Στα πλαίσια όλων των αναλύσεων, εμπλουτίζεται η αισθητική και η εικαστική αντίληψη των ωφελούμενων. Γίνεται επεξήγηση της χρήσης του φωτός και των επιμέρους ιδιοτήτων του (σκιά, αντανάκλαση, διάθλαση κ.α.) καθώς και πρακτική εφαρμογή της γεωμετρίας στο φωτογραφικό κάδρο (σχήματα, θέσεις, μεγέθη κ.α.).
Παράλληλα, προσκαλούνται καλλιτέχνες διαφορετικών φωτογραφικών και εικαστικών προσεγγίσεων με σκοπό την παρουσίαση του έργου τους. Οι παρουσιάσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους ωφελούμενους να έρθουν σε άμεση επαφή με τον δημιουργό, κουβεντιάζοντας μαζί του για τον φωτογραφικό του χαρακτήρα, τις συνθήκες έμπνευσης και υλοποίησης και την εννοιολογική απόδοση του έργου του. Αυτός ο φωτογραφικός διάλογος εντάσσει στη διαδικασία το προσωπικό βίωμα και δίνει στην ανάλυση και την αποτίμηση της παρουσίασης βιωματική προσέγγιση.
Στο πλαίσιο αυτής της βιωματικής εκπαίδευσης, οργανώνουμε επισκέψεις σε φωτογραφικές εκθέσεις με σκοπό να γνωρίσουν οι ωφελούμενοι τον κύκλο μίας φωτογραφίας από τη λήψη και την παρατήρηση της, μέχρι το τύπωμα και την παρουσίαση της στο κοινό. Έτσι γίνεται η σύνδεση μεταξύ θεωρητικού πλαισίου και πρακτικής εφαρμογής της έννοιας της φωτογραφίας.